Jelentősen csökkentette a bíróság egy szexista kijelentések miatt megbírságolt vlogger büntetését

2023. november 11. – 12:12

Másolás

Vágólapra másolva

A Bukaresti Fellebbviteli Bíróság 20.000 lejről 3.000 lejre csökkentette az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) George Buhnici vloggerre kiszabott bírságát, írja a Libertatea. A döntés még nem jogerős, csütörtöktől számított 15 napon belül fellebbezhető.

A diszkriminációellenes tanács a vlogger szexista kijelentései miatt szabta ki a bírságot.

A tech-újságírót a Neversea tengerparti fesztiválon kérték fel egy tévés interjúra. Buhnici a nők sziluettjeit kritizálta, mondván, hogy nem azért megy a tengerpartra, hogy elhízott, striás testeket lásson, majd azt mondta, szerencsésnek tartja magát, mert felesége olyan mint egy kiskorú lány.

A kijelentései nyomán keletkezett felháborodást követően Buhnici kénytelen volt magyarázkodni, és árnyalni mondanivalóját: válaszlevelet tett közzé személyes blogján, amelyben megpróbálta igazolni állításait, és cáfolta, hogy célja megalázó, szexista, a nőket tárgyiasító megjegyzéseit bántó szándék vezette volna vagy feleségét minősítő megjegyzése pedofil hajlamról árulkodna.

Időközben több mint 200 000 Facebook-követőjét vesztette el, és a Román Kereskedelmi Bankkal (BCR) kötött imázsszerződését is felbontották.

Buhnici Facebook-bejegyzésben és blogbejegyzésben is reagált az alapfokú bírósági ítéletre, és kioktató hangnemben magát úgy állította be, mint a „médialincselés” áldozatát.

A vlogger azt írta, hogy mivel a sajtóban túl sok kollégája nem érti a fellebbviteli bíróság döntését, „le kell fordítania nekik, hogy mit mond a bíróság feketén-fehéren”. Bár a bíróság döntése alapján kijelentései miatt 3000 lejt továbbra is ki kellene fizetnie, ez szerinte nem más, minthogy neki volt igaza…

„A CNCD megsértette a jogaimat azzal, hogy aktívan segítette a tavaly nyári médialincselést. Vállaltam a felelősséget a kijelentéseimért. Ez nem jelenti azt, hogy normális, ha egy felelős társadalmi igazságszolgáltatási intézmény, mint a CNCD, megsérti a saját törvényeit és eljárást indít a politikusok imázsépítése érdekében.
Nem, nem erkölcsös és most már törvénytelen is azt mondani, hogy a diszkrimináció ellen küzdünk azzal, hogy egy állampolgárt és újságírót diszkriminálunk” – jelentette ki a vlogger, aki szerint maga az ellene irányuló eljárás is alkotmányellenes volt.

Azt is kifogásolta a blogján, hogy „egy állami intézmény elnöke” sajtónyilatkozatokat adott arról, hogy hogyan büntették meg, mielőtt az intézmény közölte volna vele a döntését.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!