Jogerős: elévült az ügy, amelyben korrupcióval vádolják Elena Udreát és Ioana Băsescut

2023. november 23. – 12:53

Másolás

Vágólapra másolva

A legfelsőbb bíróság csütörtökön megalapozatlannak ítélte meg és elutasította azt a semmisségi folyamodványt, amellyel az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) megfellebbezte az Elena Udrea és Ioana Băsescu elleni büntetőeljárás megszüntetését a Traian Băsescu államfő 2009-es kampányának finanszírozásával kapcsolatos ügyben, írja az Agerpres. Ez már a második ügye Udreának, amit 2023-ban elévültnek nyilvánított a bíróság, bár a Hidroelectrica-ügy esetében az ítélet még nem jogerős.

Ebben viszont igen, tehát a Băsescu-kampányában betöltött szerepe miatt nem fognak már újabb büntetés kiszabni rá, mert az elévülésről szóló határozat jogerős.

A büntetőeljárás megszüntetését korábban a bűncselekmények elévülésére hivatkozva szintén a legfelsőbb bíróság rendelte el. A semmisségi folyamodványt augusztus 8-án nyújtotta be a DNA.

Az ügyészség fellebbezése az Európai Unió Bíróságának (EUB) döntésén alapul, amely lehetővé teszi a romániai bíráknak, hogy ne alkalmazzák az alkotmánybíróság és a legfelsőbb bíróság határozatait a bűncselekmények elévüléséről, ha ezáltal sérülne az uniós jog.

A legfelsőbb bíróság július 11-én rendelte el a bűncselekmények elévülésére hivatkozva az Elena Udrea elleni büntetőeljárás megszüntetését. A volt turisztikai minisztert vesztegetés elfogadására való felbujtással és pénzmosással vádolták Traian Băsescu 2009-es államelnöki kampányának finanszírozásával kapcsolatban, és alapfokon nyolc év börtönre ítélte a bukaresti táblabíróság.

A legfelsőbb bíróság döntése a büntetőper többi vádlottjára is érvényes, köztük Traian Băsescu volt államfő lányára, Ioana Băsescura, akit alapfokon 5 év szabadságvesztésre ítélték sikkasztásra és pénzmosásra való felbujtás miatt.

Elena Udrea jelenleg a Bute-gála perében kiszabott 6 éves szabadságvesztését tölti a târgşori női börtönben.

Idén áprilisban a bukaresti ítélőtábla elrendelte az Udrea elleni büntetőeljárás megszüntetését a Hidroelectrica-ügyben is, arra hivatkozva, hogy a vádiratban szereplő bűncselekmények elévültek. Hidroelectricával kapcsolatos büntetőper 2017 decemberében kezdődött, ebben azzal vádolták a volt turisztikai minisztert, hogy 2011-ben 5 millió dollárt fogadott el Bogdan Buzăianutól, és a pénzért cserében megígérte, hogy befolyását latba vetve ráveszi a gazdasági minisztérium illetékeseit az állami vállalat és az üzletember tulajdonában lévő Energy Holding közötti szerződés meghosszabbítására.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!