Vetró András szobrászművész: Nem volt helyes engedni az utca nyomásának a sepsiszentgyörgyi Petőfi-szobor ügyében

2023. január 5. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

A sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak nem kellett volna döntőbírói pozícióba emelnie a közvéleményt azzal, hogy új pályázatot ír ki a Petőfi-szoborral kapcsolatban, mondta a Háromszék napilapnak Vetró András. A szobrászművész leszögezte, az új elbíráló bizottságnak nem kíván tagja lenni.

A Petőfi-emlékév alkalmából meghirdetett eredeti pályázatra hat pályamunka érkezett, ezek közül az elbíráló szakmai zsűri tagjai, Bocskai Vince szobrászművész, Vetró András szobrászművész, Jánó Mihály művészettörténész, Bordás Beáta művészettörténész és Czimbalmos-Kozma Csaba városgondnok Gergely Zoltán munkáját találták a legjobbnak.

Gergely Zoltán szoborterve – Forrás: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
Gergely Zoltán szoborterve – Forrás: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Miután a pályázat eredménye hatalmas hozzászólás-hullámot váltott ki a közösségi oldalakon, és a többség kifogásolta a nyertes pályamunkát, az önkormányzat bejelentette, hogy új pályázatot ír ki. Mint közleményükben fogalmaztak, az eredeti kiírás nem a szabadságharcost, forradalmárt helyezte előtérbe, hanem az embert, erre érkeztek a pályamunkák is. Az új pályázati kiírás kiegészül a Petőfire és a korra jellemző jegyekkel, részletekkel – a lakosság által megfogalmazott elvárásokra való tekintettel, tették hozzá. Az új pályázati kiírást cikkünk megjelenéséig még nem fogalmazták meg.

„Petőfi mára emblematikussá váló alakját újszerűen megmintázni komoly próbatétel. Ez Gergely Zoltánnak sikerült, töményen, kevés eszközzel, sekély, magyarázó narratív elemeket nélkülözve, egyszóval »mankó« nélkül. A rosszul sikerült szobornak nagyon sok narratív eleme van, ami nem készteti a nézőt semmiféle elmélyülésre – ilyen értelemben beszélek mankónélküliségről” – mondta el korábban a Transtelexnek Vetró András.

A kézdivásárhelyi szobrászművész a Háromszéknek azt mondta, az új pályázat kiírásával a szakmai zsűri hitelét vesztette, hiszen semmissé nyilvánították az általuk kihirdetett eredményt, a közvéleményt pedig döntőbírói pozícióba emelték, amikor a szakmai vélemény figyelembe vétele lett volna a legfontosabb. Mint hangsúlyozta, egy művész nem ereszkedhet le azok szintjére, akik nem próbálnak az alkotáshoz közeledni, mert akkor a művész nem tud nevelni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!