Csibi Attila már át is vette a stafétát: ő lesz az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke a következő négy évben

2024. február 10. – 14:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mint várható volt, egyszerű formaságnak bizonyult Csibi Attila Zoltán megválasztása az RMDSZ Maros megyei szervezetének élére. A 187 küldöttből mindössze öten nem támogatták a jelölését, írja a Vasárhely.ma portál, amely egyébként már Péter Ferenc lemondásakor jelezte, hogy nem kell aggódni, megvan Péter utódja, ez egy megtervezett visszalépés volt.

Ez igaznak is bizonyult: néhány órával Péter Ferenc lemondása után Csibi Attila hivatalosan is bejelentette, ami a színfalak mögül kiszivárgott: indul a mandátumért. Sejteni lehetett, hogy Erdőszentgyörgy polgármesterének nem lesz kihívója. És valóban: a megyei szervezet korábbi ügyvezető igazgatója egyetlen jelöltként 187 szavazattal 182 ellenében nyerte meg a négyéves elnöki mandátumot.

A megyei szervezet új vezetője beiktatási beszédében a koordináció erősítésének fontosságát hangsúlyozta. „Ebben a szervezetben nincs helye egyéni érdekeknek, nincs helye belső konfliktusnak, ebben a csapatban egy ügy van, a közösségünk ügye. Ellenfeleink alig várják, hogy megosszanak, hogy ezüstpénzért valaki eláruljon, vagy belső ellentétet szítsanak. Ezt nem engedhetjük meg. Talán soha nem volt ilyen jó a viszony a Maros megyei és a marosvásárhelyi RMDSZ között, ez azonban eredményekben is meg kell mutatkozzon. Ennek jött most el az ideje. Ezt csapatban, közösségként és szövetségben tudjuk megvalósítani. Ez a három kifejezés jól példázza azt is, amit az előttünk álló feladatokról és munkáról gondolok” – mondta Csibi Attila Zoltán.

Az új elnök szerint az RMDSZ-nek a 2020-as eredményeket kell megcéloznia, amikor a kedvezőtlen demográfiai adatok ellenére nemcsak a megyei tanács, hanem Marosvásárhely és Szászrégen vezetését is megszerezte.

Péter Ferenc, aki az ülés első részében szólalt fel, elmondta, hogy ha támogatottsága lenne, akkor indulna még egy mandátumért a tanácselnöki tisztségért. Csibi Attila viszont azt mondta, nem szándékozik indulni egy újabb polgármesteri mandátumért Erdőszentgyörgyön.

Markó Béla, az elnökválasztás nagy hiányzója?

A helyi híreket közlő marosvásárhelyi Zi de zi portál beszámolójából derült ki, hogy a rendezvényen részt vett minden fontosabb RMDSZ-es politikus a megyéből, viszont Markó Béla hiányzott. A lap név szerint is felsorolja a jelenlévőket, ezek szerint ott voltak a jelenlegi parlamenti törvényhozók: Novák Levente szenátor, Csép Éva Andrea és Kolcsár Károly képviselők, valamint a szövetség volt képviselői és szenátorai: Borbély László, Frunda György és Kerekes Károly. Továbbá jelen voltak: Nagy Zsigmond – Maros megye alprefektusa, illetve a Maros megyei városok polgármesterei: Soós Zoltán – Marosvásárhely, Márk Endre – Szászrégen, Fülöp László Zsolt – Szováta, Tóth Sándor – Nyárádszereda. Marosvásárhely alpolgármestere – Portik Vilmos és a Maros Megyei Tanács alelnöke és a Marosvásárhelyi RMDSZ elnöke – Kovács Mihály Levente, valamint a Maros megyei önkormányzatok helyi választott képviselői is a jelenlévők között voltak.

A Zi de Zi megkeresésére Markó Béla kifejtette, hogy távollétének oka az RMDSZ felsőbb struktúráinak az aznap Kolozsváron zajló gyűlése volt. A portál azonban úgy tudja, déli 13 órakor véget ért a kolozsvári tanácskozás, és ha Markó ragaszkodott volna hozzá, akkor beér a marosvásárhelyi eseményre is. A Transtelex is megkereste ezzel kapcsolatban az RMDSZ volt elnökét. Markó Béla kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy Kolozsváron a Szövetségi Állandó Tanács ülésén vett részt, és nem sietett vissza Marosvásárhelyre, mivel a Maros megyei szervezet elnökválasztásán gyakorlatilag az egyedüliként induló Csibi Attila Zoltánt kellett validálni, amihez az ő jelenléte nem volt feltétlenül szükséges.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!