Területszerzési harc miatt ment neki a tusnádfürdői RMDSZ-nek Borboly Csaba. Fejét vennék párttársai az RMDSZ influenszerének?

2023. szeptember 8. – 08:58

Másolás

Vágólapra másolva

Darázsfészekbe nyúlt Borboly Csaba azzal, hogy saját érdekeit az RMDSZ tusnádfürdői szervezetének és közösségének akaratával szembe helyezte. A helyiek nem hagyják annyiban, hogy Borboly akaratuk ellenére és megkérdezésük nélkül saját ügyvezető alelnökét nevezte ki ideiglenesen megbízott elnöki pozícióba. Kolozsvári Tibor kinevezése ellen tiltakozva a helyi szervezet az RMDSZ országos testületéhez fordult. A közelgő helyi szintű tisztújítón pedig felveszik a harcot a Borboly által beejtőernyőzött elnökjelölttel szemben. A történetben azonban Tusnádfürdő nem a főszerepet játssza, csupán Borboly területi harcának egyik áldozata. Az RMDSZ csíki területi szervezetének elnök-jelöltje körül ugyanis fogynak a támogatók, kihívói egyre erősödnek, ezért lehetett szüksége arra, hogy a szeptember 14-i választásra még egy szavazatot behúzzon Tusnádfürdőn. Mivel többször dacolt már az országos RMDSZ akaratával is, ezért párttársai egyre kevésbé nézik jó szemmel Hargita megye erős emberének lépéseit. A szeptember 14-i megmérettetés után fog kiderülni, hogy Borboly tusnádfürdői akciója által megmentette-e saját pozícióját, vagy ez volt az utolsó csepp a pohárban.

Szavazatszerző akciót hajthatott végre Borboly Csaba azzal, hogy a Csíki Területi RMDSZ szeptember 14-i tisztújítása előtt, a vele nem szimpatizáló a tusnádfürdői RMDSZ-nél, saját ügyvezető alelnökét nevezte ki helyi elnöknek, hogy a helyi szervezet akaratával szemben, még egy x-et behúzzon újraválasztása érdekében, de a tusnádfürdői RMDSZ életét ezzel fenekestől felforgatta.

A Csíki Területi RMDSZ jelenlegi elnökének a tisztség megtartása kulcsfontosságú: a területi RMDSZ ugyanis az előszobája annak, hogy Borboly ismét megválasztassa magát Hargita Megye Tanácsának elnökének is. Nem volt tehát túl meglepő, hogy a tusnádfürdői konfliktus kirobbantása után, Borboly kapkodva jelentette be elsőként újraindulási szándékát a területi szervezet élén.

Az incidens pedig jól érzékelteti, hogy Borboly pozíciói meggyengülni látszanak a párton belül. Párttársai egyre kevésbé nézik jó szemmel kekeckedéseit és one man showját.

Erről egyébként Borboly már nyilvánosan is beszélt Tusványoson. A Csíki Területi RMDSZ újrázni kívánó elnökének útját állni, politikai forrásaink szerint hallgatólagosan az RMDSZ országos vezetése is támogatná, különösen, ha a szövetség Hargita megyei szenátora, Tánczos Barna lenne a kihívója, aki a Transtelexnek azt mondta, még nem döntötte el, hogy indul-e Csíki Területi RMDSZ elnöki pozíciójáért, de gondolkodik rajta.

Tánczos sejtelmesen megjegyezte azt is, ha Borboly Csaba körül légüres tér alakult ki a párton belül, akkor azt csak magának köszönheti, mert ezt Borboly saját magának vívta ki.

