Iohannis budapesti látogatásával egy napon végérvényesen román állami kitüntetés nélkül maradt Tőkés László

2023. október 11. – 15:47

Másolás

Vágólapra másolva

A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék szerdán jogerős ítéletében kimondta, hogy Tőkés László továbbra is a Klaus Iohannis államfő által 2016-ban visszavont kitüntetés nélkül marad – derül ki a bírósági tárgyalás jegyzőkönyvéből. A legfelsőbb bíróság végérvényesen elutasította Tőkés László keresetét az államfői rendelet megsemmisítése ügyében.

Tőkés Lászlót 2009-ben Traian Băsescu államfő a Románia Csillaga érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki a Ceauşescu-diktatúra bukásához vezető 1989-es forradalomban játszott szerepéért.

A kitüntetést Klaus Iohannis 2016 márciusában visszavonta. A visszavonást három évvel korábban, 2013-ban Victor Ponta miniszterelnök kezdeményezte, miután Tőkés László egy tusványosi beszédben azt mondta, hogy Magyarországnak védnökséget kellene vállalnia az erdélyi magyarok felett, ahogyan Ausztria tette a dél-tiroli (Olaszország) német közösség tekintetében. Iohannis az érdemrend becsületbíróságának 2013. november 20-ai határozatára hivatkozva írta alá a kitüntetés visszavonásáról szóló elnöki rendeletet.

A bukaresti ítélőtábla tavaly októberben elsőfokon elutasította Tőkés László keresetét, amelyben az állami kitüntetését visszavonó elnöki rendelet megsemmisítését kérte. ezt a döntést erősítette meg a legfelsőbb bíróság szerdai határozata, amelyben elutasítja Tőkés fellebbezését.

Érdekes az időzítése a döntésnek, ugyanis a román államfő épp a mai nap folyamán budapesten tartózkodik, amint a romániai médiumok hangsúlyozták, az utóbbi 14 évben nem volt példa hasonló látogatásra. A román sajtó kiemeli, hogy Klaus Iohannis nem fog találkozni Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, a G4media sajtóértesülésekre hivatkozva azt írja, hogy Orbán nem véletlenül időzítette éppen erre az időszakra grúziai hivatalos látogatását.

A román-magyar viszony azért is feszült, mert Orbán Viktor 2023 nyarán Tusnádfürdőn a román diplomáciát ironizálva arról beszélt, hogy Erdélyről és Székelyföldről „sohasem állította, hogy ezek román közigazgatási egységek lennének”. Szavait a közönség vastapssal fogadta, mert Orbán úgy szúrt oda, hogy mindenki megértette a célzást: „Székelyföld nem Románia!” De a célzást megértette a magyar kormányfőt revizionizmussal vádoló román sajtó, a román politikusok, a magyarországi ellenzéki média és a román külügy is, amelyik bekérette a bukaresti magyar nagykövetet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!