Nagybányán abban bíznak, hogy Cherecheș meggondolja magát az alpolgármester elleni „bosszúja” ügyében

2022. szeptember 26. – 15:46

frissítve

Nagybányán abban bíznak, hogy Cherecheș meggondolja magát az alpolgármester elleni „bosszúja” ügyében
A letakart „kürtös kalács” feliratok és a román trikolór az egyik standon – Fotó: Olvasói fotó / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A széles nyilvánosságot kapott konfliktus a hagyományos nagybányai Gesztenye Fesztiválon robbant ki, amikor a polgármester arra utasította az egyik magyar kürtőskalács árust, hogy tegye ki a román zászlót a standjára. Az RMDSZ-es alpolgármester viszont levétette a lobogót, amiért Cherecheș megvonná tőle a feladatköreit. Bónuszként még Márki-Zay Pétert is belekeverték az ügybe.

Frissítés: Cikkünk megjelenését követően, amint Pintér Zsolt Máramaros megyei RMDSZ-elnöktől megtudtuk, mégiscsak kapott hivatalos értesítést az alpolgármester arról, hogy a polgármester megvonja a feladatköreit. Az alpolgármester azonban nem írta ezt alá, azaz nem vette tudomásul az értesítőben foglaltakat, hanem kérte a döntés indoklását. Pintér nem tudott nyilatkozni egyelőre arról, hogy mi lesz a továbbiakban, mint mondta: tárgyalnak a kérdésről. Amint kiderülnek részletek, visszatérünk az ügyre.

Kedden Pap Zsolt István is közzétett egy bejegyzést, amelyben a saját szemszögéből mutatja be a történteket:

Hétvégén tartották a hagyományos Gesztenye Fesztivált Nagybányán, a rendezvény előtt pedig – egy, a közösségi médiába kikerült videófelvétel szerint – Cătălin Cherecheș polgármester csapatával helyszíni szemlét tartott. A kürtőskalácsot áruló Kovács Kalács egyik házikójánál arra utasította a beosztottjait, hogy erősítsenek román zászlókat a standra, sőt, mindenhova, ahol „olyan nyelven írnak, amit nem értünk”. Azt is kijelentette, hogy amennyiben kétnyelvű felirat szerepel valahol, a románnak nagyobbnak kell lennie.

Később a közösségi médiában megjelentek olyan fotók, amelyeken látszik, hogy a szóban forgó kürtőskalács árus standjának két oldalán ki van helyezve a román trikolór, illetve a fenti, kisebb magyar nyelvű „kürtős” feliratot letakarták egy „cozonac” (a kalács román elnevezése) felirattal, és egy ugyanilyen, viszont jóval nagyobb méretű, román feliratos molinót húztak ki a stand elejére. A román feliratos molinók egyébként a Kovács Kalács arculati elemeivel készültek.

Pénteken szerkesztőségünkhöz is eljutott a polgármester utasításairól készült videó, azonban hiába hívtuk Cătălin Cherecheșt, nem vette fel a telefont. Pap Zsolt István, a város RMDSZ-es alpolgármestere viszont válaszolt a hívásunkra, és elmondta: levétette a román zászlót a kürtőskalácsos standról, ezzel pedig megoldottnak tekinti az ügyet.

Kérdésünkre, hogy beszélt-e a történtekről a polgármesterrel, azt válaszolta, hogy igen. A felettese lehetséges motivációjára vonatkozó kérdésünkre elmondta: nem érti, miért járt így el, különösképpen, hogy nem olyan embernek ismeri, aki ellenérzéseket táplálna a város kb. 20 ezres, a lakosság nagyjából 15%-át kitevő magyarságával szemben. Kifejtette, vannak Cherecheșnek időnként furcsa megnyilvánulásai, amikor pedig a zászlóügyről kérdezte, próbálta elviccelni az esetet. „Ez az ötlet is egy ilyen gyerekes pillanatában születhetett” – vélekedett.

Pap nyomatékosította, hogy egyéb, fontos ügyeket kedvezőtlen módon befolyásolna egy etnikai színezetű botrány, illetve hangsúlyozta, hogy megoldódott az ügy, és senkinek sem hiányzik a feszültség. Hozzátette: RMDSZ-es kollégáit arra kérte, hogy inkább ne foglaljanak állást, hagyják elülni az ügyet.

Az eset azonban tovább burjánzott, a közösségi médiában jelentős teret kapott a zászlós történet, néhány újság is megírta, volt, aki helyeselte a polgármester eljárását, és volt, aki azt vetette az alpolgármester szemére, hogy a zászlók ugyan eltűntek, de a román nyelvű feliratok kinn maradtak. Végül pedig szombaton mégiscsak megszólalt a megyei RMDSZ-szervezet is a közösségi oldalán.

