Felülvizsgálja az érdemösztöndíjak rendszerét az oktatási minisztérium

2023. október 26. – 14:33

Másolás

Vágólapra másolva

Kategóriákra lebontott kimutatást kér az ösztöndíjakról hétfőre a tanfelügyelőségektől az oktatási minisztérium – közölte csütörtökön az Agerpres hírügynökséggel Florian Lixandru tanügyi államtitkár. Az érdemösztöndíjak esetében a tanulmányi átlag szerinti lebontást is tartalmaznia kell a kimutatásnak.

Az államtitkár annak kapcsán beszélt erről, hogy a 2023/198-as tanügyi törvény ösztöndíjakra vonatkozó 108-as cikkelye értelmében minden általános és középiskolai osztály diákjainak 30 százaléka érdemösztöndíjra jogosult. A törvény azonban nem szab meg egy minimális tanulmányi átlagot az ösztöndíjra jogosultsághoz, így az osztály színvonalától függően van, ahol csak a 9,50 fölötti tanulók kapnak érdemösztöndíjat, de olyan is előfordul – főleg a szakiskolákban – hogy az érdemösztöndíjra jogosult diákok tanulmányi átlaga még az 5-öst sem éri el.

Mint írtuk, idén van olyan diák, aki 1,97-es átlaggal kap érdemösztöndíjat. A Prahova megyei Bărcănești község mezőgazdasági szaklíceumának igazgatója szerint az iskolában 46 tanuló kap érdemösztöndíjat. „Alkalmazzuk a törvényt, úgy, ahogy van, attól függetlenül, hogy mennyire normális vagy sem ez a helyzet” – jegyezte meg.

A tanügyi államtitkár elmondása szerint ez az „anomália” főleg a kilencedik osztályokban állt elő, ahol bizonyos osztályokba azokat a gyerekeket is felvették, akik nem vettek részt a nyolcadikosok országos képességfelmérő vizsgáján. Ezekbe a szakosztályokba tanulmányi átlagtól függetlenül be lehetett jutni, így előfordul, hogy olyan tanulók is kapnak érdemösztöndíjat, akik az ötös tanulmányi átlagot sem érték el, vagy akik nem vettek részt az országos képességfelmérőn – magyarázta Lixandru.

Egyelőre azt kérték a tanfelügyelőségektől, hogy hétfőre nyújtsanak be kategóriákra lebontott kimutatást az ösztöndíjakról, hogy az oktatási minisztérium átfogó képet kapjon az országos helyzetről. Az adatok függvényében tesznek majd javaslatot az „anomáliák” kiküszöbölésére. Ehhez a közoktatási törvény módosítására lesz szükség, ami sürgősségi kormányrendelettel vagy parlamenti kezdeményezésre történhet meg – tette hozzá.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!