Borboly optimista, Tánczos a számokban bízik az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének tisztújítóján

2023. szeptember 14. – 19:15

Borboly optimista, Tánczos a számokban bízik az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének tisztújítóján
Csíkszeredában az RMDSZ vezető politikusai. Középen Kelemen Hunor, bal szélen Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere és Tánczos Barna szenátor, jobb szélen pedig Borboly Csaba, a Csíki Területi Szervezet elnöke, megyei tanácselnök – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Elérkezett a nagy nap, csütörtök este titkos szavazással dönti el a az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének 25 helyi szervezete, hogy Borboly Csaba vagy kihívója, Tánczos Barna legyen-e az elnök.

Csütörtök este 18 órakor kezdetét vette az RMDSZ Csíki Területi Szervezet tisztújító küldöttgyűlése. A Hargita Megye Tanácsának Márványtermében tartott eseményt sürgés, forgás előzte meg. A megyei tanács épülete előtt Borboly Csaba, a területi szervezet még funkcióban lévő elnöke meleg kézfogással várta az RMDSZ csíki helyi szervezeteinek tagjait. A helyszínen Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is megjelent, megérkezésekor Tánczos Barna mellé ült le.

Kelemen Hunor az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének tisztújításán politikai tájékoztatót tartott a területi szervezet tagjainak. Beszédében nem kívánt kitérni arra, hogy kit támogat az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének tisztújításán, mert nem akarja elrontani az elnökjelöltek feng shui-át, illetve azt a látszatot kelteni, hogy felülről diktált döntés születik, viszont azt mondta, véleménye azért van. Beszédében a kormány azon tervét bírálta, mely a kultúra szereplőit hathatósan érintené, illetve kétségbe vonja az önkormányzatok autonómiáját. Az elnök úgy vélte, hogy az ellenzéki pártoknak az RMDSZ nélkül nincs elegendő szavazata egy esetleges bizalmatlansági szavazásra a Szociáldemokrata Párt és Nemzeti Liberális Párt kormányával szemben. Ha azonban a PSD-PNL az RMDSZ-nek nem tetsző módon nyilvánul meg, akkor élni fognak a szavazati jogukkal.

A tisztújításra két elnökjelölt adta le iratcsomóját: a megmérettetésre Tánczos Barna szenátor és Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke jelentkezett. Borboly 15 éve vezeti az RMDSZ Csíki Területi Szervezetét, de 2007 óta először került kutyaszorítóba. Tánczos két nappal a tisztújítás előtt jelentette be, hogy jelentős támogatottsággal bír a területi szervezet 25 helyi szervezetében. Borboly kihívója azt mondta, az újrázni kívánó elnököt a helyi szervezetek háromnegyede nem részesíti támogatásban.

Az épület előtt, még a rendezvényt megelőzően, Borboly a Transtelexnek azt mondta, optimista a támogatottságát illetően, de jóslásba nem bocsátkozna a számok tekintetében. Bár a helyi szervezetek támogatottsága kapcsán, Borboly korábban sem nyilvánult meg, egy általa megrendelt felmérésből kiderült, a csíki választók megyeelnökként azért elégedettek lehetnek vele.

A Márványteremben huszonöt szervezet 125 tagját várták. A küldöttgyűlésen első körben a díjazottak mondhattak beszédet, és a köszönetnyilvánítások hangzottak el. Majd a területi elnöki tisztújításra és a Szövetségi Küldöttek Tanácsa (SZKT) küldötteinek megválasztására kerül sor. A területi elnököt titkos szavazással választják meg, és négy évre szól mandátuma.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!