A tiltakozások miatt el kellett költöztetni az első nagyváradi Pride rendezvénysorozatot az eredeti helyszínéről

2023. augusztus 9. – 17:42

Másolás

Vágólapra másolva

A tiltakozások miatt el kellett költöztetni az első nagyváradi Pride hét eseményeit az eredetileg tervezett helyszínről – írja a Bihoreanul. A rendezvénysorozat augusztus 7-13. között zajlik.

Az eredeti tervek szerint a MA Hub központ adott volna otthont az első nagyváradi Pride-nak, de olyan éles tiltakozást váltott ki a rendezvény, hogy végül a LOKAL nevű kocsmába költöztették át. A Pride eseményt szervező Ark Oradea csak annyit közölt, hogy szervezési problémák miatt van szükség az átköltöztetésre, de a Bihoreanul információi szerint a MA Hubnak otthont adó épület tulajdonosai jelentették ki, hogy a rendezvény nem történhet az ő épületükben. A lap úgy tudja, hogy a szerződés felbontásával is megfenyegették a MA Hubot, amely korábban a Facebookon már jelezte, hogy örömmel támogatja a városban először sorra kerülő Pride hetet.

Az első nagyváradi Pride héten főleg kulturális jellegű eseményeket tartanak, kiállítások, beszélgetések, filmvetítések és koncertek voltak és még lesznek. Például vasárnap, augusztus 13-én vetítik a Tobi színei című magyar doksit. Az Ark Oradea eredetileg sem tervezett felvonulást Nagyváradon, amelyek mostanra azért már egyre gyakoribbak Romániában, Bukarest mellett Kolozsváron, Temesváron és Iași-ban is tartanak.

A Bihoreanul szerint a nagyváradi rendezvény megszervezésének híre több vallási vezetőt is felháborított, és az LMBTQ közösség tagjai ellen gúnyos megjegyzések és gyűlöletkeltő üzenetek jelentek meg az internetes felületeken. Emellett online petíciót is indítottak, hogy elmaradjon a rendezvény. A Nagyváradi Szentháromság Egyesület felhívását, amelyben az aláírók állítják, hogy a „Pride szembe megy az erkölcsi és keresztény értékrendjükkel”, több mint 9 ezren támogatták.

Nem teljesen példátlan az LMBTQ közösség elleni izgatás, a Bukaresti Pride felvonulása után szélsőségesek mentek felszentelni annak útvonalát, „hogy megtisztítsák a gonosztól azt”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!