Oktatási minisztérium: csaknem 460 ezer diák részesül érdemösztöndíjban

2023. október 27. – 18:54

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadhatatlannak, hogy idén 2-es tanulmányi átlaggal rendelkező diák is kaphat érdemösztöndíjat az új módszertan értelmében – jelezték a minisztériumnak a közoktatásban dolgozó pedagógusok. Ennek értelmében az oktatási tárca egy kimutatást kért arról, hogy hány diák részesül ösztöndíjban, és pontosan milyen jegyekkel kerültek fel az ösztöndíjasok névsorára. Az ösztöndíjak odaítélésének módszertanát szeretnék megváltoztatni, hogy a jelzett anomáliák ne fordulhassanak elő.

Országszerte összesen 459.883 tanuló részesül érdemösztöndíjban és 736.635 kap szociális ösztöndíjat – közölte az összesítések nyomán a minisztérium. A tárca közleménye értelmében a megyei tanfelügyelőségeknek október 25-éig kellett kimutatást küldeniük arról, hogy az egyes ösztöndíj-kategóriáknak hány kedvezményezettjük van.

Az összesített adatok szerint a nemzetközi tantárgyversenyeken jól teljesítő tanulóknak járó I-es típusú kiválósági ösztöndíjat 170, a hazai tantárgyversenyeken jól teljesítő tanulóknak járó II-es típusú kiválósági ösztöndíjat 2750, szakiskolai ösztöndíjat 82.512 tanuló kap. A kiskorú anyáknak szánt ösztöndíjnak 731 kedvezményezettje van.

A minisztérium tájékoztatásában emlékeztetnek, hogy az új törvényi előírások szerint minden osztályban a legjobb eredményeket elért tanulók 30 százaléka érdemösztöndíjra jogosult. Az érdemösztöndíjjal „a cél a tanulói közösség többi tagjához viszonyított egyéni fejlődés ösztönzése és a tanulói eredmények országos átlagának javítása” – szögezték le.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!