Ludovic Orban: Orbán kijelentései miatt indokolt lenne felfüggeszteni Magyarország szavazati jogát az EU intézményeiben

2022. augusztus 1. – 17:20

Másolás

Vágólapra másolva

Ludovic Orban indokoltnak tartja Magyarország szavazati jogának felfüggesztését az Európai Unió intézményeiben Orbán Viktor magyar kormányfő tusványosi Európa-ellenes kijelentései miatt, írja az Agerpres.

A jelenleg a Jobboldal Ereje elnöke a párt országos tanácsának hétfői ülése utáni sajtótájékoztatóján elmondta, más embernek ismerte meg Orbán Viktort a kilencvenes évek elején. „Akkor egy liberális, euro-atlantista politikus volt, mára már Oroszország ötödik hadoszlopa az Európai Unióban, olyan eszmék hirdetője, amelyeket letűntnek hittem a második világháború után. Az uniós szerződés és az EU alapját képező értékek és elvek durva megsértését jelenti fajokról, rasszizmusról beszélni egy multikulturális Európában, ahol tiszteletben tartják a kisebbségek, vallási kisebbségek, nemzeti kisebbségek jogait, a gyakorlatban” – fejtette ki Ludovic Orban.

A politikus leszögezte: „tökéletesen indokolt” lenne megindítani az eljárást Magyarország szavazati jogának felfüggesztésére az uniós testületekben, mivel Orbán Viktor szerinte Európa- és EU-ellenes üzeneteket közvetít.

Orban ugyanakkor megjegyezte, hogy az egyetlen román pártelnök volt, aki elfogadta a meghívást az idei Bálványosi Szabadegyetem és Diáktáborba, és ott részt vett egy előadáson. Hozzátette: azért járt el így, mert fontosnak tartja, hogy a román pártvezetők kifejtsék az álláspontjukat az ilyen rendezvényeken. „Hogyan ismerhetik meg az álláspontunkat a résztvevők, ha az RMDSZ-en kívül a kormánykoalícióból senki nem volt jelen?” – fogalmazott a Jobboldal Ereje elnöke. Ludovic Orban korábban a PNL elnöke volt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!