Borboly Csaba marad a Csíki Területi RMDSZ elnöke

2023. szeptember 14. – 22:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének szavazóbizottsága összeszámolta az elnökjelöltekre leadott szavazatokat, Borboly Csaba marad a csíki RMDSZ elnöke. Borboly Csaba 65, Tánczos Barna 61 szavazatot kapott.

Nagy verseny zajlott a csíki RMDSZ-ben, mondta Hajdu Gábor, a szavazóbizottság elnöke. A tisztújítás azonban nem hozott változást az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének, miután az elnök személye nem változott. Szoros szavazatverseny után Tánczos Barna szenátor 61 szavazatot gyűjtött elnökjelöltként. Borboly Csaba azonban négy szavazattal többet kapott, így továbbra is ő tölti be a csíki RMDSZ elnöki tisztségét.

Tánczos Barna azt mondta, 20 helyi szervezet támogatását szerezte meg indulásakor. „Az eredményt, egy szabályosan lejátszott mérkőzés után el kell fogadni” – mondta Tánczos, aki a változásban továbbra is hisz. Elsőként gratulált Borboly Csabának majd vastapsot kapott a helyi szervezetektől.

Tánczos Barna elsőként gratulált Borboly győzelméhez – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Tánczos Barna elsőként gratulált Borboly győzelméhez – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

A Transtelex kérdésére Tánczos azt felelte, a várt szavazatokhoz képest nem kapott sokkal kevesebbet, de nem elegen gondolták úgy, hogy szükség van a váltásra. Négy mandátum és a tanácselnöki tisztség szerinte elég volt ahhoz, hogy a közvéleménnyel szemben, a belső matematika másképp alakuljon. A demokráciában úgy vélte, ezt el kell fogadni. Reméli, hogy Borboly tanul az őt ért kritikából. Azt a kritikát, amit a helyi szervezetekkel közösen megfogalmazott továbbra is jogosnak tartja. „Egy csapat vagyunk, ebben a szervezetben mindenkinek megvan a helye, meggyőződésem, hogy együtt kell folytatnunk a munkát, hogy a lehető legjobb eredményeket érjük el” – tette hozzá.

Borboly Csaba azoknak is megköszönte győzelmét, akik nem őt támogatták. A csíki RMDSZ elnöke azt mondta, korrekciókra szükség lesz és rendezni fogja kapcsolatait azokkal a polgármestereivel, akikkel konfliktusban áll. Tánczos kapcsán megjegyezte, ez a verseny őket összeköti. Úgy vélte, ennek a versenynek nem volt értelme, ebben az egy hétben sok szamárság történt. Borboly azt szeretné, ha ebben a szervezetben senki sem félne. Tudja, hogy egyes szervezetektől sárga lapot kapott, de szeretné ezeket kizöldíteni, és ezt Kelemen Hunor szövetségi elnökkel közösen szeretné megtenni.

Borboly Csaba interjút ad a győzelme után – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Borboly Csaba interjút ad a győzelme után – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

A Transtelexnek azt mondta, hogy első alkalommal volt szoros a verseny, mert ötödik mandátumának megszerzése volt az első alkalom, hogy kihívóra akadt. Sok következtetést levont magának, például azt, hogy ami az elmúlt héten zajlott, visszataszító volt. Ezt a nagyon kiélezett versenyt szerinte lehet, hogy sokan rossz néven vették. „Habár megpróbálták a médiában teljes körben lejáratni a kampányomat, a tevékenységemet, a gondolataimat, ez nem sikerült” – mondta Borboly a Transtelexnek. Egy konkrét ügyet meg is nevezett, Tusnádfürdő esetében úgy véli, a helyi RMDSZ ideiglenes elnökének kinevezése magától értetődő volt, és nem vita tárgyát kellett volna képezze, mégis országos szintű médiahadjárat lett belőle. Borboly szerint a küldötteket ezzel megfélemlítették. „Nagyon örvendek, hogy ezt nagyon sokan nem vették a szívükre” – tette hozzá. Borboly azonban belátta, kommunikációs módszerein változtatnia kell, mert az embereket elérte, most már tartalommal kell feltöltenie felületeit.

Kelemen Hunor mondatára reagálva, miszerint a politikában nem engedheti meg az ember, hogy haragot tartson, érdeklődésünkre azt mondta, igyekszik majd rendezni az országos RMDSZ-szel a kapcsolatát. „Mindenféleképpen keresni fogom a lehetőségét, hogy ha vannak is kételyek, azokat minél hamarabb és könnyebben oszlassuk el” – jegyezte meg.

Lőrincz Csilla, a szavazóbizottság szóvivője szerint 130 szavazólapot kaptak, 128-at osztottak ki, kettő kettő érvénytelen volt, így 126 szavazat oszlott szét a két jelölt között.

Arról, hogy a csíki RMDSZ elnökjelöltjei mivel kampányoltak, itt írtunk, a választás előtti nyilatkozataik pedig itt olvashatóak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!