Balog Zoltán nem mondott le, és arra sem válaszolt, hogy mi van a kegyelmi ügy hátterében

2024. február 14. – 09:43

Másolás

Vágólapra másolva

Balog Zoltánt kedden hallgatta meg a Magyarországi Református Egyház Elnöki Tanácsa, adja hírül a Telex. A több órán át tartó kihallgatás során a református püspök elismerte, hogy támogatta K. Endre kegyelmi kérelmét, az egyház élén álló püspök ezt egy videóüzenetben is elmondta a tanácskozást követően. Balog Zoltán szerint ő is hibázott, de a döntést nem ő hozta meg, ezért a felelősség sem őt terheli, bocsánatot pedig csak az egyházától kért. A Telex újságírója megpróbálta megszólaltatni a tanácskozásra érkező egyházi vezetőket, de nem járt sikerrel:

Balogot kedden a Magyarországi Református Egyház vezetése rendelte be, hogy az Elnökségi Tanács ülésén számoljon be a kínos kegyelmi ügyben játszott szerepéről. A több órás tanácskozáson titkos szavazást tartottak, amin végül a résztvevők 86 százaléka bizalmáról biztosította a püspököt, de a testület arra kérte: gondolja át közéleti szerepvállalását. Sajtótitkárán, Havasi Bertalanon át Orbán Viktor miniszterelnök erre annyit reagált, hogy „a református egyház tagjaként bízik az egyházi vezetőkben és az egyház erejében.”

A láthatóan megilletődött egyházi vezető az ülés után megjelent videójában megismételte: K. Endre hatalmas vitát kiváltó kegyelmi kérvényét nem ő terjesztette fel, viszont az államfő tanácsadójaként az előzetes vélemények és más információk alapján valóban egyetértett a kegyelemmel. „Tévedtem és hibáztam” – ismerte el. A püspök most a posztján marad, de azt mondta: kész összehívni a zsinatot, azaz az egyház törvényhozó és legfőbb intézkedő testületét, hogy az döntsön majd további sorsáról.

Egyelőre tehát még nem tudni, mire fut ki ez a történet, és mi lesz Balog sorsa. Egy református lelkész karrierjével, aki ott volt a Fidesz gyerekkoránál, Orbán Viktorral a kilencvenes évek eleje óta barátok, és aki előbb a párt hátországában töltött be fontos posztokat, majd hat évig a kormány meghatározó minisztere is volt.

A Telex összefoglalta Balog Zoltán fényes karrierjét és sok évtizedes barátságát Orbán Viktorral, és arról is írt már, hogy Balog nemcsak a miniszterelnökkel tart évtizedekre visszanyúló barátságot, de Novák Katalinnal is szoros személyes kapcsolatban van. Tagja volt az államfő tanácsadó testületének, és gyakran megfordult a köztársasági elnök hivatalában is. Ahogy a Direkt36 és a Telex közös értesülésein alapuló cikkben egy forrás elmondta: „Balog bejárt a Sándor-palotába intézkedni”, és „mindenben kavart”. Értesülések szerint ő is lobbizott Novák Katalinnál a bicskei gyermekotthon igazgatójának pedofilügyét eltussolni igyekvő K. Endre kegyelméért, aki történetesen szintén református. K. Endre református kapcsolatai évtizedekre visszanyúlóak, mert édesapja a székelyföldi Zabolai Egyházközség főgondnoka volt hosszú ideig. arról, hogy a zabolaiak hogyan vélekednek a kegyelmi ügyről helyszíni riportban jártunk utána.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!