Nem a politikust akarta feljelenteni az aszfaltkirály, hanem a műszaki szakértőt, de végül Buzatu is lebukott a korrupciós ügyben

2023. szeptember 25. – 15:57

Másolás

Vágólapra másolva

Emil Savin üzletember – akitől a Vaslui megyei tanács elnöke átvette a korrupcióellenes ügyészek tettenérésre előkészített pénzes táskáját – azt állítja, hogy nem tett feljelentést Dumitru Buzatu ellen, írja az Agerpres.

Emil Savin egy olyan cégen keresztül „tevékenykedik”, amelyet lányai révén irányít. Cristina Șelaru és Stela Mirabela Popică a cég egyenként 50 százalékos tulajdonosa. Savin az apjuk. A cég székhelye Sălcioara, egy Vaslui melletti kis faluban van, amelynek a 2022-es népszámláláskor mindössze 65 bejelentett lakosa volt. A cég 5 év alatt 35 millió lejes nyereséget söpört be, csak 2023-ban mintegy 90 millió lejre kötött szerződést az állammal.

Mit nyilatkozott Savin?

Az építkezési vállalkozó hétfőn azt nyilatkozta, hogy a Bârlad-Laza-Codăeşti útnak a cége által végzett felújításával kapcsolatban fordult a korrupcióellenes ügyészséghez (DNA). Nem tartotta ugyanis helyénvalónak, hogy az önkormányzat által kért szakértői véleményt és a vállalkozása által rendelt ellenőrző szakvéleményt ugyanaz a szakértő készítse a munkálatokról. „Az én feljelentésem a szakértő ellen irányult, nem Buzatu ellen. (...) Hogy azután mi következett, az más történet” – fogalmazott az üzletember.

Emil Savin, a Buzatut megvesztegető üzletember azt állítja, nem ő jelentette fel – Forrás: Képernyőmentés a Digi24 videójából
Emil Savin, a Buzatut megvesztegető üzletember azt állítja, nem ő jelentette fel – Forrás: Képernyőmentés a Digi24 videójából

Emil Savin hozzátette, a sajtóban megjelent információkkal ellentétben sosem fűzte baráti kapcsolat Dumitru Buzatuhoz, „nem szívelték egymást”. Azt is cáfolta, hogy cége sok megrendelést kapott volna a megyei önkormányzattól. „Jelenleg nulla szerződésem van a megyei tanáccsal” – szögezte le.

A vállalkozó cáfolta Buzatunak azt az állítását is, miszerint kölcsön kérte tőle az autójában megtalált pénzt. „Egy banit sem kért kölcsön tőlem (...) Nem kellett volna megtörténnie mindannak, ami megtörtént, de ez volt az egyetlen járható út. Ha nem így jártam volna el, egyéb következményei lettek volna, amiről most nem beszélhetek” – jelentette ki.

Mit mond a DNA?

A DNA szerint az egész ügy középpontjában a Bârlad-Codăiești út két részének aszfaltozására vonatkozó szerződés áll, amelyet 16 millió euró értékben a helyi aszfaltkirály, a Farmazon néven is emlegetett Savin által ellenőrzött egyik vállalat, a Soragmin nyert el. A cég 2021-ben már a munka 80 százalékát elvégezte, de a nyersanyagárak emelkedése miatt problémák merültek fel. A cég több pénzt kért a kivitelezésre, de a megyei tanács tanácsadó céget bízott meg a munka ellenőrzésével és költségek felmérésével.

A szerződtetett műszaki tanácsadó cég szakértője, Radu Judele megállapította, hogy a Savin cégje által leöntött aszfalt vastagsága nem volt megfelelő, nem érte el a 6 centiméteres vastagságot mindenhol. A megyei tanács közölte, hogy emiatt nem fizeti ki a Savin mintegy 15 millió lejes számláit.

A nézeteltérés nyomán Radu Judele szakértő több mint 700 ezer lejt kért az üzletembertől, hogy változtassa meg szakértői következtetéseit. A DNA sajtóközleménye szerint 2022 júniusában, majd 2023 februárjában kérte ezt a pénzt Savintól, mondván, hogy közbenjárhat a CJ döntéshozóinál, hogy hagyják jóvá a kifizetéseket. Márciusban és áprilisban a szakértő megkapta ezt a pénzt – állítják a korrupcióellenes ügyészek, akik ebben az ügyben vesztegetés és befolyással való üzérkedés vádjával őrizetbe vették Judelét is.

Miután a szakértői jelentéssel végeztek, Emil Savin számára már csak az maradt hátra, hogy a hatóságok kifizessék a kintlévőséget. Itt jött képbe Dumitru Buzatu, aki a G4media által idézett DNA-jelentés szerint értésére adta, hogy 10%-os jutalékért cserébe aláírja a több mint 12 millió lejes kifizetést.

A Vaslui megyei tanács elnökét péntek este tetten érték az ügyészek, amint 1.250.000 lejt vett át Emil Savin üzletembertől. Az összeg a megyei tanács által az útfelújítási munkálatokért Savin cégének kifizetett számlák értékének 10 százalékát tette ki.

Buzatu ellen büntetőeljárás indult vesztegetés elfogadása miatt, és a Vaslui megyei törvényszék szombaton elrendelte 30 napos előzetes letartóztatását. A megyei tanácselnök megfellebbezte a döntést, a iaşi-i táblabíróság a hét folyamán bírálja el a fellebbezését.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!