Boloş: Szeptember végéig elfogadja a kormány a deficitcsökkentő törvénycsomagot

2023. szeptember 5. – 14:02

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány szeptemberben szándékozik felelősséget vállalni a parlament előtt a deficitcsökkentő intézkedésekről szóló törvénycsomag-tervezetért, a pontos dátumról azonban a koalícióban egyeztetnek, jelentette ki kedden Marcel Boloş pénzügyminiszter.

A kormánykoalíció a lehető leghamarabb közölni fogja a felelősségvállalás pontos dátumát, idézte Boloşt az Agerpres. A tárcavezető szerint augusztus végén az államháztartási hiány 43 milliárd lejre rúgott, ami a GDP 2,66 százalékát jelenti.

Boloş rámutatott, az Európai Bizottság képviselőivel folytatott megbeszéléseken a tervezett intézkedések költségvetési hatását vizsgálják, és reményét fejezte ki, hogy ezek a technikai egyeztetések mihamarabb és kedvező eredménnyel lezárulnak, és Románia tartani tudja magát a megszabott deficitszinthez.

Szintén a kormánykoalíció dönt arról a deficit alakulásának függvényében, hogy az intézkedések mikor lépnek majd érvénybe – jelentette még ki a pénzügyminiszter.

A deficitcsökkentő intézkedésekről szóló törvénycsomag-tervezetről kedden Marcel Ciolacu miniszterelnök is nyilatkozott, mint mondta, az még szerkesztés alatt áll, és ha elkészül, akkor nyilvánossá teszik. „Senki nem fogja az éj leple alatt, titokban elfogadni” – idézte Ciolacut a News.ro.

Marcel Ciolacu miniszterelnök augusztus végén jelentette be, hogy a kormány felelősséget fog vállalni a parlament előtt az államapparátus reformjáról, az adóügyi és az adócsalás felszámolását célzó intézkedésekről szóló törvénycsomagért, az ellenzéki pártok egy része pedig már közölte, hogy ebben az esetben bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen.

Ha az ellenzéknek sikerül is együttműködnie egy bizalmatlansági indítvány benyújtásában, az kérdéses, hogy elfogadják-e, ehhez ugyanis a parlamenti képviselők számának fele plusz egy képviselő szavazata szükséges. A PSD-vel kormánykoalíciót alkotó PNL politikai bürója hétfőn szavazta meg, hogy támogatják, hogy a kabinet felelősséget vállaljon a deficitcsökkentő törvénycsomagért.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!