Aláírásgyűjtés indult a Farkas utca költöztetésre ítélt fáinak védelmében

2023. július 9. – 16:06

Aláírásgyűjtés indult a Farkas utca költöztetésre ítélt fáinak védelmében
Forrás: Clujul Civic Facebook-csoport

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 1300-an írták alá azt az online petíciót, amelyben a kolozsvári Farkas utca és az Egyetem utca fáinak megőrzését kérik a polgármestertől a helyi lakosok. A polgármesteri hivatal szerint csökkent a járószint a felújítás során, ezért szükséges a fák átültetése.

„Értjük, hogy a szóban forgó utcák felújítása miatt felszínre kerültek az itt található fák gyökerei, de úgy gondoljuk, hogy a fák áthelyezése nem megoldás, hanem a helyi hatóságok természeti örökség iránt tanúsított újabb felelőtlenségének bizonyítéka” – írták a petícióban.

Mint hangsúlyozták, a felnőtt és öreg, de még egészséges fák a város természeti örökségének részét képezik, ezt pedig meg kell őrizni. A Farkas utcai hársfák például a Babeș-Bolyai Tudományegyetem valódi jelképeivé váltak, írták.

Az online petícióval párhuzamosan a Farkas és az Egyetem utca fáinak törzsén feliratok jelentek meg, amelyeken különböző abszurd indokokat tüntettek fel, hogy miért „ítélték halálra” őket. Például azért, mert „túl közel van a könyvesbolthoz”, „túl fiatal”, „túl sok oxigént termel”, „túl zöld” vagy „túl ágas-bogas”.

Múlt héten Andi Daiszler kolozsvári aktivista, a Light On Romania eseménysorozat alapítója hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán arra, hogy az Egyetem utcában kidöntöttek egy fát.

A polgármesteri hivatal szerint az Egyetem utca felújítási munkálatai során a 37 fából 29-et cserélnek le, a régi fákat pedig átültetik máshová, erre pedig egyrészt azért van szükség, mert a járószint alacsonyabb lett, ezért a fák gyökerei felszínre kerültek és elszáradhatnak, másrészt a járdák szélesítése miatt, írta a Știri de Cluj. Az önkormányzat hangsúlyozta, hogy 49 új fát ültetnek az Egyetem utcában, így 12-vel több lesz, mint korábban. A közlemény szerint hársfákat, akácfákat és gingko bilobákat ültetnek.

Az Egyetem utca hársfáinak védelmében 2021-ben, a felújítási munkálatok kezdete előtt nem sokkal szintén aláírásgyűjtés indult. Macalik Arnold építész, a Farkas utca környékének főtervezője akkor a Transindexnek azzal indokolta a fák átültetésének szükségességét, hogy az eredeti fasorok mára meglazultak, a kiöregedett fákat nem mindenhol pótolták, illetve vannak fejletlen vagy beteg egyedek is. Arra a kérdésre, hogy mi lesz az átültetésre ítélt fák sorsa, a polgármesteri hivataltól akkor nem kapott választ a Transindex, Macalik Arnold pedig elmondta, ebben nem ő az illetékes, viszont úgy gondolja, hogy az Egyetem utcai költözésre ítélt hársfáknak csak a fele ültethető át, mert a többi beteg vagy öles, így kivágják őket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!