Orban: Iohannis azért állított félre, mert miniszterelnök akar lenni

2022. december 22. – 12:50

Orban: Iohannis azért állított félre, mert miniszterelnök akar lenni
Klaus Iohannis román elnök és Ludovic Orban az elnökjelöltségét elindító gyűlésen, Bukarestben, 2019. május 18-án – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ludovic Orban volt kormányfő, a PNL leváltott elnöke arról beszélt a News.ro-nak, hogy Klaus Iohannis azért állította őt félre, mert miniszterelnök akar lenni. Úgy vélte, az államfő tisztában volt azzal, hogy a terveit nem tudta volna keresztülvinni, ha őt nem távolítja el a kulcspozíciókból, hiszen nem egyezett volna bele sem abba, hogy Nicolae Ciucăt nevezzék ki kormányfőnek, sem abba, hogy a PNL a PSD-vel lépjen szövetségre.

Orban – aki azt követően, hogy leváltották mind a PNL elnöki tisztségéből, mind a miniszterelnöki posztról, megalapította a Jobboldal Ereje nevű pártot – azt állítja, hogy

Klaus Iohannis vissza akar térni a PNL élére, ugyanakkor miniszterelnökként folytatná 2024-től, miután lejár a második államelnöki mandátuma.

A törvény szerint ugyanis maximum két elnöki mandátumot tölthet ki egy személy.

A volt pártelnököt arról is kérdezték, hogy szerinte mi okozhatta azt, hogy az általa vezetett PNL hét százalékot veszített a támogatottságából az önkormányzati és a parlamenti választások között.

„A PNL PNL-ként nyerte meg a választásokat, nem egy szövetség részeként az én mandátumomban. Két okból nem nyertük meg a parlamenti választásokat: először is azért, mert a világjárvány és egy gazdasági válság közepette kellett kormányoznunk. Miután a demokrácia 32 éve során először sikerült a PSD-t, a baloldal posztkommunista kormányát eltávolítani a hatalomból, előrehozott választásokat akartunk kezdeményezni. El is kezdtük az előrehozott választások kiírására irányuló eljárásokat, amikor bekövetkezett az, amire senki sem számított: a világjárvány. Természetesen vállaltuk a felelősséget, hogy az ország továbbra is megálljon a lábán, ami szerintem a forradalom utáni legnehezebb időszak volt, amin Románia keresztülment” – magyarázta Orban.

Szerinte a második ok, amiért nem nyerték meg a parlamenti választásokat, az Klaus Iohannisnak a PSD-t támadó stratégiája volt.

„A Iohannis által a PNL-re kényszerített stratégia volt a másik ok – amit én egyébként nem fogadtam el. Nevezetesen a PSD elleni támadás stratégiája olyan körülmények között, amikor a PSD már nem volt hatalmon, és a PSD-t a nem PSD-szavazók már nem tekintették veszélynek” – fejtegette. Hozzátette: a Iohannis által bejelentett korlátozó intézkedések, a piacok és az iskolák bezárása is hozzájárult a kudarchoz.

Azt állította, az elnök annak ellenére tette meg a bejelentését, hogy a kormány stratégiája szerint a korlátozó intézkedéseket rábízták volna a helyi döntéshozókra, akik a térségükben fennálló helyzet függvényében alkothattak volna szabályokat.

„Harminchárom évvel a forradalom után ilyen csapást mérni a jobbközép szavazókra, és ok nélkül visszahozni a PSD-t a hatalomba… Annak idején volt egy jobbközép parlamenti többség, és egy kormány. Az igazságügyi miniszter menesztését követő kormányválság után a jobbközép koalíciót újra lehetett volna építeni, és ki lehetett volna alakítani egy jobbközép többséget, amellyel kormányozni lehetett volna. De nem. Iohannis azt tervezte, hogy eltávolít a PNL éléről, holott én vagyok az az elnök, aki a legjobb eredményeket érte el a párt számára. Azért tervelte ki az eltávolításomat, mert biztosan tudta, hogy soha nem egyeznék bele, hogy Ciucă miniszterelnök legyen vagy hogy szövetséget kössek a PSD-vel. És miért tette ezt? Mert nem akar visszavonulni. Reméli, hogy ezt a szövetséget 2024 után is fenn tudja tartani, amikor a PSD átveszi majd Románia elnöki tisztségét, és a PNL kapja meg a miniszterelnöki posztot. Iohannis úr, aki PNL-elnök és miniszterelnök akar lenni” – fejtegette.

Hozzátette, nem lehet partner azokkal, akik „a PSD vezetőjének csizmáját fényesítik és a szöszöket pucolják róla”.

„Iohannis ezt a sorsot hagyta ránk, legalábbis addig, amíg ő irányíthatja a döntéseket. Hogy az az alakulat, amely ma méltatlanul viseli a PNL címerét, a PSD lakájaként viselkedik. Nem vállalhatok közösséget azokkal, akik a PSD vezetőjének csizmáját fényesítik és a szöszöket pucolják róla. Én jobboldali vagyok” – szögezte le Ludovic Orban.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!