Sepsiszentgyörgy önkormányzata újra megpróbálja megszerezni a Szakszervezeti Művelődési Házának tulajdonjogát

2022. augusztus 12. – 13:26

frissítve

Sepsiszentgyörgy önkormányzata újra megpróbálja megszerezni a Szakszervezeti Művelődési Házának tulajdonjogát
Fotó: Antal Árpád Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint találtak jogi megoldást és politikai akarat is van arra, hogy a kormány rendezze a Mihály Vitéz szobor mögött romosodó Szakszervezeti Művelődési Ház tulajdonjogának kérdését. Ezért a sepsiszentgyörgyi önkormányzat újra megpróbálja megszerezni az épületet – közölte a csütörtöki sajtótájékoztató nyomán a Sláger Rádió.

A probléma több romániai várost is érint. Az országban 42 Szakszervezetek Művelődési Háza épült, és bár az épület a román állam tulajdonában van, de azt még a szocializmus idején az azóta jogutód nélkül maradt szakszervezeteknek adták használatba. Így az is előfordult, hogy az állam vagyonával gazdálkodó pénzügyminisztérium sem tudott arról, hogy birtokában vannak ilyen ingatlanok.

A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal az elmúlt hónapokban névvel, címmel és kataszteri számmal bejegyeztette a telekkönyvbe az állam tulajdonát, ezért a Szakszervezetek Művelődési Háza már szerepel a pénzügyminisztérium nyilvántartásában. Hasonlóan jár el több hazai város is és a következő hónapokban szeretnék egy csomagban, kormányhatározattal rendezni 3-4 Szakszervezetek Művelődési Háza helyzetét.

A polgármester szerint a kormánykoalíció is a kérdés rendezése mellett döntött, így megvan a kellő politikai akarat, illetve a jogi háttér is adott arra, hogy az állam visszavegye a szakszervezetektől azokat az épületeket amelyeknek bizonyíthatóan „rossz gazdái voltak”: ugyanis minden használati joggal rendelkező szervezetnek „jó gazdaként” kell viselkednie az általa kezelt ingatlannal.

„Szabad szemmel is látható, hogy a szakszervezet nem viselkedett jó gazdaként a sepsiszentgyörgyi épülettel, így a román állam a kormányon keresztül büntetésként megvonhatja a használati jogot a szakszervezettől, anélkül, hogy hozzájárulását kellene kérnie”

– idézte Antal Árpádot a Sláger Rádió. Hozzátéve, hogy amennyiben most sem sikerül a városnak megszereznie az ingatlant, akkor Antal Árpád szerint végleg lemondhatnak arról, hogy valaha is rendeződik a ingatlan helyzete.

A helyi önkormányzata egyébként évek óta hiába próbálja megszerezni a kultúrpalota tulajdonjogát. A Sláger Rádió szerint a sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házában 2012-ben szűnt meg a tevékenység, miután közel 500 000 lejes adósságot halmozott fel a helyi költségvetés felé. Az elmúlt években a városközponti épület leromlott, ablakait betörték, az ingatlanban lévő tárgyakat ellopták vagy megrongálták, hajléktalanok költöztek be. Mivel nincs tulajdonában, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat nem költhet sem az őrzésére, sem a karbantartására. Ha viszont sikerülne megszerezni a főtéri épület tulajdonjogát, akkor az önkormányzat szeretné helyreállítani és újra beilleszteni a kulturális életbe, többek között a jövendőbeli filharmónia koncerttermét rendeznék be itt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!