A járdán szülő nő esete miatt menesztették tisztségéből az urziceni-i kórház menedzserét

2023. augusztus 2. – 13:29

Másolás

Vágólapra másolva

Három nappal az urziceni-i kórház előtt járdán szülni kényszerülő nő miatti botrány kirobbanása után Constantin Sava, a város polgármestere úgy döntött, hogy felfüggeszti tisztségéből Daniela Janust, annak a kórháznak a menedzserét, ahol a nőt nem engedték be az egészségügyi intézménybe.

„Ma meghoztuk a döntést, hogy felfüggesztjük a menedzsert a tisztségéből. A közegészségügyi igazgatóságot tájékoztattuk, és az első tájékoztatásom Rafila miniszter úrnak szólt” – mondta a polgármester.

Korábban Mioara Comana, az Egészségügyi Felügyelet vezetője azt közölte, hogy a kórház menedzsere a magánszemélyekre kiróható legmagasabb, 4000 lejes bírságot kapta. Ugyanekkora bírságot kapott az ügyeletes orvos és az egészségügyi asszisztens is, akik nem tettek eleget a betegfelvételi előírásoknak. A kórház orvosi igazgatója elméletileg betegszabadságon van – közölte akkor Comana.

A polgármester a közvélemény és a média nyomása miatt nem várta meg az ügyészség és az illetékes hatóságok által indított vizsgálatok eredményét. A felfüggesztett igazgató korábban azt nyilatkozta a sajtónak, hogy nem gondolja, hogy az ügy miatt be kellene nyújtania felmondását.

Újságírói kérdésre válaszolva a polgármester elmondta, eddig nem beszélt azzal az orvossal, aki a kérdéses napon ügyeletes volt. „Nem beszéltünk róla, mert nincs itt” – mondta a polgármester. A városvezető arról is említést tett, hogy Alexander Rafila egészségügyi miniszterrel fog tárgyalni a kórházban zajló egészségügyi munka színvonaláról.

A keménykezűen fellépő önkormányzati vezető kezdetben megpróbálta szőnyeg alá söpörni az ügyet, azonban első nyilatkozata sokaknál kiütötte a biztosítékot, és rasszistának nevezték a polgármester megnyilvánulását. Ő volt az, aki hétfőn azt mondta, hogy annak a nőnek, aki az utcán szült, miután nem utalták be az urziceni-i kórházba, „valamilyen fogyatékossága van, mármint, isten őrizz, süketnéma vagy valami hasonló, de ez kevésbé számított, sem az, hogy roma nemzetiségű”. A városvezető mondatára civilszervezetek és romaaktivisták is reagáltak, rámutatva, hogy rendszerszintű a romák diszkriminációja az egészségügyi intézményekben. Az a tény, hogy a fiatal nő roma nemzetiségű és hallássérült, vezetett oda, vélték a megszólalók, hogy nem látták el megfelelően. Amint édesanyja több újságírónak elmondta – a terhes nő még a minimális orvosi ellátást sem kapta meg. „Még a pulzusát sem mérték meg” – idézte az anyát a Libertatea portál.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács és a rendőrség kedden eljárást indított az ügyben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!