Atkaölő szer miatt kórházba került egy romániai idősotthon hat lakója

2023. október 21. – 12:26

Másolás

Vágólapra másolva

Kórházba szállították péntekről szombatra virradó éjszaka a Fekete-tenger partján fekvő Eforie Sud község idősotthonának hat lakóját, miután rosszul lettek az otthonban használt atkaölő szertől, írja a News.ro.

A Konstanca megyei katasztrófavédelem (ISU) péntek éjjel azt közölte, hogy hét idős lakó mutatott mérgezéses tüneteket, közülük akkor öt volt már kórházban. Az otthont evakuálták, de mivel mérgező anyagok jelenlétét nem mutatták ki, az idősek végül visszatérhettek a szobáikba. A mérgezés körülményei egyelőre ismeretlenek.

A hatóságok szerint a kórházba került páciensek nem vesztették el az eszméletüket.

Az idősotthonok állapota azóta áll a figyelem központjában Romániában, hogy július elején feltárták a Bukarest melletti, voluntari-i idősotthonokban történt visszaéléseket, amelyek végül a munkaügyi és a családügyi miniszter lemondásához vezettek. A miniszterelnök akkor országos ellenőrzést rendelt el, nem volt olyan megye, ahol nem figyelmeztettek vagy büntettek volna otthonokat, ennek ellenére később is derült fény súlyos kihágásokra: egy Maros megyei otthonban pincébe zárt, elhanyagolt páciensekre találtak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!