Nem csillapodik az Erdélyi Iskola szoborcsoport körüli vita, Boc a felelősöket keresi

2023. március 10. – 17:13

Nem csillapodik az Erdélyi Iskola szoborcsoport körüli vita, Boc a felelősöket keresi
Emil Boc az Erdélyi Iskola szoborcsoport előtt – Fotó: a polgármester Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Bár polgármesterként maga is ellenjegyezte az építkezési engedélyt a Farkas utca és környéke felújítására, a talapzat nélküli Erdélyi Iskola szoborcsoporttal együtt, Emil Boc egy helyi rádióműsorban mégis a tervezőt és a tervet jóváhagyó műemlékvédelmi bizottságot vonja kérdőre az időközben etnikai síkra terelődött kérdéssel kapcsolatban.

Emil Boc polgármester maga is hangsúlyozta a Napoca Live csütörtöki műsorában, hogy a szoborcsoport járószintre helyezését és az Emil Racoviță-szobor áthelyezését a műemlékvédelmi bizottság jóváhagyta. A városháza többek között ez alapján bocsátotta ki a Farkas utca és a szomszédos utcák felújítására vonatkozó építési engedélyt 2020. május 27-én, amelyen Emil Boc és Daniel Pop főépítész aláírása is szerepel.

A polgármester ugyanakkor megismételte keddi nyilatkozatát, amely szerint kéri a tervezőt és a műemlékvédelmi bizottságot, hogy állítsák helyre a szoborcsoport eredeti talapzatát, illetve helyezzék vissza Emil Racoviță mellszobrát is az iskola épülete elé. Mint mondta, egyelőre sem a műemlékvédelmi hatóság, sem a tervező nem válaszolt erre a kérésére, de azt is megjegyezte, hogy a tervezőnek meg kellene magyaráznia, hogy miért változtatott időközben a terven, ha a nyertes pályamunkában még benne volt a szoborcsoport eredeti talapzata.

A műsorvezető kérdésére, hogy miért nem bontanak szerződést, Boc leszögezte, hogy a szerződés felbontása az európai uniós források elvesztését jelentené, amit nyilvánvalóan nem szeretnének.

Az Emil Boc nyilatkozatából nem volt világos, hogy milyen feltételekkel lehetne változtatni a már jóváhagyott terveken, de az építkezési engedély szerint amennyiben a kivitelezés alatt változtatások merülnek fel, új engedély kérése szükséges.

Az egyik legjelentősebb huszadik századi román szobrász, Romul Ladea műve körül hetek óta folyik a vita, szakmai érvek helyett azonban etnikai síkra terelődött. A kérdésben megszólalt a Román Tudományos Akadémia kolozsvári George Bariţiu Történelmi Intézete és a nacionalista Avram Iancu kulturális szervezet (Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România) is az Erdélyi Iskola szoborcsoport korábbi talapzatának helyreállítását és az Emil Racoviţă mellszobor visszahelyezését kérve.

Mindkét szervezet leszögezte, hogy meglátása szerint a felújítás terve támadás a román közösség ellen.

A kolozsvári szoborcsoport a felvilágosodás korának román kulturális mozgalma, az Erdélyi Iskola három 18. században született vezéralakját ábrázolja, balról jobbra: Samuil Micut, Gheorghe Șincait és Petru Maiort. Romul Ladea szobrász elhunyt, mielőtt a művét köztérre helyezhették volna, és nem tudni, pontosan hogyan képzelte el az elhelyezését.

Macalik Arnold, a felújításra kiírt nemzetközi tervpályázatot elnyerő Mossfern iroda vezető építésze korábban arra mutatott rá, hogy Romul Ladea alkotása nem érvényesült, hiszen a szoborcsoportra nem lehetett megfelelően rálátni a fák és a parkoló autók miatt, és nem volt átgondolva az éjszakai megvilágítása sem. Mint mondta, a korábbi talapzatot az autós forgalom kontextusában kell nézni, ami most, hogy az utca ún. shared space lesz, megváltozik. A szobor talapzata maga az utca lesz, a feliratot pedig a kőburkolatban elhelyezett bronzlapra írnák fel, akárcsak az egyetem főbejárata előtt az egykori rektorok nevét, vázolta elképzelését, amelyet a Clujul Civic Facebook-csoport vasárnap esti vitáján résztvevő szobrászok és építészek közül többen támogattak.

A szoborcsoportot 1973 júniusában leplezték le jelenlegi helyén, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem főépülete előtt, talapzatát, amelyet azóta többször módosítottak, Adriana Matei tervezte, aki felháborodását fejezte ki amiatt, hogy talapzat nélkül helyezték vissza a szobrot. Şerban Țigănaș, a kolozsvári építészeti kar dékánja szerint feljelentést tehetne a Romániai Építészek Rendjének etikai bizottságánál, amiért nem konzultáltak vele, de Matei a Media 9 portál kérdésére elmondta, ezen még gondolkodik, mert nem akar rosszat a kollégájának, de csalódott amiatt, hogy Macalik Arnold nem kért tőle legalább bocsánatot.

„Még ha úgy is döntenek, hogy a talapzatot visszaállítják vagy Racoviță mellszobrát visszahelyezik, csalódott vagyok, hogy ez megfelelő érvek nélkül, érzelmekre alapozva történik, mert így szoktuk meg. Így szoktuk meg, hogy évtizedekig parkoló állt az Erdélyi Iskola szoborcsoport mellett és a hogy pusztulni hagyták a Racoviță-múzeumot, és ez nem a magyarok miatt történt. Hol volt akkor a hazaszeretet?” – írta a vita kapcsán a Facebook-oldalára Adrian Dohotaru aktivista. Meglátása szerint Emil Boc polgármesternek vitát kellett volna szerveznie a kérdésben, ahelyett hogy érzelmi alapú lakossági reakciók nyomán utasítást adjon.

„Megdöbbenve tapasztalom, hogy a multikulturálisnak mondott Kolozsvár/Cluj/Klausenburg városunkban a Mihail Kogălniceanu/Farkas utca átépítésével kapcsolatos városesztétikai kérdés a szomorú emlékű, az építészeket és tervezőket etnikai alapon támadó, aljas nacionalizmus felé sodródik. Nem tudom, hogy talapzattal vagy talapzat nélkül jobb-e a szobor, vagy hogy melyik a legjobb hely Emil Racovita mellszobrának, nem értek hozzá, de azt hittem, hogy ilyen döntéseket szakmai érvek alapján meg lehet hozni. De Kolozsváron 2023-ban nem lehetett, van még tennivalónk!” – írta Facebook-oldalán Csoma Botond RMDSZ-es képviselő is.

Kérdéseinkkel megpróbáltuk megkeresni Macalik Arnold építészt is, a témára később még visszatérünk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!