Az RMDSZ-en belül, az eddigi választások előtt is téma volt Borboly elmozdítása. Az elnök azonban érinthetetlennek bizonyult, miután a nép egyszerű emberének képét mutatva, influenszerkedéseivel meg tudta szólítani a vidék népét. Borboly főleg vidéken birtokol jelentős számú szavazóbázist, amit – párt ide, párt oda – meg tud szólítani jelentős méretű kommunikációs csapata segítségével, ami egy nagyobb erdélyi magyar médium szerkesztőségének méretével vetekszik. Az RMDSZ tehát csak akkor engedné el a kezét, ha valaki hasonló támogatottsággal bírna, mint Borboly. Az országos és Hargita megyei politikai térben is népszerű Tánczos pedig épp ilyen lehet, különösen, mert mezőgazdaságban és medvekérdésekben jártas politikus, aki jól ismeri a csíki vidéki emberek problémáit, ellenben kommunikációja kevésbé primitív jellegű.

Frissítés: Bár Borboly hívásunkra nem válaszolt, kérdéseinkre azt írta, a választási év előtt nem mindegy, hogy a tusnádfürdői RMDSZ-nek 3 éve nincs vezetője, ezt a választások előtt megengedhetetlennek tartja, mert azokra fel kell készüljenek.

Ideiglenes megbízott vezető kiválasztása az RMDSZ szabályzata alapján történt. Több hónapos döntés-előkészítés és alapos mérlegelés előzte meg.

írta Borboly. Kérdéseinkre írásban válaszolva még megjegyezte, reméli a tusnádfürdői RMDSZ-nek lesz polgármesterjelöltje, mert az előző választáson nem volt. „Folytatni szeretném a munkát, ez nem erődemonstráció vagy korai bejelentés. Szorít az idő a jövő évi választásokig. Bízom benne, akár többen is lesznek, akár mostani városi tanácsosok is” – jegyezte meg Borboly arra vonatkozóan, hogy a Csíki Területi RMDSZ és a tusnádfürdői RMDSZ is tisztújításra készül.

Közben Csíkországért vívott harcának programtervét is, amiben kevés konkrétum, még kevesebb tartalom, de sok hangzatos lózung megemlítése mellett, lényegében hazabeszélt, és azt üzente: „nem kell félnetek rám szavazni jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem”.

Önérdek a közösségi érdekkel szemben

Más kérdés azonban, hogy Borboly pozicionálása, területi viaskodása milyen hatással van egy jól működő közösségre nézve. Kolozsvári Tibor ideiglenes kinevezése a tusnádfürdői szervezet élére ugyanis hiába volt szabályos, intenzív konfliktust generált:

  • elsősorban a helyi és területi szervezetben, mert a tusnádfürdői RMDSZ-nek megvolt a maga jelöltje Böjte Csaba-Ernő alpolgármester személyében, akinek a megválasztásában Borbolyék nem voltak ennyire buzgók
  • másodsorban Butyka Zsolt független polgármester és a területi szervezet között ezzel ismét kiújult a harc, mert Kolozsvárit egyesek „futó áldozatnak”, mások potenciális polgármesterjelöltnek látják.

A Tusnádfürdői Helyi RMDSZ Szervezet a történtek kapcsán, Borbolynak szögezte a nagy kérdést:

„Úgy tudom, Kolozsvári Tibort minden áron polgármesternek szeretnék indítani. A lakosság majd eldönti, ki legyen a polgármester 2024-től. Viszont Kolozsvári személyével az van itt, Tusnádfürdőn, hogy vele kapcsolatban egy pozitív visszajelzésünk sincs senkitől” – mutatott rá Butyka Zsolt független polgármester. Butyka szerint Kolozsvári csak Borbollyal és a volt polgármesterrel ápol jó viszonyt. De a polgármester nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy Borboly csak azért nevezte ki Kolozsvári Tibort a tusnádfürdői RMDSZ élére, hogy megszabaduljon tőle a megyei tanácsban.

„Hogyha egy falusi közösségben mindenki tudja, ki a »rossz ember«, akit mindenki megvet, akkor nem őt veszed elő” – tette hozzá Butyka.

