A 2-est sem írta meg a képességvizsgán, mégis érdemösztöndíjat kap

2023. október 24. – 09:16

Másolás

Vágólapra másolva

1,97-es átlaggal kap érdemösztöndíjat a Prahova megyei Bărcănești község mezőgazdasági szaklíceumának egyik tanulója, az idén elfogadott módszertan szerint ugyanis bárki megkaphatja az ösztönző támogatást, aki benne van az osztály legjobb tanulmányi eredményeit tartalmazó 30 százalékban, írja a Spotmedia.ro.

A Bărcănești-i tanuló az országos képességvizsgán elért eredménye alapján kap érdemösztöndíjat ebben a félévben. A szaklíceum igazgatója, Viorica Rădulescu az Observatorul Prahovean lapnak elmondta, az iskolában 46 tanuló kap érdemösztöndíjat. „Alkalmazzuk a törvényt, úgy, ahogy van, attól függetlenül, hogy mennyire normális vagy sem ez a helyzet” – jegyezte meg.

A román sajtót hétvégén bejárta egy Ploiești-i eset híre is: az Elie Radu Technológiai Líceum egyik diákja 4,59-es átlaggal kap érdemösztöndíjat, miközben a városban működő Mihai Viteazul Nemzeti Kollégiumban vannak olyan 9 feletti átlagot elért tanulók, akik nem kapnak támogatást, mert nem fértek bele a 30 százalékos keretbe. „Ez diszkrimináció. Nevezzék bárhogy, de ne érdemösztöndíjnak” – jelentette ki Gabriel Țaga, a Mihai Viteazul Nemzeti Kollégium igazgatója.

Ligia Deca tanügyminiszter szeptemberben kifejtette, hogy egészséges verseny várható majd minden iskolai osztályban az első 30 százalékba való bekerülésért az érdemösztöndíj odaítélésének új módszertanának köszönhetően. „A cél nem az átlagok összehasonlítása, amelyek egyébként iskolánként nagyon különbözőek, hanem az egyes osztályok legjobbjainak támogatása” – mondta.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!