Lemondott Balog Zoltán, de csak a zsinatelnöki posztjáról

2024. február 16. – 18:47

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott Balog Zoltán a Magyar Református Egyház zsinati elnöki pozíciójáról – írja a reformatus.hu portálon megjelent hír nyomán a Telex. A korábbi minisztert a zsinat alelnöke, Pásztor Dániel követi a következő zsinatig, amelynek el kell még fogadnia Balog lemondását. A pénteki Zsinat értekezleten nem szavaztak Balog sorsáról. Balog püspökként marad az egyháznál.

Balog a közzétett videóban imádkozott, majd erőt kért ahhoz, hogy le tudjon mondani posztjáról és „ez ne menekülésből történjen”. „Erőt és bölcsességet kérek ahhoz, hogy ne politikai megrendelésre, ne képmutató, külső nyomásgyakorlásra történjen” – fogalmazott Balog imájában a döntéséről, majd hozzátette:

„Azért nem kérek bocsánatot, hogy kegyelmet kértem egy általam ártatlannak hitt embernek.”

Balog Istentől bocsánatot kért azért, hogy nem volt „elég éber és körültekintő” és nem látta, „milyen veszélyek leselkednek ebben a kegyelmi ügyben országunkra, nemzetünkre, egyházunkra, köztársasági elnökünkre.” Majd azt kérte Istentől, védje ő akkor is a gyermekáldozatokat, amikor „ők elmulasztják azt”. A kegyelmi ügyről Balog úgy fogalmazott:

„Kegyelmet kértem. Kegyelmet akartam valakinek. És ha ezért most el kell mennem, nehogy azt higgyétek, hogy az megoldás lesz. Dehogy lesz. Harc lesz. Ezután is harc lesz. Mint ahogy mindig is harc volt. Csak az a fontos – és ebben sokkal nagyobbat tévedtem, mint abban, hogy kegyelmet kértem nem gondolva minden körülményre –, hogy ezt a harcot lelki fegyverekkel kell vívni és nem közéleti és nem politikai és nem médiafegyverekkel kell vívni”

Balog Zoltánt kedden hallgatta meg a Magyarországi Református Egyház Elnöki Tanácsa, adja hírül a Telex. A több órán át tartó kihallgatás során a református püspök elismerte, hogy támogatta K. Endre kegyelmi kérelmét, az egyház élén álló püspök ezt egy videóüzenetben is elmondta a tanácskozást követően. Balog Zoltán szerint ő is hibázott, de a döntést nem ő hozta meg, ezért a felelősség sem őt terheli, bocsánatot pedig csak az egyházától kért. A Telex újságírója megpróbálta megszólaltatni a tanácskozásra érkező egyházi vezetőket, de nem járt sikerrel:

Amint megírtuk, Balogot kedden a Magyarországi Református Egyház vezetése rendelte be, hogy az Elnökségi Tanács ülésén számoljon be a kínos kegyelmi ügyben játszott szerepéről. A több órás tanácskozáson titkos szavazást tartottak, amin végül a résztvevők 86 százaléka bizalmáról biztosította a püspököt, de a testület arra kérte: gondolja át közéleti szerepvállalását. Sajtótitkárán, Havasi Bertalanon át Orbán Viktor miniszterelnök erre annyit reagált, hogy „a református egyház tagjaként bízik az egyházi vezetőkben és az egyház erejében.”

A láthatóan megilletődött egyházi vezető az ülés után megjelent videójában megismételte: K. Endre hatalmas vitát kiváltó kegyelmi kérvényét nem ő terjesztette fel, viszont az államfő tanácsadójaként az előzetes vélemények és más információk alapján valóban egyetértett a kegyelemmel. „Tévedtem és hibáztam” – ismerte el. A püspök most a posztján marad, de azt mondta: kész összehívni a zsinatot, azaz az egyház törvényhozó és legfőbb intézkedő testületét, hogy az döntsön majd további sorsáról.

A Telex forrásai szerint A Fidesz legfelsőbb vezetése rossz néven vette, hogy novák Katalin és Varga Judit után Balog püspök nem vállalta a felelősséget a kegyelmi ügy miatt. két nappal Balog visszatáncolása után a lap forrásaitól úgy értesült, hogy megvan a kilövési engedély a püspökre. A Telexnek nyilatkozó források szerint az, hogy a magyarországi kormánymédia célkeresztbe vette a távozni nem szándékozó Balogot, annak a jele, hogy távozásra fogják kényszeríteni.

És valóban, elsőként egy érdekes véleménycikk jelent meg a Magyar Nemzetben. Huth Gergely, aki a Pesti Srácok főszerkesztője, ebben beleállt Balogba. Azt írta, ébernek kell lenni „a sorainkba férkőző, sokadik mezét felhúzó opportunista vagy megtért komcsival”, illetve a 2022-es választás óta eluralkodó „opportunista erjedéssel” szemben.

Aztán a Fidesz első számú publicistája, Bayer Zsolt is kitámadta Balog Zoltánt: „Huth Geri megírta – s mindenkinek meg kell értenie. Aki nem érti, vagy nem akarja megérteni: mehet”. Azt is írta, érti, hogy Balog a szimpátiaszavazáson többséget kapott, de „az a nagy kérdés, vajon hogyan szavazott a Jóisten?”

Balog Zoltán felelőssége azért merült fel a Novák Katalin lemondását hozó botrányban, mert a Direkt36-nak és a Telexnek több egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló forrás azt állította az elmúlt napokban, hogy a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Novák tanácsadójaként és régi mentoraként Balog. Információk szerint Balog biztatta a köztársasági elnököt, hogy adjon kegyelmet K. Endrének.

Amikor a botrány kitört és mind Novák munkatársai, mind Orbán Viktor csapata magyarázatot kért Balogtól, akkor ő azzal védekezett, hogy ez nem az ő személyes döntése volt, hanem a református egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy a családilag jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon. Hétfőn már kormányzati politikusok is jelezték a Magyarországi Református Egyház felé: szeretnék, ha Balog Zoltán is „levonná a megfelelő következtetést”, sőt a hírek szerint Orbán Viktor is felelősnek tartotta Balogot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!