Azt akarják, hogy egy rakétatámadást intézzenek ellenünk az oroszok?

2023. április 25. – 15:32

Azt akarják, hogy egy rakétatámadást intézzenek ellenünk az oroszok?
A német Rheinmetall harckocsija a Bundeswehr katonai bázisán Mahlwinkelben, 2023. március 16-án – Fotó: Florian Gaertner / Photothek / dpa / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Rheinmetall gőzerővel dolgozik egy katonai karbantartó és logisztikai központ felépítésén a NATO-partnerország Románia területén. Annak ellenére, hogy a bejelentés és a helyszín hozzávetőleges megnevezése már egy hónapja megtörtént, a szatmárnémeti önkormányzat állítólag mit sem tud arról, hogy a város belterületén épülne ez a műhely. A helyi sajtó azonban kiderítette, hol kezdődtek el az építkezési munkálatok, és a helyi lakosság attól tart, célponttá válhat a város.

Április elején a Reuters hírügynökség tudósítása alapján adtunk hírt arról, arról, hogy a német Rheinmetall vállalat Litvánia után Romániában is létrehoz egy szerelőüzemet és logisztikai központot az ukrán haderő segítése céljából. A hírt a vállalat közleménye alapján írták, és a Szatmár megyeiek azóta is nyugtalankodnak, sokan félnek, hogy háborús célponttá válhat a térség emiatt. Az emberek közérzetén pedig egyáltalán nem javít, hogy a helyi hatóságok abszolút semmit nem kommunikáltak eddig az üggyel kapcsolatban. Bár a Reuters híre szerint még ebben a hónapban beindul az üzem, semmiféle hivatalos információhoz nem lehet hozzáférni, mindenki menekül attól, hogy megszólaljon a népszerűtlen beruházás ügyében, hiszen jövőre választások lesznek, a téma pedig eltántoríthatja a szavazókat.

Tehát az átadáshoz közeledve még mindig csak a Reuters angol nyelvű híradása áll rendelkezésre, melyben

helyszínként mindössze annyi szerepel, hogy „Satu Mare”, ebből azonban annyi sem derült ki, hogy valahol Szatmár megyében vagy a megyeszékhelyen, Szatmárnémetiben épül a szerelőüzem.

Románul a megye és a város neve megegyezik, a hírügynökség pedig nem pontosított. A harci rendszerekkel foglalkozó üzemről szóló írásban a Reuters, a Rheinmetall közleményét idézve arról ír, hogy a létesítménynek „központi szerepet kell játszania az Ukrajnában használt nyugati harci rendszerek műveleti készenlétének fenntartásában és a logisztikai támogatás rendelkezésre állásának biztosításában”. Illetve, hogy itt fogják karbantartani az aknavetőket, a Leopard 2 és Challenger harckocsikat, a Marder harcijárműveket, a Fuchs páncélozott szállítójárműveket és a katonai teherautókat.

Sokan arra gondoltak eleinte, hogy a román-ukrán határ közelében, valahol a halmi határátkelő közelében építik fel az üzemet, mert ez lenne kézenfekvő. Hamarosan többségbe kerültek viszont a kommentfolyamokban azok a vélemények, melyek szerint Szatmárnémetiben, egy használaton kívüli gyártelepen lesz a központ. Egyik verzió szerint az Unio gépgyárat nézték ki a célra, a telephez ugyanis vasúti sínpár is vezet, ami nagy segítség lehet a harckocsik szállításában. Sőt, egyesek odáig mentek, hogy arról is írtak: kiterjedt pincecsarnok rendszer van a felszíni csarnokok alatt, ami lehetőséget teremt arra, hogy akár fegyvereket gyártsanak is. Eszerint az elmélet szerint a szerelőüzem csak fedőakció.

A szatmárnémeti helyszín – Fotó: Póti Orsolya
A szatmárnémeti helyszín – Fotó: Póti Orsolya

Másik, szintén elterjedt elképzelés szerint a Május 14 lakótelep szélén, az egykori IPL gyár területén lenne. Igaz, hogy itt nincsenek fém megmunkálására alkalmas munkagépsorok, a gyanút azonban felkeltette, hogy a környéken útalapozási munkákat végeznek.

Majd a Gazeta de Nord-Vest nevű helyi lap is bedobott a köztudatban egy helyszínt: azt írták,

a város déli részén, a Nagykároly felé vezető úttól nem messze, a Magnoliei utcán, a Comat cég területén készül az üzem.

A lap saját forrásaira hivatkozva állította ezt, a jelzett területen pedig építkezés folyik, épp egy nagy csarnok fémszerkezetén dolgoznak, így hihetőnek tűnik az információ.

