Az erdélyi magyaroknak is üzent Orbán Viktor

2024. március 15. – 15:09

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor levelet intézett a határon túli magyarokhoz – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A magyar miniszterelnök arról ír, hogy a 48-as forradalmárok „arra is vágytak, hogy végre olyan Európában élhessenek, amelynek nemzetei együtt, egymás mellett, nem pedig egymás romjain akarnak emelkedni.”

Orbán arra is kitért, hogy szerinte „a szabadság nem önmagáért való, és végképp nem az erősebbek szabadsága a gyengébbek, a többségé a kisebbség felett, hanem mindenekelőtt arra szolgál, hogy általa béke, biztonság és jólét teremjen minden embernek.”

Hozzátette: „mi, magyarok kérjük, követeljük vissza azt a szabad, méltóságteljes és erős Európát, amely békét tudott tartani a saját földjén, és határozottan kiállt minden olyan nyílt vagy burkolt törekvéssel szemben, amely őshonos kisebbségei nyelvének, kultúrájának felszámolására tört.”

A magyar kormányfő egyébként a többi évektől eltérően, amikor vidéki városokban ünnepelt, idén Budapesten mondott beszédet, az ott elhangzott gondolataiból is kiemelünk párat:

  • Brüsszelig fogunk menetelni, mi magunk fogjuk megcsinálni a változást az unióban
  • Becsaptak bennünket, ideje, hogy fellázadjunk
  • Év elején egyedül voltunk, év végére mi leszünk a többség a világban
  • Június 9-én dönteni kell, hogy brüsszeli gyárszalag vagy magyar szabadság

A budapesti Orbán-beszédet részletesen a Telexen lehet elolvasni vagy meghallgatni, és itt van egy véleménycikk is arról, hogy milyenre sikerült idén a magyar kormányfő ünnepi szónoklata.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!