Bűnbakot keresett a kolozsvári polgármester a belvárosi felújítás fiaskójáért, körülnézett s kirúgta a tervezőt

2023. szeptember 14. – 15:39

Bűnbakot keresett a kolozsvári polgármester a belvárosi felújítás fiaskójáért, körülnézett s kirúgta a tervezőt
A kolozsvári Farkas utca részben felújítva, a kép bal sarkában az Erdélyi Iskola szoborcsoport, amely miatt a polgármesteri hivatal szerződést bontott a felújítást tervező céggel – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Egyoldalúan szerződést bontott a kolozsvári polgármesteri hivatal a Farkas utca és környékének a térrendezését tervező céggel, a Mossfernnel, mert csakis talapzattal képzelik el az Erdélyi Iskola szoborcsoportot a Farkas utcában. Macalik Arnold Ernő építész szerint indokolatlan és érthetetlen a városháza döntése. Mindeközben épp a napokban tiltakoztak a civilek amiatt, hogy csigalassúsággal haladnak a munkálatok, és az eltorlaszolt és feltúrt utcák messze vannak még attól, hogy az újabb határidőre elkészüljenek. Az egyoldalú döntésnek jogi következményei is lehetnek, nem beszélve arról, hogy a kolozsváriak régóta várt sétálóutcáin egyelőre tátongó gödrök, térkőhalmazok, és unatkozó munkások fogadják az áthaladókat.

Egyoldalúan szerződést bontott augusztusban a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal a Farkas utca és a hozzá tartozó több kisebb utca felújítási/városrendezési munkálatait megtervező Mossfern építészeti irodával. A szerződésbontás tényét Macalik Arnold Ernő, a Mossfern vezetője is megerősítette a Transtelexnek. Állítása szerint az önkormányzat azzal indokolta a szerződésbontást,

hogy „nem teljesítették a vállalásaikat”.

Szerda reggel jelent meg a Cluj24 portálon egy hír forrásokra hivatkozva arról, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal kirúgta az utóbbi időben sok vitát kiváltó Farkas utca, Egyetem utcai és más hozzájuk kapcsolódó utcák felújítását megtervező Mossfern építészirodát. A portál az Erdélyi iskola szoborcsoport körül kialakult nézetkülönbségeket jelölte meg indokként.

A hírről szintén beszámoló Gazeta de Cluj – szintén városházi forrásokra hivatkozva – már az Egyetem utcai fák körül kialakult vitát, illetve Emil Racoviță mellszobrának eltávolítását is említi indokként. Kérdéseinkkel mi is megkerestük a polgármesteri hivatalt, de egyelőre még nem válaszoltak.

Egy hosszú-hosszú előzmény

A mostani helyzet nehezen lesz érthető az előzmények ismerete nélkül. Kolozsvár egyik legismertebb és legjelentősebb utcájának a felújítása már régóta húzódó téma. A Mossfern építészeti iroda még 2018-ban nyerte meg az önkormányzat és az építészek rendje által kiírt tervpályázatot, és kapott utána megbízást a felújítás megtervezésére. A Lázár Csaba, Perju Mădălina Simona, Macalik Arnold, Vass Dániel, Pop Vlad Bogdan, Vajna Botond Szilárd, Molnár Attila és Szilágyi-Bartha József által készített tervpályázat kevesebb autót, több fát, jobban érvényesülő műemlékeket, élhetőbb és emberközpontúbb Farkas utcát ígért, ahol odafigyelnek arra, hogy mekkora művészettörténeti és szellemi öröksége van a helynek. A terveket a szakértők is példaértékűnek tartották. A szomszédos Színház (Emmanuel de Martonne), Minorita (Hermann Oberth), Kovács Dezső, Sámi (Gaál Gábor) és Bethlen (Baba Novac) utcákra, sőt a Heltai térre (Piața Cipariu), illetve a Bolyai János és a Szentegyház (Iuliu Maniu) utcákra is kiterjedő projekt munkálatai 2020-ban kezdődtek el. A munkálatok kivitelezését a marosvásárhelyi AstorCom kapta meg. És azóta is szinte folyamatosan merülnek fel vitás kérdések.

