Ludovic Orban elutasítja a PNL-vel való együttműködés minden formáját

2024. január 20. – 15:29

Másolás

Vágólapra másolva

Ludovic Orban, a Jobboldal Ereje elnöke és Románia egykori PNL-s miniszterelnöke elutasítja az egykori pártjával való együttműködés minden formáját, írja az Agerpres.

Orban a Szociáldemokrata Párt (PSD) vazallusának nevezte a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) szombaton Târgoviştén. A Jobboldal Ereje pártot vezető politikus kizártnak tartja, hogy együttműködjenek a liberálisokkal a 2024-es választásokon.

Kijelentése azért is érdekes, mert ezek szerint a PNL egy lépéssel távolabb került a jobboldali összefogás létrehozásától, azaz a PNL-ből kiszakadó új pártok egyesítésétől, mint amit Orban is létrehozott egy belső konfliktus után.

A politikus arról is beszélt, hogy a Jobboldal Ereje, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Népi Mozgalom Párt alkotta Egységes Jobboldal Szövetség közös listát állít az európai parlamenti választásokon, és már tárgyalnak az idén esedékes többi választás előkészítéséről. „A célunk legyőzni a PSD-t” – jelentette ki. Úgy tűnik azonban, hogy a PNL nélkül képzelik el a győzelmet, amire egyébként a legnagyobb jobboldali párt nélkül kevés esélyük van.

„Mi vagyunk az alternatíva a jelenlegi kormánnyal szemben. Nem lehet együttműködésről beszélni olyasvalakivel, aki egy ágyban alszik az ellenséggel” – fogalmazott Orban. Az ellenzéki politikus szerint a PSD és a PNL együtt szavazta meg az adóemeléseket, növelte a bürokráciát, új minisztériumokat, ügynökségeket hozott létre, és 50 ezer személyt alkalmazott a közszférában, de nem olyan ágazatokban, ahol szükség lett volna rájuk, mint például a kórházakban vagy az iskolákban.

Orban egyébként enyhén szólva is neheztel egykori pártjának felsővezetésére, mert az őket irányító Klaus Iohannis szerinte azért is állította őt félre, mert miniszterelnök akar(t) lenni, miután második mandátuma lejárta után nem lehet államelnök.

Két éve Orban volt az egyetlen román pártelnök, aki elfogadta a meghívást a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktáborba, és ott részt vett egy előadáson. Azt mondta azért járt el így, mert fontosnak tartja, hogy a román pártvezetők kifejtsék az álláspontjukat az ilyen rendezvényeken. „Hogyan ismerhetik meg az álláspontunkat a résztvevők, ha az RMDSZ-en kívül a kormánykoalícióból senki nem volt jelen?” – fogalmazott a Jobboldal Ereje elnöke. Ludovic Orban korábban a PNL elnöke volt.

Ludovic Orban azonban nem volt elragadtatva a magyar kormány politikájától. Egy alkalommal azt nyilatkozta, indokoltnak tartja Magyarország szavazati jogának felfüggesztését az Európai Unió intézményeiben Orbán Viktor magyar kormányfő tusványosi Európa-ellenes kijelentései miatt.

Azt mondta, hogy más embernek ismerte meg Orbán Viktort a kilencvenes évek elején. „Akkor egy liberális, euro-atlantista politikus volt, mára már Oroszország ötödik hadoszlopa az Európai Unióban, olyan eszmék hirdetője, amelyeket letűntnek hittem a második világháború után. Az uniós szerződés és az EU alapját képező értékek és elvek durva megsértését jelenti fajokról, rasszizmusról beszélni egy multikulturális Európában, ahol tiszteletben tartják a kisebbségek, vallási kisebbségek, nemzeti kisebbségek jogait, a gyakorlatban” – fejtette ki Ludovic Orban.

A politikus leszögezte: „tökéletesen indokolt” lenne megindítani az eljárást Magyarország szavazati jogának felfüggesztésére az uniós testületekben, mivel Orbán Viktor szerinte Európa- és EU-ellenes üzeneteket közvetít.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!