Elévülés miatt megúszhatja az 5 millió dolláros kenőpénz elfogadását Elena Udrea

2023. április 11. – 12:23

Másolás

Vágólapra másolva

A bukaresti ítélőtábla kedden elrendelte az Elena Udrea elleni büntetőeljárás megszüntetését a Hidroelectrica-ügyben arra hivatkozva, hogy a vádiratban szereplő bűncselekmények elévültek.

Az ügyészek azzal vádolták Elena Udreát, hogy 5 millió dollár kenőpénzt kapott Bogdan Buzăianu energiamágnástól, aki szerette volna meghosszabbítani a cége szerződését a Hidroelectrica állami vállalattal. 3,8 millió eurót készpénzben és 900 ezer eurót részvényekben vett át Udrea. A bukaresti fellebbviteli bíróság április 11-én úgy döntött, hogy elévülés miatt leállítja a büntetőeljárást.

A bukaresti ítélőtábla megszüntette a büntetőeljárást ebben az ügyben a hamis tanúzással vádolt Dan Andronic újságíró ellen is.

A vádak ejtése ellenére a bíróság 3,4 millió euró elkobzását rendelte el Elena Udreától. Az ítélet nem jogerős.

Corina Ciobanu bírónő a bűncselekmények elévüléséről szóló alkotmnybírósági döntés alapján szüntette meg a politikus elleni büntetőeljárást.

Elena Udrea jelenleg a Bute-gála perében kiszabott 6 éves szabadságvesztését tölti a târgşori női börtönben.

A Hidroelectricával kapcsolatos büntetőper 2017 decemberében kezdődött. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) azzal vádolta Elena Udreát, hogy 2011-ben elfogadott összesen 5 millió dollárt Bogdan Buzăianutól, és a pénzért cserében megígérte, hogy befolyását latba vetve ráveszi a gazdasági minisztérium illetékeseit az állami vállalat és az üzletember tulajdonában lévő Energy Holding közötti szerződés meghosszabbítására.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!