Diákok százai kapnak úgy ösztöndíjat, hogy az átlaguk nem érte el az ötöst

2023. október 31. – 11:49

Másolás

Vágólapra másolva

Diákok százai kapnak úgy 450 lejes érdemösztöndíjat, hogy a felvételi átlaguk nem érte el az ötöst – írja az Edupedu oktatási szakportál.

Több mint 120 kilencedikes kap úgy érdemösztöndíjat Gorj megyében, hogy a felvételi átlaga nem érte el az ötös átlagot, derül ki a megyei tanfelügyelőség tájékoztatásából. Két olyan tanuló van, aki 2–2,99 közötti átlaggal részesül ösztöndíjban, 27 diák van, aki 3–3,99 közötti médiával kap jutalmat, míg 93 kilencedikesnek ehhez 4–4,99 közötti jegy is elég volt. A cikk szerint Gorj megyében összesen 7618 érdem-, 10789 szociális- és 1117 szakiskolai ösztöndíjat osztanak ki.

A portál azt írja, hasonló a helyzet Beszterce-Naszód megyében is. Beszámolók szerint ott hozzávetőleg 140 diák részesül érdemösztöndíjban úgy, hogy az átlaga 5-ös alatt van. Korábban Szeben megyéből számolt be hasonló esetekről a sajtó, egy diák 1,59-es, míg egy másik 1,85-ös átlaggal kap 450 lejes érdemösztöndíjat ebben a tanévben. Prahova megyében is tudni hasonló esetről.

Az Oktatási Minisztérium hétfőig kért összesítést a megyei tanfelügyelőségektől arra vonatkozóan, hogy miként alakulnak az érdemösztöndíjasok átlagai. Ezeknek az adatoknak az elemzése – hivatalosan felülvizsgálják az éremösztöndíjak rendszerét – utána tesznek javaslatot a közoktatási törvény „anomáliájának” javítására. Marcel Ciolacu miniszterelnök a pénteki kormányülésen „teljesen abnormálisnak” nevezte, hogy 2-es médiával érdemösztöndíjat kap egy tanuló. „Ez a továbbiakban nem elfogadható” – mondta.

Országszerte összesen 459.883 tanuló részesül érdemösztöndíjban és 736.635 kap szociális ösztöndíjat. A nemzetközi tantárgyversenyeken jól teljesítő tanulóknak járó I-es típusú kiválósági ösztöndíjat 170, a hazai tantárgyversenyeken jól teljesítő tanulóknak járó II-es típusú kiválósági ösztöndíjat 2750, szakiskolai ösztöndíjat 82.512 tanuló kap. A kiskorú anyáknak szánt ösztöndíjnak 731 kedvezményezettje van.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!