„Nagybányán eddig ilyen irányú megnyilvánulásokra nem volt példa, sajnálatosnak tartjuk, hogy a városvezető most ehhez folyamodott. Meggyőződésünk, hogy az ilyen gesztusok nem szolgálják a békés együttélést, és árkokat ásnak a város román és a magyar közössége közé, ez pedig senkinek nem lehet érdeke” – írták közleményükben.

Szombaton pedig a polgármester is visszatért egy videó erejéig a zászlóügyre. „Egy olyan városban, amelynek a neve Baia Mare, ha én elmegyek kenyeret venni, akkor ott, ahová én vásárolni megyek, azt írja: pâine, és nem azt, hogy kenyér. Ha nem akarják megváltoztatni a kenyér feliratot, akkor tegyék mellé a román zászlót! Akkor értem, hogy én, a román is bemehetek oda. De ha magyarul írja, akkor azt jelenti, hogy nem nekem, a románnak szól. A románnak, akiről egyesek úgy gondolják, hogy papagájként kell szótárakban megnéznie, mit is jelent az, amit mások magyarul odaírnak” – fejtegette.

Majd azzal zárta a mondandóját, hogy megvonja Pap Zsolt István alpolgármester összes feladatkörét.

Egyes médiumokban az jelent meg, hogy „kirúgta” az alpolgármestert, azonban ehhez nem lett volna joga, hiszen az alpolgármestert a városi tanács választja meg, és csakis testületi döntéssel lehetne meneszteni. A polgármester mindössze a feladatköreit delegálja és vonhatja vissza. Pap feladatai közé egyébként, mint megtudtuk, a köztisztasági vállalat és egészségügyi intézmények felügyelete, az önkormányzat erdészeti és környezetvédelmi tevékenységének koordinálása, és a lakossággal való kapcsolattartás tartozik.

Hétfőn ismét szerettük volna elérni telefonon mind Cătălin Cherecheșt, mind Pap Zsolt Istvánt, azonban többszöri próbálkozásra sem jártunk sikerrel. Pintér Zsoltot, az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének elnökét viszont elértük, aki kifejtette:

abban bíznak, hogy a polgármester lenyugszik, meggondolja magát, és nem vonja vissza az alpolgármester feladatköreit.

És hogy felhagy az ilyen jellegű megnyilvánulásokkal, amelyek károsak a román-magyar együttélésre a városban. Megerősítette: Nagybányára nem jellemzőek az etnikai konfliktusok. Azt viszont hangsúlyozta, hogy a polgármester „nagyon szeszélyes ember”, sokszor kiszámíthatatlan. Emlékeztetett: 4-5 éve már volt egy olyan megszólalása, amit nagyon kedvezőtlenül fogadott a magyar közösség, akkor egy március 15-én azt fejtegette, hogy nincs szükség az önálló magyar nyelvű Németh László Líceumra.

„Amikor önökkel beszélt az alpolgármesterünk, valóban az volt az álláspontunk, hogy ha lehet, előzzük meg, hogy sajtóbotrány legyen ebből az ügyből. De végül elkerülhetetlenné vált, hogy megszólaljunk, akkora teret kapott az eset, elsősorban a román sajtóban és a közösségi médiában. Pap Zsolt annyit tett mindössze, hogy megkérte az árusokat, hogy vegyék le a román zászlót, hiszen semmilyen megállapodás nem kötelezte őket arra, hogy kitegyék” – magyarázta Pintér.

A polgármester kapcsán pedig kifejtette: hol „dicséri és felmagasztalja” az RMDSZ-es tanácsosokat, hol pedig átcsap az ellenkezőjébe, és „kétévente bedob egy ilyen sztorit”. Emlékeztetett: Cherecheș korábban azt is hangoztatta, hogy Nagybányán nem lesz többé magyar alpolgármester, de végül mégis lett. „Szeszélyes ember, ha valaki egy kicsit is nem ért vele egyet, abba nagyokat tud rúgni. Amennyire én ismerem, ennek az ügynek nem lesznek következményei, azaz sem feladatköröket nem fog elvonni az alpolgármestertől, sem a leváltását nem fogja kezdeményezni” – részletezte Pintér Zsolt.

Hozzátette: a nagybányai magyar közösség legnagyobb gondja jelenleg a Németh László Líceum megoldatlan helyzete, ebben az ügyben pedig a polgármester jóindulatától függnek, aki egyébként három éve hiteget azzal, hogy rendezi a problémát, de mindeddig nem tette. Másrészt Cherecheșnek sem érdeke kenyértörésre vinni a dolgot az RMDSZ-szel, hiszen a szövetség két városi tanácsosára szüksége van ahhoz, hogy megőrizze a többségét a városi képviselő testületben.

De hogy került képbe Márki-Zay Péter?

