A Rheinmetall német fegyvergyártó korszerűsíti Románia légvédelmi rendszereit

2023. december 22. – 15:58

Másolás

Vágólapra másolva

A Rheinmetall német fegyvergyártó pénteken bejelentette, hogy szerződést kötött a román kormánnyal az ország légvédelmi rendszereinek korszerűsítésére.

A 325 millió euró értékű szerződés részeként a Rheinmetall négy légvédelmi rendszert, valamint képzést, pótalkatrészeket és egyéb szolgáltatásokat biztosít. Két rendszert a következő két évben, további kettőt pedig három éven belül kell leszállítani.

„Ez az első jelentős megrendelés a román kormánytól kibővíti jelenlétünket Közép-Európában. Ez is alátámasztja a Rheinmetall szerepét a földi légvédelmi rendszerek vezető beszállítójaként. Emellett a megrendelés megerősíti az EU és a NATO védelmi képességeit Európa keleti szárnyán, aminek nagyon örülünk” – mondta Armin Papperger, a Rheinmetall AG igazgatótanácsának elnöke.

A megrendelt rendszerek mindegyike tartalmaz egy Oerlikon Skymaster TLCN nevű tűzvezető rendszert, egy X-Band Tactical Acquisition Radar 3D (X-TAR3D) nevű nyomkövető radart, hat darab GDF009 TREO Oerlikon Twin Guns nevű 35 mm-es löveget és két teherautót a tűzvezető rendszer és a nyomkövető radar szállítására.

Április elején a Reuters hírügynökség tudósítása alapján adtunk hírt arról, arról, hogy a német Rheinmetall vállalat Litvánia után Romániában is létrehoz egy szerelőüzemet és logisztikai központot az ukrán haderő segítése céljából. A híradások szerint Szatmárnémeti környékén nyithatták meg az üzemet, de mint ebben a helyszíni riportban is körbejártuk, nem szivárgott ki a sajtóba, hogy pontosan hol is működik a logisztikai központ.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!