Megszokott látvány a felújítás alatt álló utcákban – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Megszokott látvány a felújítás alatt álló utcákban – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Macalik Arnold Ernő korábban többször is szóvá tette, hogy elmaradt az önkormányzat részéről a megfelelő tájékoztatás a projekttel kapcsolatban, ami pedig szerinte egyértelműen a városvezetés feladata lett volna, és nem a tervezést ellátó iroda kellett volna, hogy megoldja. Ezzel együtt a Mossfern 2021-ben indított egy tájékoztató Facebook oldalt, ahol 2022 nyaráig viszonylag rendszeresen informáltak a projektről és a kivitelezési folyamatról. A legutóbbi – idén júliusban szervezett – közvitán az is felmerült a részéről, hogy a 2020-as járványos időkben szervezett közvitákon nem sikerült megfelelően kibeszélni a témát. A civilek részéről rendszeresen felmerülő probléma a kolozsvári városvezetéssel kapcsolatban, hogy „hagyományosan nem kommunikál a polgárokkal, hanem hatalmi pozícióból rájuk erőszakolja a projektjeit. Nem hajlandó ezekbe érdemben bevonni a polgárokat”.

Kis szobrok, nagy szobrok, talapzatok és burkolatok

Konkrétan a Farkas utca felújítása tavaly januárban kezdődött el, az még viszonylag csendesen, vita nélkül zajlott. Közben még a háború is hátráltatta ki a kivitelezést, egy időre kétségessé vált a térburkolathoz szükséges kő beszerzése, azt ugyanis egy ukrajnai bányában fejtették.

Idén februárban kellett volna hivatalosan megtörténnie az átadásnak, de az Egyetem utca tényleges felújítása ekkor még el sem kezdődött. Viszont fellángolt egy vita arról, hogy levették a talapzatáról az Erdélyi Iskola szoborcsoportot. A kérdésben még a Román Akadémia is kifejtette a véleményét, de a szakmai érvek helyett elég hamar etnikai síkra terelődött a kérdés. Emil Boc polgármester pedig nagyjából egyből a tervezőt és a terveket jóváhagyó műemlékvédelmi bizottságot vonta volna kérdőre.

A kolozsvári önkormányzat azt kérte a tervezőtől, hogy módosítsa a szoborcsoportot érintő terveket. A felkérés nyomán a Mossfern áprilisban benyújtotta a szoborcsoport eredeti, 1973-as tervét is a Műemléki Bizottsághoz, amelyből kiderül, már akkor sem talapzattal volt elképzelve az alkotás. Macalik Arnold azt is hangsúlyozta ismét, hogy a médiában megjelent számos véleménnyel ellentétben az Erdélyi Iskola szoborcsoport nem rendelkezik műemléki védettséggel, és az egykori talapzatot, nem Romulus Ladea szobrász gondolta hozzá az alkotásához, aki 1969-ben bekövetkezett halálakor agyagba modellezett művet hagyott hátra. A később bronzba öntött szobrot 1973-ban állították fel, és az erre vonatkozó teljes dokumentációt Macalik hiánytalanul megtalálta a kolozsvári levéltárban. A több száz oldalas eredeti terv nyolc aláírója között nem szerepel Adriana Matei építész neve, aki a lebontott talapzatot és keretet 50 évvel ezelőtt megtervezte.

Amikor kirobbant a vita, Emil Boc kiszállt a helyszínre, hogy megnézze az Erdélyi Iskolát talapzat nélkül – Fotó: Emil Boc Facebook-oldala
Amikor kirobbant a vita, Emil Boc kiszállt a helyszínre, hogy megnézze az Erdélyi Iskolát talapzat nélkül – Fotó: Emil Boc Facebook-oldala

Az Erdélyi Iskola körül cécóval párhuzamosan zajlott a másik, ennél kisebb „szoborügy”, ami az Emil Racoviță büsztjével kapcsolatos. A neves román szpeleológus és délisark-kutató mellszobra eddig a nevét viselő iskola előtti járdaszigeten állt, de a jóváhagyott tervek szerint elköltöztették volna az utcából. A kolozsvári románság egy részének nyomására az ezzel kapcsolatos döntés is megkérdőjeleződött, úgy hogy még mindig nem lehet tudni, mi lesz a Racoviță-büszttel. A Mossfern ezzel kapcsolatosan is több megoldási javaslatot nyújtott be, miután vitatéma lett, azonban nem kapott hivatalos választ arra vonatkozóan, hogy hogyan döntött a városháza.

A felvetődő kérdésre, hogy miért nem bontanak szerződést, Boc akkor még kijelentette, hogy a szerződés felbontása az európai uniós források elvesztését jelentené, amit nyilvánvalóan nem szeretnének.

