Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester ellen vizsgálódik a DNA

2023. május 31. – 18:41

Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester ellen vizsgálódik a DNA

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálódik a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Marosvásárhely polgármestere ellen a helyi közigazgatásban dolgozó bizonyos személyek alkalmazásának ügyében. Ezt Soós Zoltán maga jelentette be szerdán a Facebook-oldalán.

„2020-tól tudtam, hogy a polgármesteri ciklus nem lesz könnyű. Ezt azonban már az eskütételkor feltételeztem, és elhatároztam, hogy becsülettel képviselem Önöket. A nyomásgyakorlás és a politikai játszmák a napirenden vannak, és mivel mindig is átláthatóságot ígértem, tájékoztatom Önöket, hogy május 30-án a Marosvásárhelyi Területi Szolgálat Országos Korrupcióellenes Igazgatóságának (DNA) ügyészei arról tájékoztattak, hogy vizsgálat folyik ellenem egy olyan ügyben, amely a marosvásárhelyi városháza néhány alkalmazottjának hivatali státuszát érinti. A tudomásomra jutottakat figyelembe véve együttműködést és átláthatóságot tanúsítok, és meggyőződésem, hogy az állami intézmények becsületesen végzik feladataikat, anélkül, hogy politikai vagy egyéb nyomásnak engednének” – írta Soós a Facebookon.

Az Agerpres azt is megjegyzi, hogy a Soós Zoltán egy nappal azután jelentette be, vizsgálódik ellene a DNA, hogy olyan fotók jelentek meg kedden a közösségi médiában, amelyek a korrupcióellenes ügyészség marosvásárhelyi székhelyénél készültek a polgármesterről.

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal és Soós Zoltán azt követően kerülhetett a DNA figyelmének a középpontjába, hogy a Recorder közzétett egy tényfeltáró anyagot arról, amelyben dokumentumok alapján bemutatták, hogy a polgármesteri hivatalban úgy írnak ki versenyvizsgát különböző posztok betöltésére, hogy az bizonyos érdekszférába tartozó embereknek kedvezzen. Több, a marosvásárhelyi városháza alkalmazottai között keringő felvétel, amely a Recorder birtokába is került, azt mutatta, hogy a polgármester személyes tanácsadói – Marius Libeg és Ioana Ciotlăuș – hogyan diktálják a feltételeket és szervezik a versenyvizsgákat a PSD-sek javára.

A Recorder munkatársai akkor Soós Zoltán polgármestert is megkérdezték, aki azt állította: nem jutott el hozzá olyan információ, miszerint nem a szabályoknak megfelelően történnének az alkalmazások a hivatalban és a hivatalhoz tartozó hatóságoknál. Az eset kirobbanása után Soós menesztette is a két, hivatali visszaéléssel megvádolt tanácsadóját.

A DNA ügyészei már többször is kiszálltak a polgármesteri hivatalhoz. Először tavaly októberben egy helyi médiaorgánumnak adott interjújában erősítette meg Soós a vizsgálódás tényét, majd idén februárban már a Facebookon jelentette be a polgármester ismét kiszállt a DNA a polgármesteri hivatalhoz. Mostani bejelentéssel azt ismerte el, hogy ellene folyik a vizsgálódás. Azt eddig sem a polgármester, sem a DNA nem erősítette meg, hogy a vizsgálódás annak az ügynek a folytatása, amelyről a Recorder publikált tényfeltáró riportot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!