Aláírásgyűjtés indult a Farkas utca költöztetésre ítélt fáinak védelmében

2023. július 9. – 16:06

Aláírásgyűjtés indult a Farkas utca költöztetésre ítélt fáinak védelmében
Forrás: Clujul Civic Facebook-csoport

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 1300-an írták alá azt az online petíciót, amelyben a kolozsvári Farkas utca és az Egyetem utca fáinak megőrzését kérik a polgármestertől a helyi lakosok. A polgármesteri hivatal szerint csökkent a járószint a felújítás során, ezért szükséges a fák átültetése.

„Értjük, hogy a szóban forgó utcák felújítása miatt felszínre kerültek az itt található fák gyökerei, de úgy gondoljuk, hogy a fák áthelyezése nem megoldás, hanem a helyi hatóságok természeti örökség iránt tanúsított újabb felelőtlenségének bizonyítéka” – írták a petícióban.

Mint hangsúlyozták, a felnőtt és öreg, de még egészséges fák a város természeti örökségének részét képezik, ezt pedig meg kell őrizni. A Farkas utcai hársfák például a Babeș-Bolyai Tudományegyetem valódi jelképeivé váltak, írták.

Az online petícióval párhuzamosan a Farkas és az Egyetem utca fáinak törzsén feliratok jelentek meg, amelyeken különböző abszurd indokokat tüntettek fel, hogy miért „ítélték halálra” őket. Például azért, mert „túl közel van a könyvesbolthoz”, „túl fiatal”, „túl sok oxigént termel”, „túl zöld” vagy „túl ágas-bogas”.

Múlt héten Andi Daiszler kolozsvári aktivista, a Light On Romania eseménysorozat alapítója hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán arra, hogy az Egyetem utcában kidöntöttek egy fát.

A polgármesteri hivatal szerint az Egyetem utca felújítási munkálatai során a 37 fából 29-et cserélnek le, a régi fákat pedig átültetik máshová, erre pedig egyrészt azért van szükség, mert a járószint alacsonyabb lett, ezért a fák gyökerei felszínre kerültek és elszáradhatnak, másrészt a járdák szélesítése miatt, írta a Știri de Cluj. Az önkormányzat hangsúlyozta, hogy 49 új fát ültetnek az Egyetem utcában, így 12-vel több lesz, mint korábban. A közlemény szerint hársfákat, akácfákat és gingko bilobákat ültetnek.

Az Egyetem utca hársfáinak védelmében 2021-ben, a felújítási munkálatok kezdete előtt nem sokkal szintén aláírásgyűjtés indult. Macalik Arnold építész, a Farkas utca környékének főtervezője akkor a Transindexnek azzal indokolta a fák átültetésének szükségességét, hogy az eredeti fasorok mára meglazultak, a kiöregedett fákat nem mindenhol pótolták, illetve vannak fejletlen vagy beteg egyedek is. Arra a kérdésre, hogy mi lesz az átültetésre ítélt fák sorsa, a polgármesteri hivataltól akkor nem kapott választ a Transindex, Macalik Arnold pedig elmondta, ebben nem ő az illetékes, viszont úgy gondolja, hogy az Egyetem utcai költözésre ítélt hársfáknak csak a fele ültethető át, mert a többi beteg vagy öles, így kivágják őket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!