Orban: Iohannis azért állított félre, mert miniszterelnök akar lenni

2022. december 22. – 13:50

Orban: Iohannis azért állított félre, mert miniszterelnök akar lenni
Klaus Iohannis román elnök és Ludovic Orban az elnökjelöltségét elindító gyűlésen, Bukarestben, 2019. május 18-án – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ludovic Orban volt kormányfő, a PNL leváltott elnöke arról beszélt a News.ro-nak, hogy Klaus Iohannis azért állította őt félre, mert miniszterelnök akar lenni. Úgy vélte, az államfő tisztában volt azzal, hogy a terveit nem tudta volna keresztülvinni, ha őt nem távolítja el a kulcspozíciókból, hiszen nem egyezett volna bele sem abba, hogy Nicolae Ciucăt nevezzék ki kormányfőnek, sem abba, hogy a PNL a PSD-vel lépjen szövetségre.

Orban – aki azt követően, hogy leváltották mind a PNL elnöki tisztségéből, mind a miniszterelnöki posztról, megalapította a Jobboldal Ereje nevű pártot – azt állítja, hogy

Klaus Iohannis vissza akar térni a PNL élére, ugyanakkor miniszterelnökként folytatná 2024-től, miután lejár a második államelnöki mandátuma.

A törvény szerint ugyanis maximum két elnöki mandátumot tölthet ki egy személy.

A volt pártelnököt arról is kérdezték, hogy szerinte mi okozhatta azt, hogy az általa vezetett PNL hét százalékot veszített a támogatottságából az önkormányzati és a parlamenti választások között.

„A PNL PNL-ként nyerte meg a választásokat, nem egy szövetség részeként az én mandátumomban. Két okból nem nyertük meg a parlamenti választásokat: először is azért, mert a világjárvány és egy gazdasági válság közepette kellett kormányoznunk. Miután a demokrácia 32 éve során először sikerült a PSD-t, a baloldal posztkommunista kormányát eltávolítani a hatalomból, előrehozott választásokat akartunk kezdeményezni. El is kezdtük az előrehozott választások kiírására irányuló eljárásokat, amikor bekövetkezett az, amire senki sem számított: a világjárvány. Természetesen vállaltuk a felelősséget, hogy az ország továbbra is megálljon a lábán, ami szerintem a forradalom utáni legnehezebb időszak volt, amin Románia keresztülment” – magyarázta Orban.

Szerinte a második ok, amiért nem nyerték meg a parlamenti választásokat, az Klaus Iohannisnak a PSD-t támadó stratégiája volt.

„A Iohannis által a PNL-re kényszerített stratégia volt a másik ok – amit én egyébként nem fogadtam el. Nevezetesen a PSD elleni támadás stratégiája olyan körülmények között, amikor a PSD már nem volt hatalmon, és a PSD-t a nem PSD-szavazók már nem tekintették veszélynek” – fejtegette. Hozzátette: a Iohannis által bejelentett korlátozó intézkedések, a piacok és az iskolák bezárása is hozzájárult a kudarchoz.

Azt állította, az elnök annak ellenére tette meg a bejelentését, hogy a kormány stratégiája szerint a korlátozó intézkedéseket rábízták volna a helyi döntéshozókra, akik a térségükben fennálló helyzet függvényében alkothattak volna szabályokat.

„Harminchárom évvel a forradalom után ilyen csapást mérni a jobbközép szavazókra, és ok nélkül visszahozni a PSD-t a hatalomba… Annak idején volt egy jobbközép parlamenti többség, és egy kormány. Az igazságügyi miniszter menesztését követő kormányválság után a jobbközép koalíciót újra lehetett volna építeni, és ki lehetett volna alakítani egy jobbközép többséget, amellyel kormányozni lehetett volna. De nem. Iohannis azt tervezte, hogy eltávolít a PNL éléről, holott én vagyok az az elnök, aki a legjobb eredményeket érte el a párt számára. Azért tervelte ki az eltávolításomat, mert biztosan tudta, hogy soha nem egyeznék bele, hogy Ciucă miniszterelnök legyen vagy hogy szövetséget kössek a PSD-vel. És miért tette ezt? Mert nem akar visszavonulni. Reméli, hogy ezt a szövetséget 2024 után is fenn tudja tartani, amikor a PSD átveszi majd Románia elnöki tisztségét, és a PNL kapja meg a miniszterelnöki posztot. Iohannis úr, aki PNL-elnök és miniszterelnök akar lenni” – fejtegette.

Hozzátette, nem lehet partner azokkal, akik „a PSD vezetőjének csizmáját fényesítik és a szöszöket pucolják róla”.

„Iohannis ezt a sorsot hagyta ránk, legalábbis addig, amíg ő irányíthatja a döntéseket. Hogy az az alakulat, amely ma méltatlanul viseli a PNL címerét, a PSD lakájaként viselkedik. Nem vállalhatok közösséget azokkal, akik a PSD vezetőjének csizmáját fényesítik és a szöszöket pucolják róla. Én jobboldali vagyok” – szögezte le Ludovic Orban.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!