Érdeklődésünkre Kolozsvári Tibor ideiglenes megbízott elnök, az elnöki tisztség megszerzéséért és a polgármesterségért való indulás lehetőségét nem zárta ki, igaz, nem is erősítette meg, mert szerinte korai erről még beszélni. Előbb egy új helyi szervezet megalakulására vár. Ezt azzal indokolta, hogy három éve betöltetlen az elnöki poszt, mert senki nem vállalta el a szervezet vezetését.

Kolozsvárinak ugyanis saját csapatra lesz szüksége, ha a helyi RMDSZ-es kulcsfontosságú figurákkal szemben tisztújító választást szeretne nyerni. A kemény mag, azaz a helyi tanácsosok ugyanis jelenleg Böjte Csaba-Ernő alpolgármestert támogatják, vagy esetleg Butyka Zsolt polgármester mögé állnának be.

Kolozsvári Tibor szerint, ha az új csapat felállt, a tisztújító lezajlott, akkor lehet majd beszélni arról, a szervezet kit lát majd szívesebben polgármester-jelöltjének.

Ez egyébként a megyei tanácsban tevékenykedő Kolozsvári megérkezése előtt nem is volt kérdés a helyi RMDSZ-ben, akik egyértelműen Butyka Zsoltot támogatnák a választásokon is.

Az ideiglenesen megbízott elnök azonban saját ambícióiról épp ezért nem is beszélt, kitérő válaszként azonban leszögezte: nem a státusz, hanem a feladatok ellátása a legfontosabb az elnök személyénél. A tusnádfürdői elnök legfőbb feladatai közé sorolja, hogy a csíki területi szervezettel (azaz egyelőre Borboly Csabával) együtt tudjon működni. Ugyanakkor az önkormányzati választásokra való felkészülést és lebonyolítást említette még feladatként.

„Kolozsvári Tiborból nem kér senki sem”

Az alpolgármester szerint meglepődtek, de ugyanakkor számítottak rá, hogy Borboly megpróbálja kijátszani őket. „Ha Borboly nyílt szavazás alá bocsátotta volna a kinevezést, akkor azt az embert a kutya se szavazta volna meg, nemhogy egy RMDSZ-es tanácsos. A facebookos bejegyzéseink alá írt kommentekből azt hiszem világos, a tusnádfürdőiek sem szimpatizálnak vele. Kolozsvári Tiborból nem kér senki sem” – szúrt oda élesen Böjte Csaba-Ernő.

Szerinte Kolozsvári megítélése sem helyi politikai körökben, sem a civil szférában nem túl rózsás. Az alpolgármester szerint a Böjte-ügy kapcsán Kolozsvárinak kell bebizonyítania az ártatlanságát a közösség tagjai előtt. Ők ezért nem foglalnak állást ebben a kérdésben. Az alpolgármester pedig úgy tartja tisztességesnek, hogy Kolozsvári kinevezése ellen tiltakozzanak, ne a „gyenge pontjait” kihasználva politizáljanak.

Ha az alpolgármester erről nem is szeretett volna nyilatkozni, azért az ügyre rálátó forrásaink elmondták, a helyi tanácsosok úgy vélik, Kolozsvári nem sokat tett tusnádfürdőiekért, sem a helyi RMDSZ-ért, de az emberek azért sem fogadják Kolozsvári Tibort jó szívvel, mert érintett volt a Böjte Csaba tusnádfürdői otthonában kitört botrányban. A tusnádfürdői otthont, ahol a kiskorúakat fizikailag és szexuálisan is bántalmazták, Kolozsvári vezette, s bár minden erejével igyekezett megszólalásainál magáról levakarni a felelősséget, sokan ma is úgy érzik, hogy a gyermekotthon vezetője félrenézett, nem tett elég óvintézkedést, ami hozzájárulhatott, hogy a Böjte Csaba alapítványnál dolgozó férfi, a 28 év fegyházbüntetésre ítélt Kedves Szabolcs, tíz éven át verje és szexuálisan kihasználja a rábízott gyerekeket.