„Ha igaz, hogy itt lesz a gyár, az azt jelenti, hogy átutaztatják a szerelvényeket a fél megyén és az egész városon. A halmi határátkelő közelében kellett volna legyen ez a gyár ha már mindenképpen Szatmár megyében akarták felépíteni. Főleg hogy zöldmezős beruházásról van szó. A halmiak sem örültek volna, de így pluszba kell még több mint 50 kilométert utaztatni ezeket a gépeket.

Miért nem építették meg Szucsáván? Az közelebb van Kijevhez. Megint hoztak egy politikai döntést, ami ránk nézve hátrányos, hogy érezzük, feláldozhatók vagyunk, mert itt még sok a magyar.

A politikusaink pedig mossák kezeiket, menekülnek a témától, mert jövőre választások lesznek és ez egy népszerűtlen ügy” – osztotta meg véleményét a Transtelexszel egy szatmárnémeti nő. Hozzátette: valószínűnek tartja, hogy az olcsó munkaerő tehette vonzóvá Szatmárnémetit a német beruházó számára. Úgy vélte, a szerelőcsarnok jelenléte nem tesz jó a város fejlődésének még akkor sem, ha a legrosszabb, amire egyesek gondolnak, nem következik be. Vannak ugyanis, akik szerint egy orosz rakétatámadást kockáztat az, aki úgy döntött, hogy beengedi a katonai szerelőműhelyt a városba.

Próbáltuk kideríteni, hogy egyáltalán, igaz-e a helyszínre vonatkozó információ, azonban nem jártunk sikerrel. A megyei önkormányzatnál érdeklődtünk, tudják-e, a megye melyik településén épülhet a csarnok. De azt a választ kaptuk, nem tudják. Hiába kérdezősködtünk, kértük, hogy akár nemhivatalosan bólintsanak rá, igaz-e a Gazeta de Nord-Vest híre vagy valahol máshol lesz a műhely, nehogy álhírt terjesszünk, semmi választ nem kaptunk. Illetve annyit mondott a megyei önkormányzat sajtófelelőse, kérdezzük meg a prefektúrán. Altfatter Tamás alprefektus szerint azonban semmiféle hivatalos értesített nem kapott a kormányhivatal az ügyről. Ezt követően a szatmárnémeti városi önkormányzathoz fordultunk. Itt annyit közöltek, a szóban forgó cég nem nyújtott be sem építkezési engedélyre, sem működési engedélyre vonatkozó kérelmet.

„Nem lett volna szabad hagyni, hogy ilyesmi épüljön a környékünkön. Azt akarják, hogy egy rakétatámadást intézzenek ellenünk az oroszok? Vagy atomtámadást, hogy az egész környéket tönkre tegyék? Ez felelőtlenség, felháborító”

„Nem kellene engednünk, hogy itt működjék, veszélybe sodornak minket” – osztotta meg aggodalmát és felháborodását egy közeli településen élő férfi.

 Már állnak a csarnok falai, nemsokára tető is kerül a vázra – Fotó: Póti Orsolya
Már állnak a csarnok falai, nemsokára tető is kerül a vázra – Fotó: Póti Orsolya

Az építkezés környékén élők közül egyébként sokaknak fogalmuk sincs arról, mi készül a közelükben. Főleg azoknak, akik idősebbek, és nem interneteznek. „Nem tudtuk, mi lesz itt, honnan is tudnánk, nincs már magyar nyomatott újság Szatmár megyében. Nagyon nem örülünk, eddig is zajos volt ez a környék, ezután még zajosabb lesz. És a háborúval sem tudjuk, hogy lesz, nehogy idelőjenek emiatt a gyár miatt” – aggodalmaskodott két idősebb nő, aki a helyszín közelében lakik.

Vannak olyanok is, akik nem félnek az üzem miatt, mégsem örülnek a jelenlétének egy cseppet sem. „Nem erre számítottam – szögezte le kissé csalódottan egy, a közelben lakó fiatal nő. – Évek óta nincs buszjárat erre, nincs egy kisbolt, valami, ahol vásárolni lehet. Ráadásul kiengedik a harapós kutyákat estére/éjszakára. Én nem félek a kutyáktól, de van, aki igen. Egy Lidl, Penny, vagy legalább egy buszmegálló kellett volna erre a gyártelepre, erre ezt a szerelőműhelyt kapjuk. Félni nem félek miatta, mert nem tudom milyen hatása lesz az életünkre. De örülni sem örülök neki.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!