Sepsiszentgyörgy központjában kigyulladt az egykori Szakszervezetek Művelődési Háza

2023. október 28. – 09:58

Sepsiszentgyörgy központjában kigyulladt az egykori Szakszervezetek Művelődési Háza
Fotó: Antal Árpád Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Péntekről szombatra virradó éjszaka Sepsiszentgyörgy központjában kigyulladt az egykori Szakszervezetek Művelődési Háza.

A környéken élők beszámolói alapján a Covasna Media azt írja, hogy 23 óra körül csaptak fel a lángok az elhagyatottan álló épületben. A Háromszék beszámolója alapján a helyszínre több tűzoltóegység is kivonult. A lángok és a gomolygó füst a város több pontjáról is jól látható volt.

A hatóságok szombat délelőtti hivatalos tájékoztatása szerint a tüzet 23 óra 20 perckor jelentették, és öt órába telt eloltani. A közlemény szerint még tart a keresés, de szombat reggelig nem azonosítottak áldozatokat, de a kár jelentős. A körülbelül 4000 négyzetméteres ingatlan harmadát érintette a tűz, mintegy 1500 négyzetméteren pusztított.

A tüzet 23 óra 20 perckor jelentették a 112-es egységes segélyhívószámon. Az ISU öt vízzel és habbal oltó járművel, két létrás tűzoltókocsival és egy mentőautóval vonult a helyszínre. A helyszínre vezényelték ugyanakkor a megyei rendőr-főkapitányság (IPJ), a megyei csendőrfelügyelőség (IJJ) és a megyei mentőszolgálat (SAJ) csapatait is, a belügyminisztérium összesen 45 munkatársát.

A beavatkozást, amelyen Kovászna megye prefektusa, Ráduly István is részt vett, Adrian Simtea alezredes, az ISU főfelügyelője koordinálta. „Tekintettel az épület leromlott állapotára, valamint a tulajdonjoggal kapcsolatos bizonytalanságra, szerencsésnek tekinthető, hogy – legalábbis eddig – nem találtak áldozatot” – idézik Ráduly István az esettel kapcsolatban. A prefektus szombat reggel nyolc órára operatív gyűlést hívott össze a belügyminisztérium és az építészeti felügyelőség (ISC) képviselőivel, hogy meghatározzák az elkövetkező időszak teendőit.

Jelenleg is folyik az esemény negatív hatásainak elhárítása, és vizsgálat indult a tűzvész okainak megállapításáért. Az ISU egy csapata a helyszínen marad, hogy felügyelje a helyzetet.

Antal Árpád polgármester a Facebookon azt írta, hogy az eddigi információk szerint egy 63 éves hajléktalan által rakott tűz miatt kapott lángra az épület.

Az épület évek óta elhagyatottan áll, a Sláger Rádió korábbi beszámolója szerint 2012-ben szűnt meg benne a tevékenység, miután közel 500 000 lejes adósságot halmozott fel a helyi költségvetés felé. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ugyan szerette volna megszerezni az épület tulajdonjogát, de sokáig nem sikerült neki. Legutóbb tavaly augusztusban csillant fel a remény, hogy megoldást találnak az épület tulajdonjogának a rendezésére. A helyzet rendezése azért is fontos lett volna, mert a sepsiszentgyörgyi önkormányzat nem költhet sem az őrzésére, sem a karbantartására addig, amíg nincs a birtokában az épület.

„Ide vezet a román állam hanyagsága! Az állami vagyon rendezetlensége tragédiákhoz vezethet, ennek lehettünk szemtanúi péntek éjszaka. A kommunista szakszervezetek utódszervezetei lenyúlták az értékes vagyonokat (tengerparti, hegyvidéki szállodák), perek ezrei zajlanak, de 33 évvel a rendszerváltás után még nincs rendezve a szakszervezeti vagyon. Ennek a maffiának az egyik áldozata a jobb sorsra érdemes sepsiszentgyörgyi szakszervezeti művelődési ház” – írta a Antal a Facebookon. Emlékeztetett, többször kérte már a város a kormányt, hogy adják át nekik épületet, de mindig megtagadták a rendezetlen jogi helyzetre hivatkozva.

Antal Árpád azt is bejelentette, petíciót indít a város annak érdekében, hogy megkapja az épületet. A polgármester mindenkit arra kér, hogy aláírásával támogassa a kezdeményezést.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!