Csibi Attila már át is vette a stafétát: ő lesz az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke a következő négy évben

2024. február 10. – 14:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mint várható volt, egyszerű formaságnak bizonyult Csibi Attila Zoltán megválasztása az RMDSZ Maros megyei szervezetének élére. A 187 küldöttből mindössze öten nem támogatták a jelölését, írja a Vasárhely.ma portál, amely egyébként már Péter Ferenc lemondásakor jelezte, hogy nem kell aggódni, megvan Péter utódja, ez egy megtervezett visszalépés volt.

Ez igaznak is bizonyult: néhány órával Péter Ferenc lemondása után Csibi Attila hivatalosan is bejelentette, ami a színfalak mögül kiszivárgott: indul a mandátumért. Sejteni lehetett, hogy Erdőszentgyörgy polgármesterének nem lesz kihívója. És valóban: a megyei szervezet korábbi ügyvezető igazgatója egyetlen jelöltként 187 szavazattal 182 ellenében nyerte meg a négyéves elnöki mandátumot.

A megyei szervezet új vezetője beiktatási beszédében a koordináció erősítésének fontosságát hangsúlyozta. „Ebben a szervezetben nincs helye egyéni érdekeknek, nincs helye belső konfliktusnak, ebben a csapatban egy ügy van, a közösségünk ügye. Ellenfeleink alig várják, hogy megosszanak, hogy ezüstpénzért valaki eláruljon, vagy belső ellentétet szítsanak. Ezt nem engedhetjük meg. Talán soha nem volt ilyen jó a viszony a Maros megyei és a marosvásárhelyi RMDSZ között, ez azonban eredményekben is meg kell mutatkozzon. Ennek jött most el az ideje. Ezt csapatban, közösségként és szövetségben tudjuk megvalósítani. Ez a három kifejezés jól példázza azt is, amit az előttünk álló feladatokról és munkáról gondolok” – mondta Csibi Attila Zoltán.

Az új elnök szerint az RMDSZ-nek a 2020-as eredményeket kell megcéloznia, amikor a kedvezőtlen demográfiai adatok ellenére nemcsak a megyei tanács, hanem Marosvásárhely és Szászrégen vezetését is megszerezte.

Péter Ferenc, aki az ülés első részében szólalt fel, elmondta, hogy ha támogatottsága lenne, akkor indulna még egy mandátumért a tanácselnöki tisztségért. Csibi Attila viszont azt mondta, nem szándékozik indulni egy újabb polgármesteri mandátumért Erdőszentgyörgyön.

Markó Béla, az elnökválasztás nagy hiányzója?

A helyi híreket közlő marosvásárhelyi Zi de zi portál beszámolójából derült ki, hogy a rendezvényen részt vett minden fontosabb RMDSZ-es politikus a megyéből, viszont Markó Béla hiányzott. A lap név szerint is felsorolja a jelenlévőket, ezek szerint ott voltak a jelenlegi parlamenti törvényhozók: Novák Levente szenátor, Csép Éva Andrea és Kolcsár Károly képviselők, valamint a szövetség volt képviselői és szenátorai: Borbély László, Frunda György és Kerekes Károly. Továbbá jelen voltak: Nagy Zsigmond – Maros megye alprefektusa, illetve a Maros megyei városok polgármesterei: Soós Zoltán – Marosvásárhely, Márk Endre – Szászrégen, Fülöp László Zsolt – Szováta, Tóth Sándor – Nyárádszereda. Marosvásárhely alpolgármestere – Portik Vilmos és a Maros Megyei Tanács alelnöke és a Marosvásárhelyi RMDSZ elnöke – Kovács Mihály Levente, valamint a Maros megyei önkormányzatok helyi választott képviselői is a jelenlévők között voltak.

A Zi de Zi megkeresésére Markó Béla kifejtette, hogy távollétének oka az RMDSZ felsőbb struktúráinak az aznap Kolozsváron zajló gyűlése volt. A portál azonban úgy tudja, déli 13 órakor véget ért a kolozsvári tanácskozás, és ha Markó ragaszkodott volna hozzá, akkor beér a marosvásárhelyi eseményre is. A Transtelex is megkereste ezzel kapcsolatban az RMDSZ volt elnökét. Markó Béla kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy Kolozsváron a Szövetségi Állandó Tanács ülésén vett részt, és nem sietett vissza Marosvásárhelyre, mivel a Maros megyei szervezet elnökválasztásán gyakorlatilag az egyedüliként induló Csibi Attila Zoltánt kellett validálni, amihez az ő jelenléte nem volt feltétlenül szükséges.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!