Érdeklődésünkre Butyka Zsolt polgármester sem szerette volna Kolozsvári szerepét kommentálni a Böjte Csaba tusnádfürdői gyermekotthonában történt visszaélések szempontjából. Azt azonban megjegyezte, a városban lévő gyermekek, diákok, akik az otthonokban nőttek fel, elég sok olyan dologra felhívták a figyelmüket, ami nem volt rendben az otthonban.

Kolozsvári Tibor nem kívánta kommentálni az érintettségét firtató kérdésünket, személyét vagy kompetenciáit nem érzi úgy, hogy kritika érné, mert a szerinte a vita nem közte és a helyi szervezet tagjai, hanem Borboly és Butyka között zajlik.

„Egy darabig ment a szájkaraté, most csend van. Utólag úgy értékelem a Tusnádfürdőn történteket, hogy Albert Tibor volt polgármesternek és Borboly Csabának az a fő haditerve, hogy mindegy, ki lesz a következő polgármester, csak ne én legyek” – mondta Butyka Zsolt a Transtelexnek.

A területi és a helyi RMDSZ konfliktusa országos szinten folytatódik

„Nem vagyunk érdekeltek a konfliktus fenntartásában, éppen ezért nem is próbáltuk velük a vitába szállni, mert meggyőződésük, hogy nekik van igazuk, holott látszik, hogy nincs. Ezért az Országos Szövetségi Elnökséghez fordultunk véleményezésért. Leírtuk nekik az álláspontunkat, és kértük, értékeljék ki és egyeztessünk időpontot, amikor találkozhatunk. Legyen ott a megyei elnökség és a mi, helyi csapatunk is, és akkor együtt beszéljük meg nyílt lapokkal, mert a fejünk fölött nevezték ki Kolozsvárit, és mi Tusnádfürdőn egy emberként működünk” – mutatott rá Böjte Csaba-Ernő alpolgármester.

Érdeklődésünkre, hogy terveznek-e jelöltet állítani Kolozsvári Tiborral szemben, és ha igen, akkor az alpolgármester lesz-e a jelölt, azt mondta, hogy jelöltet mindenképpen fognak állítani, de előbb megvárják az országos szövetségi elnökség véleményét. Arra pedig nagy esély van, hogy Böjte Csaba-Ernő lesz a jelölt, miután az alpolgármestert a szervezet eddig is elnöki pozícióban szerette volna látni.

Borbolyék viszonya a tusnádfürdői szervezettel Kolozsvári „önkényesnek” vélt kinevezése előtt sem volt felhőtlen. Borboly többször elkövette azt a politikai meggondolatlanságot, hogy a Csíki Területi RMDSZ elnökeként a helyi ügyekbe nem csak beleszólt, de helyettük kívánta meghozni a döntéseket is. Többek között Butyka Zsolttal is így romlott meg a viszonya, aki 2008-tól vezette az RMDSZ helyi szervezetét, a 2012-es választások alatt azonban a szövetség alul maradt a Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltjével, Albert Tiborral szemben, és mindössze 3 helyi képviselővel jutott be az önkormányzatba.

Az önkormányzati választáson ugyanis Borboly Csaba, a tusnádfürdői RMDSZ tudta nélkül kiegyezett az MPP-vel, és felajánlotta a szövetség támogatását. Az RMDSZ tehát önmaga ellen indult. Butyka azt mondta, ezzel nem tudott megbékélni, unszolásra még 2016-ig a helyi RMDSZ-t elvezette, majd lemondott az elnöki tisztségről és kilépett a pártból. 2020-ban tért vissza, amikor független jelöltként, épp a Borboly által támogatott jelöltet, az Erdélyi Magyar Szövetség színeiben induló Albert Tibort verte meg. Butyka a szavazatok 60 százalékát tudta a magáénak. Borboly nem egyezett ki Butykával, jobb esetben csepegtetett némi támogatást ugyan Tusnádfürdőre a megyei tanácsból, rosszabb esetben azonban inkább tovább gáncsolta annak tevékenységét.

