2024-re tolódik a sepsiszentgyörgyi Petőfi-szobor avatása

2023. augusztus 16. – 18:38

2024-re tolódik a sepsiszentgyörgyi Petőfi-szobor avatása
Gergely Zoltán nyertes pályamunkája – Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Másolás

Vágólapra másolva

Várhatóan 2024-re marad a Petőfi-szobor felállítása Sepsiszentgyörgyön, közölte az emlékmű-állítást kezdeményező Hármas Alapítvány alapító tagja, Váry O. Péter újságíró a Székelyhonnal.

Eredetileg a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett Petőfi-emlékévben szerették volna felavatni az 1918. December 1. és a Zefír utca kereszteződésében levő kis térre tervezett szobrot, mégpedig július 29-én, 1849-ben ugyanis ezen a napon írta Petőfi azt a levelet Szendrey Júliának, melyben Sepsiszentgyörgyhöz való ragaszkodását is megfogalmazta.

A Hármas Alapítvány kezdeményezését az önkormányzat karolta fel és pályázatot írt ki a szoborra, a nyertes terv körüli viták és bonyodalmak miatt azonban elhúzódott a megvalósítás: csak július végén szavazott a helyi tanács a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és a Hármas Alapítvány közötti társulási szerződésről, amely a szobor elkészülésének feltétele, mondta el a Székelyhonnak Váry O. Péter.

Váry szerint Gergely Zoltán szobrász, a tervpályázat nyertese a kivitelezési szerződés megkötése után mutatja be az új makettet, amelyet a megrendelők, illetve a szakmai zsűri igényei szerint dolgozott ki.

A szobrásztól azt kérték, hogy az alapkoncepción ne változtasson, de Petőfi alakja legyen arányos testfelépítésű, gallérja legyen kigombolva, hiszen Petőfi mindig így viselte, zubbonyán legalább utalásként legyen magyaros zsinórozás.

A szoboravatásra azért kell még legalább egy évet várni, mert a kezdeményező alapítvány ragaszkodna a július 29-i dátumhoz.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata december 10-én jelentette be, hogy új pályázatot írnak ki a Petőfi-szoborra, mert Gergely Zoltán nyertes pályamunkája számos kritikát kapott a helyiektől. A döntésre reagálva a zsűri tagja, Vetró András szobrászművész kifogásolta, hogy a városvezetés döntőbírói pozícióba emeli a közvéleményt azzal, hogy új pályázat kiírását tervezi.

Az önkormányzat februárban közölte, hogy új pályázat kiírása helyett a nyertes pályamű módosított változatának felállításáról döntöttek. Csak olyasmit változtat a Petőfi-szobortervén, ami az alapötletét segíti, mondta akkor a Krónikának Gergely Zoltán, hozzátéve, hogy pozitív irányt vett a sepsiszentgyörgyi emlékmű ügye, de a szoboravatás július 31-ére kitűzött határideje nem tartható.

A Petőfi-szoborra kiírt pályázatot és ez erdélyi köztéri szobrászat helyzetét járta körbe a februári Transtelex Dialóg, amelyen részt vett Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is, illetve Bartha József vizuális művész, díszlettervező, Kispál Ágnes-Evelin vizuális művész, a sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér alapítója, vezetője és Székely-Sebestyén György művészettörténész, a kolozsvári Quadro-galéria vezetője.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!