Moldova hibrid destabilizációs törekvés célpontjává vált, Nicolae Ciucă stratégiai megbeszélést folytat Chişinăuban

2024. március 1. – 12:57

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalos látogatást tesz pénteken Chişinăuban Nicolae Ciucă, a szenátus elnöke, írja az Agerpres.

A román hírügynökség információi alapján a politikust előbb a Moldovai Köztársaság parlamentjének házelnöke, Igor Grosu fogadja, majd Maia Sandu államfővel tárgyal.

A szenátus elnöke a stiripesurse.ro szerint stratégiai megbeszéléseken vesz részt Moldovában. A politikus látogatását pedig az indokolta, hogy Moldova ezekben a napokban egy hibrid destabilizációs törekvés célpontjává vált. Amint megírtuk a Transtelexen, Oroszország segítségét kérte a moldovai oroszbarát szakadár Dnyeszter Menti Köztársaság, arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára. Transznisztria lakóinak védelmezése prioritás Oroszországnak – reagált Moszkva a szerdán megrendezett tiraszpoli kongresszuson megfogalmazott nyilatkozatra.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőjének chişinăui látogatása bizonyítja Románia teljes támogatását a Moldovai Köztársaság iránt, és azt, hogy Moldova minden szinten számíthat Bukarestre.

Románia az elmúlt években támogatást nyújtott Moldovának: diplomáciai, pénzügyi, logisztikai és gazdasági szinten is.

Az ukrajnai háborúval összefüggésben Románia különböző formákban jelentős humanitárius segítséget nyújtott Moldovának, többek között 2022-2023 telén Moldova villamosenergia-szükségletének több mint 90%-át biztosította. Emellett 2022 decemberétől Románia földgázt szállít a Moldovai Köztársaságnak a lasi-Ungheni gázvezetéken keresztül.

A liberálisok szerint a PNL és a liberális kormányok jelentős szerepet játszottak a Moldova európai menetrendjével kapcsolatos fontos döntésekben, nevezetesen az EU-tagjelölti státusz megszerzésében 2022 júniusában és az uniós csatlakozási tárgyalások 2023 decemberében történő megkezdéséről szóló döntésben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!