A fák, a civilek és a polgármesteri hivatal

A szoborcsoport körüli felháborodás nagyjából lecsillapodott, amikor elkezdődött az Egyetem utca felújítása, és elkezdték kiemelni a fákat. És akkor egy újabb vita lángolt fel, ennek azonban már voltak előzményei. Először 2021-ben, néhány hónappal a munkálatok elkezdése után alakult ki felháborodás, a fák kivágása miatt sokan tiltakoztak. Petíció is indult, hogy ne távolítsák el az utca hársfáit, de a városháza nem tűzte napirendre a kérdés megvitatását, és az később elcsendesedett.

Amikor az Egyetem utcai fákat kezdték sorra venni 2023 nyarán, akkor újabb petíció indult, hogy ne vágják ki vagy ültessék át a fákat, ezért faőrséget és más figyelemfelkeltő akciót is szerveztek a civilek. Az önkormányzat ezúttal már komolyabban vette az akciót, sebtében összehívott közvitával szerette volna lecsillapítani a kedélyeket, de a maratoni hosszúságú, közel 6 órás vitán az Egyetem utca felújítása a jéghegy csúcsának tűnt.

Kolozsvár lakossága az elmúlt években rendre azt tapasztalta, hogy fogyatkoznak a kívánt zöldövezetek, egyre több a beton, az embereket pedig továbbra sem hallgatják meg érdemben. A városvezetés végül engedett a fák áthelyezésének a kérdésében, július végén jelentették be a kompromisszumos megoldását, hogy a még meglévő 18, átültetésre (gyakorlatilag pusztulásra) ítélt fából 16-ot megtartanak a helyén, csupán két kisebb, még fejletlen fát fognak átültetni. Emellett 31 új fát is elültetnek az utcában. Ekkor már a korábban beígért július végi határidőnél jártunk, közben már a városnapok és a TIFF is úgy tervezte, hogy rendezvényhelyszínként használni fogja a Farkas és a környező utcákat. Ez végül csak a Kolozsvári Magyar Napokon történt meg.

Az Egyetem utca fái most már biztosan helyükön maradnak – Fotó: Gál László / Transtelex
Az Egyetem utca fái most már biztosan helyükön maradnak – Fotó: Gál László / Transtelex

Az említett maratoni közvitán egyébként Macalik Arnold Ernő azt mondta, a tervezésnél figyelembe vették a fák egészségének felmérését, amit még a tervezés előtt készített egy erre szakosodott cég. A felmérés az Egyetem utcán négy fát jelölt meg értékesként és megőrzendőként, a többit vagy kiszáradtként és ezért cserélendőként, vagy fiatalként és átültethetőként értékelte. A felmérést itt lehet megnézni.

Legutóbb hétfőn került a figyelem középpontjába az Egyetem utca, illetve a központi felújítások, amikor civilek egy úgynevezett polgári avatást tartottak. Az akció egyfajta válaszlépés is volt az elhúzódó belvárosi felújításokra, illetve arra, hogy ezek idejére gyakorlatilag semmibe veszik a túlélni próbáló vállalkozások érdekeit. Ugyanis nem csak a Farkas és Egyetem utcák felújítási munkálatai zajlanak lassan, a Bolyai utca és Szentegyház utcák felújítása is nagyon elhúzódik. Korábban a Minorita (Hermann Oberth) utca felújítása kapcsán panaszkodtak arra, hogy az ellehetetleníti az ottani vállalkozások működését, most az Egyetem utcával és a Szentegyház utcával kapcsolatban is felmerült hasonló panasz. Ezek után érkezett szerda reggel a hír, hogy a városháza szerződést bontott a Mossfernnel.

A tervek nem változtak

Macalik Arnold Ernő megkeresésünkre azt közölte, egyelőre nincs tudomásuk arról, hogy a tervek is változnának azzal, hogy a polgármesteri hivatal szerződést bontott velük. A felújítás Oláh Emese legutóbbi – a Kolozsvári Rádiónak tett – nyilatkozata szerint október végére várható a hivatalos átadó. Korábban hasonló határidőről beszélt Kiss Zoltán kőfaragó, kőrestaurátor, akinek a csapata az eredeti helyére visszakerülő Mária-oszlop másolatát faragja (az eredeti olyan rossz állapotban van, hogy azt már nem lehet az időjárás viszontagságainak kitenni, azt múzeumban őrzik majd).

Arra a kérdésünkre, hogy ez mennyiben befolyásolhatja a munkát a műépítész a következőt válaszolta: „Annyiban amennyiben mondjuk az érettségi előtt fél évvel a gyermek eltűnne a központi, történeti iskolából, ahova elsőként jutott be egykoron a felvételin, és megtudná, hogy most a Felekre jár”.

