Egy 14 éves fiú által gyújtott tűz miatt égett le a sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Háza

2024. február 7. – 18:21

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 14 éves fiú gyújtott tüzet a sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házában tavaly októberben. A kiskorú két másik személlyel – egy szintén 14 éves fiúval és egy 21 éves lánnyal – együtt tartózkodott a Kultúrpalotának is nevezett épületben, ahonnan mindhárman elmenekültek, amikor a lángok fellobbantak és elharapóztak az épületben – közölte a sepsiszentgyörgyi ügyészség.

A 14 éves fiú ellen rongálás bűntette miatt indult eljárás, ami 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető – írja a Covasnamedia portál. Az ügyészség szerint tekintettel arra, hogy a gyanúsított kiskorú, megúszhatja a börtönbüntetést, és a bíró nevelési intézkedéseket rendelhet el ellene, ha bűnösnek találják.

A tűzeset október 28-án történt: hatalmas tűzben a 4000 négyzetméteres épület több mint egyharmada lángba borult, a művelődési ház nagyterme porig égett. A kivezényelt tűzoltóknak mintegy ötórás küzdelem után sikerült eloltaniuk a lángokat. Az eset következtében szerencsére senki sem sérült meg, de az anyagi kár jelentős volt.

Az épület évek óta elhagyatottan áll, 2012-ben szűnt meg benne a tevékenység, miután a Szakszervezetek Művelődési Háza közel 500 000 lejes adósságot halmozott fel a helyi költségvetés felé. Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala szerette volna megszerezni az épület tulajdonjogát, de nem sikerült neki. Legutóbb 2022 augusztusában csillant fel a remény, hogy megoldást találnak az épület tulajdonjogának a rendezésére. A helyzet rendezése azért is fontos lett volna, mert a sepsiszentgyörgyi önkormányzat nem költhet sem az őrzésére, sem a karbantartására addig, amíg nincs a birtokában az épület. Antal Árpád a tűzesetet követően bejelentette, petíciót indít a város annak érdekében, hogy megkapja az épületet. A polgármester mindenkit arra kért, hogy aláírásával támogassa a kezdeményezést.

Más hivatalos lépések is történtek annak érdekében, hogy egyszer s mindenkorra megoldódjon a Művelődési Ház sorsának dilemmája, írja a helyi portál, amely felteszi a kérdést, hogy ki a felelős a Sepsiszentgyörgy szívében található épület siralmas állapotáért?

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!