Megbírságolták az urziceni-i kórház menedzserét és ügyeleteseit

2023. augusztus 1. – 08:07

Másolás

Vágólapra másolva

Pénzbírsággal sújtotta az Állami Egészségügyi Felügyelet az urziceni-i kórház menedzserét, valamint azt az orvost és asszisztenst, akik ügyeletesek voltak hétfő reggel, amikor a kórház előtt, az utcán szült egy nő, írta az Agerpres.

Mioara Comana, az Egészségügyi Felügyelet vezetője hétfő délután közölte, hogy a kórház menedzsere a magánszemélyekre kiróható legmagasabb, 4000 lejes bírságot kapta. Ugyanekkora bírságot kapott az ügyeletes orvos és az egészségügyi asszisztens is, akik nem tettek eleget a betegfelvételi előírásoknak. A kórház orvosi igazgatója elméletileg szintén felelős a történtekért, de jelenleg betegszabadságon van – közölte Comana.

Az urziceni-i kórházba az Egészségügyi Felügyelet két alkalmazottja szállt ki ellenőrzéseket végezni. Comana beszámolója szerint a kórház nőgyógyászati osztályán 25, az újszülött-osztályon 5 ágy van, de 15 óra után nem dolgozik már sem neonatológus, sem nőgyógyász, sem altatóorvos az intézményben.

A vajúdó nő saját autóján érkezett a kórház sürgősségi osztályára, ahol az asszisztensnővel találkozott. Az előírások szerint az asszisztensnőnek értesítenie kellett volna az ügyeletes orvost, ez azonban nem történt meg, helyette a gyorssegély-szolgálat beavatkozását kérte az 112-es számon.

Mioara Comana azt is elmondta, hogy az urziceni-i kórház protokollja a 2006-ban kiadott 1091-es rendeletre épül, amely lehetővé teszi, hogy a csökkent kompetenciájú kórházakból a nagyobb kezelési kompetenciával rendelkező kórházakba szállítsák át a pácienseket.

A kórház vezetője korábban azt mondta, hogy a nőt a 60 kilométerre lévő, ugyanabban a megyében található Slobozia kórházába kellett volna átszállítani, mert az urziceni-i kórházban nem áll rendelkezésre szakorvosi ügyelet, ezért hívtak mentőt. A Libertatea szerint azonban a vajúdó nőt a kórházban nem felügyelték, és nem kísérték a mentőautóhoz.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter hétfőn rendkívül súlyosnak nevezte a történteket, és az mondta, szerinte a kórház menedzserének le kellene mondania.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!