Azzal, hogy románul is kiírják, hogy kürtőskalács, idén személyesen a polgármester foglalkozik Nagybányán

2023. október 7. – 20:24

Azzal, hogy románul is kiírják, hogy kürtőskalács, idén személyesen a polgármester foglalkozik Nagybányán
A letakart „kürtös kalács” feliratok és a román trikolór az egyik standon a tavalyi Gesztenye Fesztiválon – Fotó: Olvasói fotó / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken jelent meg egy videó a közösségi médiában, amelyen Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester arról beszél, hogy idén személyesen foglalkozik majd azzal, hogy a – szerinte – megfelelő feliratok jelenlenek meg a városünnepre megnyitott árusbódékon. El is mondta pontosan, mire gondol: a kürtőskalácsra.

A feliratok ügyét nem először tematizálja Cherecheș, a tavalyi Gesztenye Fesztivál előtt csinált első alkalommal botrányt. Szintén egy videó jelent meg, amin az látszott, hogy a polgármester a csapatával helyszíni szemlét tart, majd a kürtőskalácsot áruló Kovács Kalács egyik házikójánál arra utasította a beosztottjait, hogy erősítsenek román zászlókat a standra, sőt, mindenhova, ahol „olyan nyelven írnak, amit nem értünk”. Azt is kijelentette, hogy amennyiben kétnyelvű felirat szerepel valahol, a románnak nagyobbnak kell lennie.

A városvezető idén is csak a kürtőskalácsba kötött bele, a románra szintén nem fordított hamburger, pizza vagy gyros feliratok most sem nem zavarták.

Az esetből politikai ügy lett, Pap Zsolt István, a város RMDSZ-es alpolgármestere ugyanis levétette a román zászlót a kürtőskalácsos standról, Cherecheș pedig válaszképpen megfosztotta a hatásköreitől a helyettesét.

A mostani videóban a polgármester leszögezi: Nagybányán több nemzetiség él együtt, és várják az ünnepségre a magyarokat és minden más etnikum képviselőit is. Hozzátette viszont, hogy az ő szívében, a személyi igazolványában, valamint a várost jelző táblán a román trikolór van feltüntetve.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!