Macalik Arnold Ernő úgy nyilatkozott, a korábban felmerült problémákat „a párbeszéd és az emberséges szakmai hozzáállás mentén” egy hét alatt meg lehetett volna oldani, ha van erre valós szándék. „A hivatal szándékai ne erre irányultak” – jegyezte meg. Elmondta, a teljes folyamat során igyekeztek megfelelni az elvárásoknak és a vállalásaiknak, és annyi energiát fektettek bele, mint egyetlen korábbi tervüknél sem. Macalik Arnold és/vagy a Mossfern nevéhez egyébként jópár méltatott terv kötődik, például ott van a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyház főszentélyének restaurálása, a madéfalvi Szent Anna kápolna, a nemrég felszentelt hargitafürdői pálos Remetelak vagy épp Kolozsváron a Banca Transilvania központi székháza. Az építész elmondása szerint a megbízó is „többször magas szakmai kvalitásúnak ítélte leadott terveiket”, és megjegyezte, hogy „teljes valónkkal és szakmai odaadásunkkal” napi rendszerességgel követték a kivitelezés folyamatát is.

„A szerződésbontás megnevezett okai teljességgel légből kapottak és semmiféle bizonyíték vagy kifogás nem nevezhető meg, ami a vállalásainkban ejtett botlásra utalhatna. Merném állítani, hogy az ügyvitel és a szakmaiság tán inkább ennek ellentétére vall. Ebben a tekintetben a kivitelezési felelősök, a tervezőtársak, a kivitelező is egyhangú, összecsengő véleményen van” – jegyezte meg Macalik Ernő, aki szerint

„úgy tűnik, hogy egyedül bürgermájszter úr az, aki a dolgokat másként érti, értelmezi és kezeli.

(…) Ehhez kívánunk neki jó egészséget. Sajnos, most már a kispadról és a Wagner Gyula híres építész által tervezett Honvéd utcai palota folyosójáról”. (Wagner Gyula tervezete az Igazságügyi palotát, a mai bíróság épületét – szerk.megj.)

Macalik válaszában hangsúlyozta, továbbra is figyelemmel követik a munkálatokat, illetve levélben csatolta a megbízó és a műemlékes bizottság elé terjesztett legutolsó változatot, ami az Erdélyi iskola szoborcsoporttal kapcsolatban javasoltak. Ahogy az építész megjegyezte, mindhiába, mert a polgármesteri hivatal már egy másik tervezőt választott ki.

Kotrógép a continental szálloda előtt, az Egyetem utca és a Főtér sarkán. Igen, ennyire messze áll még minden a befejezéstől – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Kotrógép a continental szálloda előtt, az Egyetem utca és a Főtér sarkán. Igen, ennyire messze áll még minden a befejezéstől – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Macalik arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben a Mossfern pályázati úton jutott hozzá a megbízáshoz, és a projektet a strukturális alapokból származó finanszírozással hajtják végre, amelyeket kimondottan a nyertes pályázatra hagytak jóvá, a most önkényesen kiválasztott tervező ezeket a megoldásokat és az eredeti engedélyt a beleegyezésük nélkül módosítja. A módosítások egyrészt egy sor olyan változtatással és részleges bontással járnak majd, amely egyrészt hátráltatja az utcák véglegesítését, másrészt jogi következményei lehetnek, hiszen azokat a terveket módosítják bárki megkérdezése nélkül, amelyre a finanszírozás érkezett.

A Mossfern hivatalosan kéri a szerződés felbontásának visszavonását, mivel a szerződés teljes időtartama alatt maradéktalanul eleget tett kötelezettségeinek. Amennyiben a városháza nem gondolja meg magát a tervezőiroda fenntartja magának a jogot, hogy bírósági úton védekezzen.

A városháza csak a házi sajtónak nyilatkozott az ügyről

A kolozsvári polgármesteri hivatal nem válaszolt kérdéseinkre, viszont a Ziua de Cluj portálon beszámoltak arról, hogy milyen tervezővel folytatják a munkát. A cikkből kiderül, hogy augusztus 30-án, egyetlen nap alatt lebonyolították a közbeszerzési eljárást, amely során a Madeby Kft. vállalta a munkálatok felügyeletét a kivitelezési határidő lejártáig. Ennek értelmében a Madeby 80.000 lejt kap a városházától.

A kivitelezés kétes minőségéről, a sokszoros határidő-módosításról nem nyilatkozott a városháza.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!