Győztek a civilek, megmaradnak az Egyetem utcai fák Kolozsváron

2023. július 25. – 16:43

Győztek a civilek, megmaradnak az Egyetem utcai fák Kolozsváron
A kolozsvári Egyetem utca fái – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Végül megmarad Kolozsváron az Egyetem utcai hársfák többsége, amelyekért civilek indítottak aláírásgyűjtést, majd szerveztek tüntetést – jelentette be Emil Boc, a város polgármestere keddi sajtótájékoztatóján. A városvezető elmondása szerint a 18 fából 16-ot megtartanak a helyén, csupán két kisebb, még fejletlen fát fognak áthelyezni.

Boc elmondása szerint 6 szempontot vettek figyelembe, amikor a fák sorsáról döntöttek:

  • Kolozsvár stratégiája. A városháza két, zöld területekre vonatkozó európai megállapodást is aláírt, például aközött a 100 európai város között van, mely célul tűzte ki, hogy 2030-ig klímasemleges és intelligens településsé válik.
  • A meglévő fák egészségi állapota és kora. A polgármester szerint ebben az esetben azt az elvet követték, hogy ha egy fa egészséges, akkor jobb, ha marad a helyén. Ugyanakkor az idősebb fákat nehezebb is hatékonyan áthelyezni, mert már olyan kifejlett gyökérzettel rendelkeznek, aminek a megsértése a fa elhalásához vezetne. Boc szerint két fiatalabb fa van az utcában, ami áthelyezhető.
  • A projekt céljai, a terveket készítő iroda elképzelése. Boc szerint, ha szeretnék megőrizni az utca korábbi karakterét, illetve egy fenntarthatóbb környezetet akarnak, akkor is a fák megőrzése fontos. Ha a tervezők elképzeléseit/terveit követik, amelyben több helyet hagynak a teraszoknak, kiigazítják az utca fasorait, nagyobb láthatóságot biztosítanak az utca épületeinek, akkor át kell a fákat helyezni.
  • Hogy milyen fafajokról van szó, mert egyeseket könnyebben át lehet helyezni, mint másokat.
  • A helyszín. Boc szerint egy történelmi városrészben tanácsos megőrizni a fákat. „Ha ez egy érzékeny terület, és ilyen sok érzelmet vált ki az emberekből, akkor jobb figyelni arra, amit az emberek mondanak” – mondta a polgármester, aki elmondása szerint több könyvet is elolvasott a témában az elmúlt időszakban.
  • A közvélemény. Boc szerint a városrendezés nem mehet el a lakók véleménye mellett, akiknek lényegében ezek a projektek szólnak. Nem történhet meg, hogy a két fél nem kommunikál.

„A városháza javaslata szerint az összes kifejlett fa a helyén marad az Egyetem utcában, a meglévő 18-ból 16. A két kisebb fát, amelynek még nincs kifejlett lombkoronája, át fogják helyezni” – magyarázta a polgármester. Boc meg is mutatta a két fát, amelyet elmondása szerint két évvel ezelőtt ültettek el, és az egykori New York szálló felőli oldalon találhatók az utca főtérbe torkolló részén. A polgármester szerint igyekeztek olyan megoldást választani, ami részben igazodik a projekt tervezőinek eredeti gondolatához, és helyreállítja az utca vonalvezetését.

„A tökéletes látvány és az árnyékot adó fa közül én a fát választom” – tette hozzá Boc, aki azt is kiemelte, hogy 31 új fát is el fognak ültetni az utcában. A korábban már kiemelt fák sorsáról nem beszélt a polgármester.

A döntés ismertetése után Boc még hosszasan magyarázta, hogy az életminőség javítása érdekében össze kell kapcsolni a várost a természettel. Boc állítása szerint egy holland szakemberek által megfogalmazott szabályt is hozott, ami röviden 3-30-300 néven lehet összefoglalni, és azt jelenti:

„Minden embernek 3 fát kell látnia a házából/lakásából. Minden negyed területének 30%-át lombkorona kell elfoglalja. Parkoknak vagy zöldterületeknek pedig mindenki lakóhelyétől legfeljebb 300 méteres távolságban kell lennie” – magyarázta Emil Boc, hogy a szakemberek szerint mi szükséges ahhoz, hogy az emberek úgy érezzék, javult az életminőségük. Boc elmondta, azt szeretné, hogy minden kolozsvári negyed megfeleljen az említett elvnek, és területe 30 százalékát fák borítsák. Szerinte a következő időszakban kell felmérni ehhez a negyedeket, és ennek függvényében megtenni a szükséges intézkedéseket.

