Nem tetszett a lakosoknak a győztes Petőfi-szoborterv, új pályázat kiírásáról döntött a sepsiszentgyörgyi önkormányzat

2022. december 10. – 21:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményben tudatta szombaton Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, hogy a győztes Petőfi-szobor tervére érkezett lakossági reakciók nyomán rövidesen egy új, módosított pályázat meghirdetésére kerül sor. „Egy szakmai grémium által meghatározott sorrendet soha nem fogok megváltoztatni, de a lakosság véleményét is szeretném figyelembe venni” – fogalmazott Antal Árpád polgármester a szoborügy kapcsán.

A közleményben azt írják, hogy mint az a közösségi médiában megfogalmazott hozzászólásokból is kiderült, Petőfi Sándor alakja, szimbolisztikája ma is meghatározó erejű, rendkívüli helyet foglal el a lakosság szívében a róla kialakított kép. Ezért az önkormányzat figyelembe veszi az igényeket és egy új pályázat kiírásáról döntött a szobor megvalósítása érdekében.

Az eredeti kiírás nem a szabadságharcost, forradalmárt helyezte előtérbe, hanem az embert, erre érkeztek a pályamunkák is. Az új pályázati kiírás kiegészül a Petőfire és a korra jellemző jegyekkel, részletekkel – a lakosság által megfogalmazott elvárásokra való tekintettel, teszik hozzá.

„Születésének 200. évfordulóján, a Petőfi-emlékévben szeretett volna szobrot állítani a magyar költészet nagyjának Sepsiszentgyörgy Önkormányzata. A városvezetés fontosnak tartja, hogy legyen Sepsiszentgyörgyön Petőfi-szobor, és az elnyerje a lakosság tetszését is, hogy mindenki magáénak érezhesse a költőóriás örökségét” – áll még a közleményben.

Gergely Zoltán szoborterve – Forrás: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
Gergely Zoltán szoborterve – Forrás: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Mint a Transtelex is megírta, a szakmai zsűri döntése nyomán Gergely Zoltán szobrászművész pályaműve nyerte a Petőfi Sándor sepsiszentgyörgyi egész alakos szobrának megalkotására eredetileg kiírt pályázatot. Harmath István és Solti András pályaműveit pedig fejenként 500 eurós jutalomban részesítették.

A közösségi oldalakon azonban hatalmas felzúdulást váltott ki a pályázat eredménye, mi pedig megmutattuk mind a hat beérkezett szobortervet, és olvasóink szavazhattak is róla, hogy melyiket látnák szívesebben Sepsiszentgyörgyön. Pénteken pedig eredményt is hirdettünk: a Transtelex olvasói a marosvásárhelyi születésű, Budapesten élő Orbán Előd Petőfi-szobortervére adták le a legtöbb szavazatot, amely a voksok 44%-ával győzött. A második és harmadik legtöbb szavazatot pedig Solti András és Gergely Zoltán terve nyerte el, 25 illetve 19 százalékkal kerültek fel a dobogóra.

Orbán Előd szoborterve – Forrás: Háromszéki Magyar Sajtóért Alapítvány
Orbán Előd szoborterve – Forrás: Háromszéki Magyar Sajtóért Alapítvány

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!