Kiadták a medvekilövési kvótát, 220 állatot lőhetnek ki a vadászok

2023. augusztus 25. – 16:30

Kiadták a medvekilövési kvótát, 220 állatot lőhetnek ki a vadászok
Barna medve a Kárpátokban – Fotó: Michel Gunther / Biosphoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a medvék kilövését engedélyező miniszteri rendelet – írja a Spotmedia a minisztérium közlése alapján. A rendelet a barnamedvék megelőzési célú kilövésének a kvótáját 140-ben, míg a beavatkozási célú kvótát viszont 80-ban határozza meg.

A Környezetvédelmi Minisztérium tájékoztatásában hangsúlyozza, hogy a rendeletet „az érdekeltekkel folytatott konzultációk és a Román Akadémia véleményezését követően hozták meg”.

A miniszteri rendelet a következő helyzetekben alkalmazható: “jelentős károk megelőzése érdekében, különösen a mezőgazdasági terményekben, a háziállatokban és más vagyontárgyakban, valamint a közegészségügy és a közbiztonság érdekében”. Állításuk szerint a derogációs intézkedések nem veszélyeztetik az érintett fajok populációinak megmaradását a természetes élőhelyükön.

“Ez a rendelettervezet a természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állat- és növényvilág védelméről szóló, az Európa Tanács 92/43/EGK irányelvének a rendelkezéseinek figyelembevételével készült. (…) A barnamedve faj megőrzésén és a biodiverzitás védelmén túl, úgy gondolom, az emberekre is gondolni kell” – idézik a környezetvédelmi minisztert, Mircea Fechetet.

A Környezetvédelmi Minisztérium azt is kijelenti, hogy folytatja a romániai barnamedve-állomány védelmére vonatkozó akciótervet. A projekt céljai a következők:

  • a populáció méretének a meghatározása, illetve az egyedszámok megállapítása országos, regionális és helyi szinten genetikai vizsgálatokkal.
  • az ember-medve konfliktusok csökkentése a háziállatok, a mezőgazdasági termények és az anyagi javak védelmére szolgáló rendszerek beszerzésével és telepítésével.

A most publikált rendelet “elődje” még Tánczos Barna minisztersége idejére nyúlik vissza

Tánczos utolsó hivatali napján jelentette be, hogy aláírta azt a rendeletet, amely szerint 426 barnamedvét megelőzési céllal, újabb 55 példányt pedig beavatkozási céllal lehet kilőni. A rendelethez viszont előzetesen nem kérték a Román Akadémia természeti emlékek gondozásáért felelős bizottságának (CMN) hozzájárulását, csak később kérték a rendelet jóváhagyását. A kéréshez az Országos Erdészeti Kutatási és Fejlesztési Intézetnek azt a tanulmányát sem csatolták, amelynek alapján a tárca az intervenciós kvótákról döntött.

Végül Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter július végén jelentette be, hogy a Román Akadémia javaslata alapján a tárca 140-re csökkenti a barnamedvék megelőzési célú kilövésének a kvótáját, míg a beavatkozási célú kvótát 80-re emeli. Akkor jelentette be azt is, hogy új rendeletet készít a minisztérium.

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter (középen) és Tánczos Barna (balra) -Fotó: George Călin / Inquam Photos
Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter (középen) és Tánczos Barna (balra) -Fotó: George Călin / Inquam Photos

“Nem fogok vitába bocsátkozni a Román Akadémia szakembereivel” – mondta akkor Fechet. Ez után jelentette be Tánczos Barna, hogy egy olyan törvénytervezetet készül benyújtani, amely kizárná a Román Akadémiát a medvék kilövési kvótájának a meghatározásából. A Román Akadémia sem volt rest, reagált Tánczos nyilatkozatára, azt állítva, a korábbi környezetvédelmi miniszter terve, miszerint kizárja őket a kilövési kvóták meghatározásából, törvényellenes.

A hatályos törvények szerint szerint indokolt esetben a környezetvédelmi minisztérium a tárcavezető utasítására, a Román Akadémia előzetes véleményezése alapján megállapíthat vadgazdálkodási intervenciós kvótákat, „feltéve, hogy nincs elfogadható alternatíva, és a derogációk nem veszélyeztetik az érintett fajok populációinak megmaradását a természetes élőhelyükön”.

A WWF eddig mindkét rendeletet kritizálta

A Tánczos Barna által aláírt rendelet ellen több civil szervezet is tiltakozott, elsősorban azt kifogásolták, hogy nem készült megfelelő tudományos felmérés, amire egy szakszerű vadgazdálkodás alapulhatna. A WWF azt állította, a rendelet valószínűleg nem oldja meg a medvék jelentette problémát, mert a rendelkezés elsősorban nem a habituált medvéket érinti, amelyek már hozzá vannak szokva az ember jelenlétéhez, és amelyek az emberrel való konfliktusok főszereplői, hanem épp azokat a nagytermetű hímeket, melyek egyébként nem hajlamosak bejárni a településekre.

Mivel a megelőzési kvóta a domináns hímeket (amelyek nem okoznak kárt!) célozza meg, nem pedig a települések közelében elszaporodott fiatal medvéket, és nem határoz meg szilárd elveket (a habituált medvék számának és implicite a konfliktusok számának csökkentése szempontjából), a problémák még a medveállomány csökkenése mellett is fennmaradnak”

– mondta akkor a Tánczos Barna által elfogadott rendeletről Cristian-Remus Papp, a WWF Románia Vadon élő fajok osztályának koordinátora.

A WWF már a frissen publikált új miniszteri rendeletet is kritizálta, mondván, a medvékkel való konfliktusok csökkentése összetettebb intézkedéseket igényel, mint amit az új miniszteri rendelet előír. A WWF úgy véli, hogy a célzott beavatkozások és megelőzési célú eltávolítások hasznos eszközök lehetnek egy faj kezelésében, de nem elegendők. Közép- és hosszú távon koherens és következetes intézkedésekre van szükségünk. A szervezet szerint ahhoz, hogy a miniszteri rendelet a kívánt hatást érje el, szükséges a problémás egyedek monitorizálása. Emellett azt is szorgalmazzák, hogy a minisztérium tegye közzé azokat a dokumentumokat, ami alapján egy-egy egyed eltávolításáról döntenek.

Hangsúlyozzák, hogy a medvék folyamatos megfigyelése mellett jobban oda kellene figyelni a turisztikai területeken és városok közelében a medveetetés visszaszorítására, ami különösen fontos lenne a konfliktusok számának a visszaszorításában. Felhívják a figyelmet arra, hogy számos etetőpont található a városok közelében, és ezekkel kapcsolatban is intézkednie kellene a hatóságoknak, hogy visszaszorítsák a konfliktusokat.

A hulladékgazdálkodás javítását szorgalmazzák azokon a területeken, ahol folyamatos a medvék jelenléte. Emellett a helyi közösségek tájékoztatását és felkészítését is szorgalmazzák, hogy miként tarthatják távol maguktól a medvéket, illetve mit tehetnek a konfliktusok csökkentése érdekében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!