Nem volt teljesen meglepetés Boc keddi bejelentése. A polgármesteri hivatal műszaki és városrendezési bizottságának hétfői ülésén tett kijelentéseiből már arra lehetett következtetni, hogy a fák többsége megmarad.

„Ha választani kell a fák és a teraszok közül, akkor a fát választom. Inkább csökkentsük a terasz méretét, mint hogy kivágjunk egy fát” – idézi Emil Boc polgármestert a Cluj24. Ezt az álláspontját a keddi sajtótájékoztatóján is megismételte a polgármester.

A cikkben még annyit jegyeznek meg, hogy a városrendezési bizottság három tagja is ismertette az álláspontját, Ligia Subțirică a fák megőrzése mellett emelt szót, Voicu Bozac egyfajta kompromisszumos megoldást javasolt, a fák megőrzését, illetve a piarista templom előtti fák csonkolását javasolta, míg Vlad Negru szerint a terv szerint kell befejezni a projektet.

„Igen, megmaradnak a fák az Egyetem utcában. A városrendezési bizottság mai ülése után lehetetlen, hogy a projekt láncfűrészes és kotrógépes alapon folytatódjon. Erre mérget vehetünk” – kommentálta a hétfői ülés történéseit Szakáts István a Clujul Civic Facebook-csoportban. Az aktivista szerint ennél is fontosabb annak a gondolatnak a győzelme, hogy be kell vonni a polgárt a városi döntésekbe. „A munka még csak most kezdődik. Vajon sikerül legyőznünk a nyilvános konzultációnak nevezett blöfföket?” – fogalmaz Szakáts.

Az Egyetem utca átrendezése, illetve az utca fáinak az áthelyezése már évek óta téma. Először 2021-ben lángolt fel a vita, és bár petíció is indult a fák miatt, akkor nem sikerült dűlőre jutni, a városháza nem tűzte napirendre a kérdés megvitatását. Egészen idén júliusig, amikor már elkezdték kiemelni a fákat. Ennek hatására ugyanis újabb petíció indult, faőrséget is szerveztek a civilek, ami mellett már a hivatal sem ment el teljesen. Ekkor döntött úgy a városháza, hogy közvitát szervez a kérdésben.

Végül a maratoni hosszúságú, közel 6 órás közvitán sem sikerült dűlőre jutni, de a város egyik leghosszabb ilyen jellegű megbeszélése ráébreszthette a vezetést, hogy engednie kell a kérdésben, amely látszólag csak a fák áthelyezéséről szól. Számos érv és ellenérv hangzott el a fák áthelyezésével kapcsolatban, többek között az is, hogy ha a felújítás során a járdát három méteresre bővítik, akkor ezek a hársfák éppen a járda közepén fognak állni, és majd kerülgetni kell őket a vendéglők teraszain. Erre utalt a hétfői felszólásában Emil Boc azzal, hogy inkább a fákat választja, noha korábban többen is felrótták neki, hogy általában a teraszosok érdekeit nézi.

„Ez egy folyamat. A város hagyományosan nem kommunikál a polgárokkal, hanem hatalmi pozícióból ráerőszakolja a projektjeit a polgárokra. Nem hajlandó ezekbe érdemben bevonni a polgárokat. A polgármesteri hivatal ugyan létrehozta a CIIC-et (Centrul de Inovare și Imaginație Civică), hogy közvitákat szervezzen, de ezek álközviták, megrendezettek. A városháza sleppje és a sleppnek a barátai mennek el. Ezzel nem lehet kiszúrni a polgárok szemét. Amíg a város nem változtat több évtizedes habitusán, és a polgárt kihagyják a döntésekből, ez egy kifakadó gennyes tályog marad. Az az igazán káros, hogy a város nem képes ezen strukturáltan változtatni, hanem tűzoltó üzemmódban próbálja elmaszatolni a problémákat” – nyilatkozta a Transtelexnek az Egyetem utcai hársfák kérdésben rendezett közvita előtt Szakáts István, jelezve, hogy egy rendszerszintű probléma eredménye volt a felháborodás.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!