Előzetes letartóztatásba helyezték a Vaslui megyei tanács elnökét

2023. szeptember 24. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

Elrendelte szombat este a Vaslui megyei törvényszék a Vaslui megyei tanács elnökének 30 napos előzetes letartóztatását. Dumitru Buzatu ellen vesztegetés elfogadása miatt indult büntetőeljárás, írja az Agerpres.

A tanácselnököt a történtek miatt, a legnagyobb kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szombaton kizárta soraiból a politikust.

A törvényszék döntéséről Buzatu ügyvédje, Daniel Atasiei számolt be. Azt is elmondta, hogy megfellebbezik a határozatot a Iaşi megyei táblabíróságon.

Dumitru Buzatut szombat reggel vették őrizetbe a korrupcióellenes ügyészek, miután tetten érték, amint 1,25 millió lej csúszópénzt fogadott el, hogy hozzásegítsen egy céget egy útfelújítási munkálatokról szóló szerződéshez. A pénzt egy étteremben vette át, és az autója csomagtartójában találták meg az ügyészek.

A tettenérésről videó is készült:

Dumitru Buzatu korrupciós ügyében egy másik embert is őrizetbe vettek az ügyészek

Egy műszaki szakértőről van szó, akit 714 ezer lej csúszópénz elfogadásával és befolyással üzérkedéssel gyanúsítanak. Frissítés: a szakértő szintén előzetes letartóztatásba került.

Őt azért kapcsolták le, mert a szakértői vélemény elkészítése után (amelyben a terepszemlén tapasztalt valóságnak nem megfelelő adatokat tüntettek fel), 2022. június 22-én, majd idén február 5. és 7. között a műszaki szakértő 714 ezer lejt kért az üzletembertől, hogy a saját maga készítette szakvéleménynek ellentmondó következtetéseket szövegezzen meg és nyújtson be megbízójának, a megyei tanácsnak. Ugyanakkor megígérte az üzletembernek, hogy a fizetség fejében közbenjár a megyei tanács illetékeseinél, hogy fizessék ki neki a munka elvégzése után benyújtott számlákat.

A műszaki szakértő idén március 2-án és április 27-én átvette az összesen 714 ezer lejt. Ezután benyújtotta a munkálatokról készült műszaki dokumentációt a megyei tanácshoz, amelynek döntéshozói – köztük Dumitru Buzatu elnök – elfogadták és jóváhagyták azt.

Az ügyészek indítványozzák az őrizetbe vett műszaki szakértő előzetes letartóztatásának elrendelését is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!