Újabb orosz harci drónnak a maradványait gyűjtötte össze a duna-deltai Plauruból a román hadsereg

2023. szeptember 9. – 17:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz hadsereg által használtakhoz hasonló drón darabjaira bukkantak szombaton a román haditengerészet katonái – közölte a védelmi minisztérium. A tájékoztatás szerint szombaton román haditengerészeti erők kutatták át a Tulcea megyei Plauru település térségét, miután a helyi hatóságoktól olyan információkat kaptak, miszerint Plaurutól délkeleti irányban mintegy 2,5 kilométernyi távolságra dróndarabok lehetnek.

A védelmi minisztérium közölte: a helyszínen valóban olyan drón darabjait találták meg, amilyeneket az orosz hadsereg használ.

A területet lezárták, a roncsdarabokat megvizsgálják.

A védelmi minisztérium ugyanakkor ismételten elítélte az orosz hadsereg által civil létesítmények ellen intézett támadásokat, amelyek háborús bűnöknek minősülnek. A tárca szerint ezek a támadások indokolatlanok és súlyosan ellentétesek a nemzetközi humanitárius jog szabályaival, háborús bűncselekményeknek minősülnek.

"A román védelmi erők továbbra is készültségben vannak, és folytatják azoknak a területeknek az átkutatását, amelyeknek közelében az orosz alakulatok támadásokat hajtanak végre a dunai ukrán kikötői infrastruktúra ellen. A védelmi minisztérium emellett állandó kapcsolatban marad a szövetséges struktúrákkal, amelyeket valós időben tájékoztatnak" – olvasható a közleményben.

Klaus Iohannis államfő, miután a hadsereg megerősítette, hogy szombaton az orosz hadsereg által használt drónhoz hasonló dróndarabokat talált Plauru közelében, kijelentette, hogy ez "a NATO-szövetséges Románia szuverén légterének teljesen elfogadhatatlan megsértése, amely valós kockázatot jelent a térségben élő román állampolgárok biztonságára nézve".

Az államfő hozzátette, hogy telefonon beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, és tájékoztatta őt az új fejleményekről, aki teljes szolidaritásáról biztosította, és megnyugtatta, hogy az észak-atlanti szövetség és a szövetségesek teljes mértékben Románia mögött állnak, amit az is bizonyít, hogy az Egyesült Államok nemrég úgy döntött, hogy F-16-os repülőgépekkel növeli romániai jelenlétét a légirendészeti missziójának részeként országunkban" – tette hozzá Iohannis.

"Megismétlem, hogy határozottan elítélem Oroszország ismételt támadásait az ukrán lakosság és a polgári infrastruktúra ellen, beleértve a román határhoz közeli ukrán dunai kikötők elleni támadásokat is. Ezek a mélységesen indokolatlan támadások sértik a nemzetközi jog normáit és háborús bűncselekményeknek minősülnek" – mondta Klaus Iohannis az elnöki adminisztráció sajtóközleménye szerint.

Néhány nappal ezelőtt, amikor orosz dróntámadás érte a délnyugat-ukrajnai Izmajilt, szintén orosz dróntörmeléket azonosított a román hadsereg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!