Újabb orosz harci drónnak a maradványait gyűjtötte össze a duna-deltai Plauruból a román hadsereg

2023. szeptember 9. – 17:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz hadsereg által használtakhoz hasonló drón darabjaira bukkantak szombaton a román haditengerészet katonái – közölte a védelmi minisztérium. A tájékoztatás szerint szombaton román haditengerészeti erők kutatták át a Tulcea megyei Plauru település térségét, miután a helyi hatóságoktól olyan információkat kaptak, miszerint Plaurutól délkeleti irányban mintegy 2,5 kilométernyi távolságra dróndarabok lehetnek.

A védelmi minisztérium közölte: a helyszínen valóban olyan drón darabjait találták meg, amilyeneket az orosz hadsereg használ.

A területet lezárták, a roncsdarabokat megvizsgálják.

A védelmi minisztérium ugyanakkor ismételten elítélte az orosz hadsereg által civil létesítmények ellen intézett támadásokat, amelyek háborús bűnöknek minősülnek. A tárca szerint ezek a támadások indokolatlanok és súlyosan ellentétesek a nemzetközi humanitárius jog szabályaival, háborús bűncselekményeknek minősülnek.

"A román védelmi erők továbbra is készültségben vannak, és folytatják azoknak a területeknek az átkutatását, amelyeknek közelében az orosz alakulatok támadásokat hajtanak végre a dunai ukrán kikötői infrastruktúra ellen. A védelmi minisztérium emellett állandó kapcsolatban marad a szövetséges struktúrákkal, amelyeket valós időben tájékoztatnak" – olvasható a közleményben.

Klaus Iohannis államfő, miután a hadsereg megerősítette, hogy szombaton az orosz hadsereg által használt drónhoz hasonló dróndarabokat talált Plauru közelében, kijelentette, hogy ez "a NATO-szövetséges Románia szuverén légterének teljesen elfogadhatatlan megsértése, amely valós kockázatot jelent a térségben élő román állampolgárok biztonságára nézve".

Az államfő hozzátette, hogy telefonon beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, és tájékoztatta őt az új fejleményekről, aki teljes szolidaritásáról biztosította, és megnyugtatta, hogy az észak-atlanti szövetség és a szövetségesek teljes mértékben Románia mögött állnak, amit az is bizonyít, hogy az Egyesült Államok nemrég úgy döntött, hogy F-16-os repülőgépekkel növeli romániai jelenlétét a légirendészeti missziójának részeként országunkban" – tette hozzá Iohannis.

"Megismétlem, hogy határozottan elítélem Oroszország ismételt támadásait az ukrán lakosság és a polgári infrastruktúra ellen, beleértve a román határhoz közeli ukrán dunai kikötők elleni támadásokat is. Ezek a mélységesen indokolatlan támadások sértik a nemzetközi jog normáit és háborús bűncselekményeknek minősülnek" – mondta Klaus Iohannis az elnöki adminisztráció sajtóközleménye szerint.

Néhány nappal ezelőtt, amikor orosz dróntámadás érte a délnyugat-ukrajnai Izmajilt, szintén orosz dróntörmeléket azonosított a román hadsereg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!