Tengerparti halálos gázolás: a kormányfő szabad kezet ad a belügyminiszternek a tisztogatásra

2023. augusztus 24. – 13:41

Tengerparti halálos gázolás: a kormányfő szabad kezet ad a belügyminiszternek a tisztogatásra
A rendőrség által szervezett akció az alkohol és kábítószer hatása alatt történő vezetés okozta közlekedési balesetek megelőzése érdekében, 2023. augusztus 23-án – Sabin Cirstoveanu / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu kormányfő csütörtökön azt üzente Cătălin Predoiu belügyminiszternek, hogy a 2 Mai településen történt tragédiából kiindulva „szabad kezet” kap arra, hogy az irányítása alá tartozó struktúrákat „felülről lefelé” teljesen megtisztítsa, írja az Agerpres.

Ciolacu a kormányülés elején érintette annak a fiatal drogfüggőnek az ügyét, aki kocsijával gyalogosok csoportjába hajtva megölt két egyetemistát 2 Mai üdülőtelepen. Kifejtette, látta, hogy ebben az ügyben megvoltak az első elbocsátások, és a belügyminiszter ellenőrző testülete az eddigi vizsgálatok nyomán megállapította, hogy vannak közvetlen felelősök is ebben a tragédiában.

Hangsúlyozta azonban, hogy itt nem csak egyszerű személyes hibákról van szó, hanem súlyos dolgokról, amelyek azt mutatják, hogy a rendszer nem működött egy banális helyzetben, és sajnálatos módon mulasztásukkal egyes rendőrök erkölcsi bűnrészesekké váltak a bűncselekményben.

A kormányfő nyomatékosította, hogy teljes tisztogatásra van szükség a rendszerben, és azt üzente Cătălin Predoiu belügyminiszternek, hogy szabad kezet kap ehhez.

„A miniszter és kollégái felelőssége, hogy megtegyenek minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy az emberek bízhassanak abban, hogy a romániai törvények valóban mindenkire egyenlő mértékben vonatkoznak” – fogalmazott Ciolacu.

Nyomatékosította ugyanakkor, hogy fokozni kell a drogfogyasztás elleni hatékony küzdelmet, és ennek érdekében elsősorban a dílereket kell célba venni, „mert ha nincsenek kereskedők, nem lennének fogyasztók sem”.

„Nem fogadok el olyan kifogásokat, hogy nincs elég drogtesztelő műszerünk. Ha nincs elég, sürgősen írják ki a közbeszerzési pályázatot. Ha nincs rá pénzük, a kormány majd ad. Bármit megvehetünk, amire szükségünk van, kivéve a rendőrkabát becsületét, méltóságát és tiszteletét” – mondta a miniszterelnök.

A rendőröknek kevesebb időt kell az irodákban és többet a terepen tölteniük, ott, ahol valóban szükség van rájuk – hangsúlyozta még a kormányfő.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!