Két büntetőeljárást is megúszott eddig a halálos balesetet elkövető Vama Veche-i gázoló

2023. augusztus 22. – 18:07

Két büntetőeljárást is megúszott eddig a halálos balesetet elkövető Vama Veche-i gázoló
A gázoló összetört autója a baleset után – Fotó: Viata Dobrogei

Másolás

Vágólapra másolva

A kábítószer hatása alatt lévő sofőr, aki halálos balesetet okozott, korábban két büntetőeljárást is megúszott, jelentette be a DIICOT ügyészsége. A két büntetőügyet kockázatos kábítószer jogtalan birtoklása miatt indították, azonban az egyiket megúszta, mert még nem volt 14 éves, a másikat pedig azért, mert, bár már 18 éves volt, őszinte megbánást tanúsított.

Az első bűnvádi dossziét 2017. április 5-én nyitották, miután a bukaresti csendőrség munkatársai fehér cigarettapapírt és egy 0,39 gramm kannabiszt tartalmazó átlátszó műanyag zacskót találtak nála, amikor feltartóztatták az egyik fővárosi utcán. 2019 októberében megszüntették a nyomozást az ügyben, azzal indokolva a döntést, hogy a kiskorú nem töltötte be 14. életévét, így nem kerülhet sor a büntetőjogi felelősségre vonásra.

Tavaly februárban az egyik bukaresti bevásárlóközpontban ismét találtak egy 0,68 gramm kannabiszt tartalmazó átlátszó műanyag zacskót az akkor 18 éves fiatalembernél. 2022 decemberében ebben az ügyben is lezárták a nyomozást, arra hivatkozva, hogy a bűntett hét évnél rövidebb tartamú szabadságvesztéssel büntetendő – a büntető törvénykönyv szerint a személyes használatra szánt kábítószer jogtalan birtoklása 3 hónaptól 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy büntetőbírsággal büntetendő –, és „nem fűződik közérdek a büntetőeljárás lefolytatásához, tekintve a bűncselekmény tárgyát (kannabisz birtoklása saját fogyasztás céljából); elkövetésének módját és eszközeit (birtoklást állapítottak meg, nem voltak a bűncselekmény elkövetésének szervezett jellegére utaló jelek); a birtokolt kábítószer jellegét (kannabisz), a birtokolt kábítószer csekély mennyiségét”. Érvként hozták fel továbbá a büntetőeljárás költségei és a bűncselekmény csekély súlya közötti „nyilvánvaló aránytalanságot”, valamint azt, hogy a 18 éves elkövető büntetlen előéletű, és a bűncselekmény megállapításakor „őszinteséget” tanúsított.

A DIICOT közleményében hozzátették, a 2022. decemberi döntésben elrendelték, hogy az Országos Drogellenes Ügynökség megelőző, értékelő és tanácsadó központjának szakemberei mérjék fel és vonják be a tettest a kábítószer-fogyasztókat segítő programba.

Közfelháborodás a rendőrségi eljárás visszásságai miatt

„Szégyen, hogy azért kerültünk mindannyian ebbe a helyzetbe, mert az intézményeink nem tették a dolgukat. Ha még mindig azon tűnődnek, hogy miért hagyják el a fiatalok az országot, elmondom: nem a pénz miatt megyünk el. Önök miatt megyünk el, mert nem tudnak tisztességes és biztonságos megélhetést biztosítani nekünk!” – nyilatkozta az egyik áldozat temetési szertartásán a barátja a sajtónak.

A nyilatkozatra azután került sor, hogy a konstancai rendőrfőnök elismerte, a drogos fiatalembert kétszer is megállították a rendőrök a forgalomban, és a Vama Veche-i rendőrkapitányságra is bevitték, miután kábítószert találtak az autójában. A rendőrfelügyelőség vezetője megerősítette, hogy a sofőrnél nem végeztek drogtesztet, mivel nem viselkedett olyan módon, ami kábítószer-fogyasztásra utalt volna, és azt állította, hogy a fiatalember a rendőrkapitányság elhagyása után fogyasztott tiltott szereket.

A konstancai rendőrfőnök elmondta, előzetes vizsgálatot rendelt el egy tiszt és két rendőr ellen, hogy megállapítsák, történt-e fegyelmi vétség, mert a fiatalembert nem vizsgálták meg kábítószer-fogyasztásra.

Nyilatkoztak az elkövető szülei is

„Nem próbáljuk felmenteni a törvény szigora alól” – mondják a Vama Veche közelében halálos balesetet okozó fiatalember szülei. A 19 éves sofőr kábítószer hatása alatt állt, amikor autójával egy nyolcfős gyalogos csoportba rohant, a balesetben két fiatal életét veszítette, hárman megsérültek.

Az elkövető szülei a Hotnews hírportálnak elküldött nyilatkozatban felajánlják támogatásukat a megsérült áldozatok orvosi kezeléséhez. Azt mondják, nincsenek szavak, amelyek kifejezhetnék a tragédia miatti gyászukat és megdöbbenésüket, megértik, hogy egy gyermeket semmi sem pótolhat. „Megpróbáljuk megtalálni az egyensúlyt, és szeretnénk felajánlani támogatásunkat a szükséges orvosi kezelésekhez, hogy segítsünk a nehéz helyzetben levő családokon. Nem próbáljuk felmenteni fiunkat a törvény szigora és a tetteiért viselt felelősség alól, tisztában vagyunk azzal, hogy ez a tragédia milyen következményekkel jár az életére nézve” – mondják a 19 éves fiú szülei, hozzátéve, hogy megszakadt a szívük, és végtelen gyászt élnek át.


Az elkövető szülei azt is elmondták, hogy ez az egyetlen nyilvános nyilatkozatuk.
A baleset éjszakáján a férfi autóját megállították a rendőrök, majd elengedték annak ellenére, hogy kábítószert találtak a gépkocsiban, és nem volt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása (RCA).

Amint írtuk, a tragédia szombaton reggel történt, a kábítószer hatása alatt álló sofőr belehajtott az úton haladó gyalogosok egy csoportjába a 39-es országúton, Vama Veche közelében. Egy 20 éves lány és egy 21 éves fiatalember a helyszínen meghalt, egy 19 éves és egy 20 éves fiú, illetve egy 20 éves lány megsérült.

A jármű vezetője elhagyta a baleset helyszínét, Vama Veche településen találták meg később a rendőrök, azt mondta, azért menekült el, mert azt hitte, egy állatot gázolt el. A fiatalemberen drogtesztet végeztek, amely kokain, amfetamin és metamfetamin jelenlétét mutatta ki a szervezetében. Az alkoholteszt negatív eredményt mutatott. Gondatlanságból elkövetett emberölés, gondatlanságból elkövetett testi sértés és a baleset helyszínének elhagyása miatt indult eljárás ellene, 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!