A hódmezővásárhelyi polgármester, a magyarországi ellenzéki pártok volt közös miniszterelnök-jelöltje is részesévé vált a botránynak, annak ellenére, hogy egyértelműen semmi köze nem volt az esethez. Az Erdélyi Médiatér Egyesület portfóliójába tartozó Krónika napilap, illetve egy helyi kiadvány illusztrálta az esetről készül beszámolóit egy olyan fotóval, amin együtt szerepel a gesztenyefesztiválon közösen vonuló Cătălin Cherecheș, Márki-Zay Péter, valamint Vida Noémi városmenedzser. A lapok olyan „logikai szálakkal” kötötték össze Márki-Zay, valamint Vida és a polgármester együttes szereplését és a zászlóbotrányt, mint hogy „Márki-Zay Péter asszisztált” az ügyhöz, illetve hogy „több nyilvános eseményen mutatkozott Cherecheșsel, együtt masíroztak többek között a szombati díszfelvonuláson is”, valamint hogy „ugyanazon a napon történt” az eset, amikor Márki-Zay Nagybányán vendégeskedett.

Márki-Zay Péter és Cătălin Chereceș a gesztenyefesztiválon – Fotó: Cătălin Chereceș Facebook-oldala
Márki-Zay Péter és Cătălin Chereceș a gesztenyefesztiválon – Fotó: Cătălin Chereceș Facebook-oldala

Megkerestük Vida Noémi városmenedzsert, az RMDSZ máramarosi szervezetének korábbi elnökét, a város volt alpolgármesterét is, aki elmondta: Nagybányának több magyarországi testvérvárosa is van, többek között Hódmezővásárhely, a két megyeszékhelynek korábban közös EU-s projektjeik is voltak, Márki-Zay pedig a hódmezővásárhelyi küldöttség vezetőjeként érkezett. Hozzátette: Szolnok és Nyíregyháza is testvérvárosai Nagybányának, és Nyíregyházáról is érkezett küldöttség a gesztenyeünnepre.

Vida kifejtette: természetesnek tartja, hogy a polgármester, magyar anyanyelvűként, őt kérte fel a magyarországi vendégek fogadására. A hétvégi cirkusz kapcsán pedig elmondta, sajnálatosnak tartja az esetet, és furcsának is ugyanakkor, hiszen a Nagybányán élőkre nem jellemzőek a nemzetiségi színezetű feszültségek. Azt is kifejtette: nem volt jelen az esetnél, amikor a zászló kihelyezését kötelezővé tette a polgármester, és azóta sem beszélt vele személyesen.

„Ezt nem így kellett volna intézni. Nem tudom, milyen ötlete jött a polgármesternek. Meg lehetett volna ezt szebben is oldani, sajnálatos, ahogy a polgármester kezelte ezt az ügyet, és sajnálatos, hogy ilyen reakció született rá. Kár volt ezért, nálunk nem volt eddig jellemző a magyarellenesség”

– fejtegette. Mint kiderült, érdeklődött az ügyben, és megtudta, hogy csakis a Kovács Kaláccsal problémázott Cherecheș, a többi árussal nem volt baja, pedig volt több kürtőskalácsos is, lángososok is voltak magyarok, és nem is szerepelt mindegyik standnál román felirat. (Ezzel szemben Pintér Zsolt álláspontja ennek kapcsán az volt, hogy a polgármester igenis kifogásolt minden olyan standot a vásárban, ahol csak magyar feliratok voltak – szerk. megj.)

„A Kovács Kalács két standja nyitotta és zárta az árusok sorát, talán azért akadt meg a szeme a polgármesternek ezeken. Nagyok voltak, fehérek, látványosak, és amint a cég képviselőjétől megtudtam, az egyik házikójuknál valóban nem voltak egyáltalán román nyelvű feliratok. Azt elfogadom, ha azt kérik, hogy helyezzenek ki román nyelvű feliratokat is, de a zászló kötelezésével nem értek egyet” – magyarázta. Hozzátette: a nemzeti zászló egy olyan szimbólum, amit nem kellene ilyen helyzetekben felhasználni. A polgármester fenyegetésére vonatkozó kérdésünkre Vida Noémi elmondta: úgy véli, hogy meggondolja magát és nem vonja meg végül az alpolgármester feladatköreit.

Értesüléseink szerint az RMDSZ Máramaros megyei szervezetében egyébként meglehetősen éles szembenállás alakult ki a jelenlegi és a korábbi vezetőség tagjai között azt követően, hogy tavaly, év elején a párt országos vezetősége – a gyenge választási eredményekre hivatkozva – leváltotta a területi szervezet élén állókat. Vida Noémi, aki korábban a máramarosi szervezetet vezette és alpolgármester is volt, röviddel a leváltását követően megpályázta Nagybánya városmenedzseri tisztségét, és el is nyerte a pozíciót, így jelenleg Cherecheș közvetlen munkatársaként dolgozik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!