Borboly egyébként a kiegyezést az MPP jelöltjével vitatja, azt írta, úgy néz ki a polgármesterrel másképp emlékeznek a történtekre.

„Borboly miatt nincs elnöke a tusnádfürdői szervezetnek. A személyes problémáit belevitte a szervezeti kérdésekbe, és most ki akarja erőltetni a neki szimpatikus elnököt. Eddig azért nem volt elnökválasztás, mert amikor Borboly látta, hogy a helyi szervezetnél felém billenne a mérleg nyelve, és én fogok nyerni, akkor valamilyen ürügyre hivatkozva lefújta a tisztújítást. Aki nem állt be a sorba, azt nem tartotta alkalmasnak helyi elnöki pozícióba, ilyen pedig nem egy volt. Most gondolta, hogy mégis megcsinálja, mert akkor még egy település rá fog szavazni a szeptember 14-én esedékes csíki területi szervezet tisztújításán” – mutatott rá az alpolgármester.

Ha nem Borboly profitált belőle, akkor a helyieknek nem volt tevékenysége

A tusnádfürdői alpolgármester reagált arra a vádra, hogy a helyi RMDSZ eddig nem csinált semmit. „Ez sem igaz, rengeteget dolgoztunk: vásárokat, fórumokat rendeztünk, a medvekérdésben állást foglaltunk, tiltakozó akciót szerveztünk. Ha szerveztünk valamit, akkor nem azt hangsúlyoztuk, hogy ezt, meg azt az RMDSZ csinálta, mert Tusnádfürdő fejlődése közös célunk. Lehet, hogy Borbolynak az volt a problémája, hogy amikor a medvék miatt tüntetést szerveztünk és megoldást kerestünk, akkor nem ő, hanem Tánczos Barna volt megdicsérve. De Borbollyal ellentétben Tánczos segített a medvék ügyében. Azt el merem mondani, hogy személyesen nekem sokkal szimpatikusabb Tánczos, de mi a helyi ügyekkel foglalkozunk, ezt ők egymás között kell lemeccseljék, amihez nekünk nincs közünk” – fejtegette az alpolgármester.

Butyka szerint évek kellettek ahhoz, hogy az RMDSZ többséget szerezzen, azzal pedig, hogy Borbolyék kierőszakolnak egy nekik tetsző elnököt, az RMDSZ ellen dolgoznak, mert az ilyen háborúzással, az RMDSZ megint vissza fog csúszni két-három helyi képviselőre. „Nem működik az embereknél az, hogy valaki, mint egy diktátor megmondja nekik, hogy akkor mától hogy van. Ez abszolút csak kárt okoz az RMDSZ-nek” – tette hozzá a független polgármester.

Borboly Csaba pozíciójának RMDSZ-en belüli visszaszorulása kapcsán megjegyezte, hogy Tusnádfürdő volt az a város, amelyik Táncos Barna miniszter mellett kiállt és felvonulást is szervezett, hogy megjelenhessen a sürgősségi kormányrendelet a medvék ellen. „Tusnádfürdő az a város, ahol medvék terén tesszük a dolgunkat és nem papíron, és nem élő videóban, hanem ténylegesen” – szúrt oda az influenszer-tanácselnöknek a polgármester.

A polgármester arról is beszámolt, Borbolyék a Tusványoson is tapasztalt vízellátási gondokat hányják fel, amikor valós előrelépés a régi vezetékek kicserélésében épp az ő mandátuma alatt történt, sikerült egy erre megírt pályázatot szinte a kivitelezési fázisig eljuttatniuk.

Tusnádfürdő önkormányzatának 11 tanácsosából jelenleg 6-an RMDSZ-esek (ez 5+1 arányban többséget jelent), de a független polgármester, illetve az MPP-s frakció is együttműködik a többséggel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!