Nem tetszett a lakosoknak a győztes Petőfi-szoborterv, új pályázat kiírásáról döntött a sepsiszentgyörgyi önkormányzat

2022. december 10. – 21:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményben tudatta szombaton Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, hogy a győztes Petőfi-szobor tervére érkezett lakossági reakciók nyomán rövidesen egy új, módosított pályázat meghirdetésére kerül sor. „Egy szakmai grémium által meghatározott sorrendet soha nem fogok megváltoztatni, de a lakosság véleményét is szeretném figyelembe venni” – fogalmazott Antal Árpád polgármester a szoborügy kapcsán.

A közleményben azt írják, hogy mint az a közösségi médiában megfogalmazott hozzászólásokból is kiderült, Petőfi Sándor alakja, szimbolisztikája ma is meghatározó erejű, rendkívüli helyet foglal el a lakosság szívében a róla kialakított kép. Ezért az önkormányzat figyelembe veszi az igényeket és egy új pályázat kiírásáról döntött a szobor megvalósítása érdekében.

Az eredeti kiírás nem a szabadságharcost, forradalmárt helyezte előtérbe, hanem az embert, erre érkeztek a pályamunkák is. Az új pályázati kiírás kiegészül a Petőfire és a korra jellemző jegyekkel, részletekkel – a lakosság által megfogalmazott elvárásokra való tekintettel, teszik hozzá.

„Születésének 200. évfordulóján, a Petőfi-emlékévben szeretett volna szobrot állítani a magyar költészet nagyjának Sepsiszentgyörgy Önkormányzata. A városvezetés fontosnak tartja, hogy legyen Sepsiszentgyörgyön Petőfi-szobor, és az elnyerje a lakosság tetszését is, hogy mindenki magáénak érezhesse a költőóriás örökségét” – áll még a közleményben.

Gergely Zoltán szoborterve – Forrás: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
Gergely Zoltán szoborterve – Forrás: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Mint a Transtelex is megírta, a szakmai zsűri döntése nyomán Gergely Zoltán szobrászművész pályaműve nyerte a Petőfi Sándor sepsiszentgyörgyi egész alakos szobrának megalkotására eredetileg kiírt pályázatot. Harmath István és Solti András pályaműveit pedig fejenként 500 eurós jutalomban részesítették.

A közösségi oldalakon azonban hatalmas felzúdulást váltott ki a pályázat eredménye, mi pedig megmutattuk mind a hat beérkezett szobortervet, és olvasóink szavazhattak is róla, hogy melyiket látnák szívesebben Sepsiszentgyörgyön. Pénteken pedig eredményt is hirdettünk: a Transtelex olvasói a marosvásárhelyi születésű, Budapesten élő Orbán Előd Petőfi-szobortervére adták le a legtöbb szavazatot, amely a voksok 44%-ával győzött. A második és harmadik legtöbb szavazatot pedig Solti András és Gergely Zoltán terve nyerte el, 25 illetve 19 százalékkal kerültek fel a dobogóra.

Orbán Előd szoborterve – Forrás: Háromszéki Magyar Sajtóért Alapítvány
Orbán Előd szoborterve – Forrás: Háromszéki Magyar Sajtóért Alapítvány

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!