Újra kiszállt a DNA a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz

2023. február 28. – 14:46

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét kiszállt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz. A hivatal Facebookon erősítette meg a hírt, itt közölték, hogy az ügyészek egy folyamatban lévő vizsgálathoz kértek ki dokumentumokat, az önkormányzat pedig minden kért információt a rendelkezésükre bocsátott az átláthatóság jegyében.

Nem ez az első eset, hogy a korrupcióellenes hatóság a polgármesteri hivatal háza táján járt. Tavaly októberben Soós Zoltán polgármester egy helyi médiaorgánumnak adott interjújában erősítette meg a vizsgálódás tényét, de ennél több információt ő sem közölt.

„Nem vagyok az a típus, aki az irodában várja, hogy történjenek a dolgok. Én általában terepen vagyok, és folyamatosan tartom a kapcsolatot azokkal az igazgatóságokkal, amelyek a beruházásokért felelősek. Az üdvözölendő, hogy a DNA vizsgálódik, én mindig is azon az állásponton voltam, hogy nekünk sosem kell tartanunk az ügyészségtől, mert csak a dolgukat teszik” – mondta Soós az Agenda de Mureș műsorában.

A Transtelex megpróbálta elérni Portik Vilmos alpolgármestert, aki végül nem kívánt nyilatkozni a témában. Tőle azt szerettük volna megtudni, hogy a jelenlegi vizsgálódás annak az ügynek a folytatása-e, amelyről még tavaly januárban publikált tényfeltáró riportot a Recorder. Az újságírókhoz került dokumentumok alapján kiderült, hogy a polgármesteri hivatalban úgy írnak ki versenyvizsgát különböző posztok betöltésére, hogy az bizonyos érdekszférába tartozó embereknek kedvezzen. Több, a marosvásárhelyi városháza alkalmazottai között keringő felvétel, amely a Recorder birtokába is került, azt mutatja, hogy a polgármester személyes tanácsadói – Marius Libeg és Ioana Ciotlăuș – hogyan diktálják a feltételeket és szervezik a versenyvizsgákat a PSD-sek javára.

A Recorder munkatársai akkor Soós Zoltán polgármestert is megkérdezték, aki azt állította: nem jutott el hozzá olyan információ, miszerint nem a szabályoknak megfelelően történnének az alkalmazások a hivatalban és a hivatalhoz tartozó hatóságoknál. Az érintettek közül sem tett senki panaszt nála. Leszögezte: ha valamelyik tanácsadója hibát követ el, azért magának kell felelnie.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!