Oroszország segítségét kéri a moldovai szakadár Dnyeszter Menti Köztársaság

2024. február 28. – 19:00

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország segítségét kéri a moldovai oroszbarát szakadár Dnyeszter Menti Köztársaság, Transznisztria arra hivatkozik, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.

A képviselők 2006 után most először megrendezett tiraszpoli kongresszusán elfogadott hivatalos nyilatkozat szerint kérik a Szövetségi Tanácsot és a Dumát, az orosz parlament felső- és alsóházát, hogy „hozzanak intézkedéseket a terület megvédelmezésére a Moldova által gyakorolt fokozott nyomásgyakorlással szemben.” A nyilatkozat szerint „korábban nem látott gazdasági, társadalmi-humanitárius és katonapolitikai jellegű fenyegetésekkel” néznek szembe.

A szakadár hatóságok szerint a konkrétan meg nem nevezett segítség kérést az indokolta, hogy Moldova nemrégiben vámot vetett ki a Dnyeszter Menti Köztársaságból érkező árukra.

„Társadalmi és gazdasági nyomást gyakorolnak a Dnyeszter Menti Köztársaságra, ami egyenesen ellentmond az európai elveknek, és az emberi jogokkal és a szabadkereskedelemmel is összefüggésben áll” – írják a nyilatkozatban.

A 460 ezer lakosú, Ukrajna és a Dnyeszter közé ékelődő terület rövid fegyveres konfliktus után 1992-ben szakadt ki Moldovából. Hivatalos adatok szerint 1500 orosz katona tartózkodik a területen békefenntartó feladatokat ellátva.

(Reuters, MTI)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!