Két vadászt sebesített meg egy medve Beszterce-Naszód megyében

2023. december 3. – 16:53

Másolás

Vágólapra másolva

Két vadászt sebesített meg egy medve a Beszterce-Naszód megyében található Nagynyulas (Milaș) közelében – közölte a megyei vészhelyzeti felügyelőség (ISU) nyomán az MTI.

A tájékoztatás szerint a két férfi vadászaton vett részt, amikor a nagyvaddal találkoztak. A vadászok a fejükön és a vállukon sérültek meg, de eszméletüknél voltak és együttműködtek az ellátásukra érkezett mentősökkel.

A sérültek saját lábukon ereszkedtek le az erdőből a mentőautóig a többi vadász segítségével – közölte a Beszterce-Naszód megyei ISU.

Az egyik vadászt azonban meg kellett műteni. Társát kiengedték a kórházból. A Beszterce-Naszód megyei klinikai kórház sajtószóvivője, Camelia Strungari vasárnap este elmondta, a két – 48, illetve 51 éves – férfit karmolt sebekkel vitték be a kórház sürgősségi osztályára. A 47 éves férfi a bal vállán sérült meg, a sebeit ellátták, majd kiengedték a kórházból. 51 éves társának a felső ajkán és nyaki tájékon voltak sérülései, őt műtétnek vetették alá, a beavatkozás még folyamatban van.

A rendőrség nyomozást indított az ügyben gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt.

Az észak-erdélyi megyében korábban főleg csak a hegyvidéken észlelték medvék jelenlétét, azonban a kisebb termetű medvék a településekre is bemerészkednek élelem után. Pár hete egyik éjszaka a megyeszékhelyre, Besztercére is bemerészkedett egy medve.

A romániai törvénykezés értelmében ilyen esetekben az intervenciós csapatnak kell közbeavatkoznia, akik a medve elszállításáról, és indokolt esetben a nagyragadozó kilövéséről is dönthetnek. A medve Romániában szigorúan védett fajnak számít, ezért nem vadászható 2016 óta. A vadászok erre hivatkozva a medvepopuláció feltételezett elszaporodását tematizálják, az állatvédők ezzel szemben a medve és ember együttéléshez elengedhetetlen feltételekről értekeznek, ide tartozik például az intervenciós csapat felkészültsége és gyors közbeavatkozó képessége is.

A sokat vitatott kérdésről a Transtelex csíkszeredai kerekasztalbeszélgetésén ültek össze a különböző szakmák képviselői, akik egyetértettek abban, hogy összehangolt fellépésre van szükség, a vadászat magában nem oldja meg a medveproblémát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!