Célkeresztbe vette a magyar kormánymédia Balog Zoltánt, ez a kilövési engedély jele

2024. február 15. – 20:56

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex szerint megvan a kilövési engedély Balog Zoltán püspökre, aki bár elismerte, hogy odahatott Novák Katalinnál, hogy pozitívan bírálja el a kegyelmi ügyet, mégsem mondott le. A lapnak nyilatkozó források szerint az, hogy a magyarországi kormánymédia célkeresztbe vette a távozni nem szándékozó Balogot, annak a jele, hogy távozásra fogják kényszeríteni.

Ismertetik, hogy egy nappal azután, hogy Balog nem mondott le, érdekes véleménycikk jelent meg a Magyar Nemzetben. Huth Gergely, aki a Pesti Srácok főszerkesztője, ebben beleállt Balogba. Azt írta, ébernek kell lenni „a sorainkba férkőző, sokadik mezét felhúzó opportunista vagy megtért komcsival”, illetve a 2022-es választás óta eluralkodó „opportunista erjedéssel” szemben. Utóbbi eredményeképp jelentek meg Huth szerint a „kicsi huszárok”, akik „hajlamosak elfelejteni, hogy mi végre is kaptak bizalmat, kit képviselnek és mi a hivatásuk”, akik „úgy gondolják, hogy nekik már mindent szabad”.

A Fidesz első számú publicistája, Bayer Zsolt is kitámadta Balog Zoltánt: „Huth Geri megírta – s mindenkinek meg kell értenie. Aki nem érti, vagy nem akarja megérteni: mehet”. Azt is írta, érti, hogy Balog a szimpátiaszavazáson többséget kapott, de „az a nagy kérdés, vajon hogyan szavazott a Jóisten?”

Szerda este a Hír Tv-ben aztán már a Nemzeti Múzeum kirúgott főigazgatója, L. Simon László is azt firtatta, hogy Novák Katalin morálisan, helyesen cselekedett, vállalta a felelősséget és lemondott. És ha Balog valóban azt tanácsolta neki, hogy a bicskei gyerekotthon pedofil igazgatóját segítő helyettes kegyelmet kapjon, akkor az a felelőssége is egyértelmű, és az a morálisan jó megoldás, ha követi a köztársasági elnök példáját, és „ő maga is lemond”.

L. Simon szerint „itt gyakorlatilag egyetlen egy emberen múlott, hogy püspök marad vagy nem: magán Balog Zoltánon. (…) Innentől fogva viszont, hogy el lehet bújni egy egyházi testület mögé, az egész ügyet az egyházra is rávetítik, innentől kezdve az egyházat fogják számon kérni, hogy hogy maradhatott püspök”. Azt is mondta, most már a zsinati testületnek kell döntést hoznia arról, hogy „le akarja-e zárni a botrányt”.

Az ügy Balog-része már több napja húzódik, de a Telex forrásai biztosra veszik, hogy ennek napokon belül le kell zárulnia, mert „senki nem engedheti meg magának, hogy az egyházát ezzel azonosítsák, az egyháza ezzel legyen tematizálva”. A kormány részéről a miniszterelnök sajtófőnöke csak röviden kommentálta a Balog-ügyet: „Orbán Viktor a református egyház tagjaként bízik az egyházi vezetőkben és az egyház erejében.” Politikai igazgatója, Orbán Balázs is szűkszavú volt, amikor újságírók kérdezték. Annyit mondott, katolikusként nem kívánja kommentálni Balog Zoltán református püspök szerepét.

A Telex azt is tudja források alapján, hogy a kormányoldal már közvélemény-kutatásban kérdezi az embereket arról, hogy mit gondolnak Balogról, mennyire tartják népszerűnek.

Azok az esperesek és gondnokok pedig, akik kedden bizalmat szavaztak Balog Zoltánnak, nem a református egyház törvényhozói, és egy online értekezleten a református vezetők arról tárgyaltak, hogy rendkívüli zsinatot hívhatnak össze a kegyelmi botrány miatt – írja a HVG.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!