Nem volt ügyeletes nőgyógyász, ezért a járdán szülte meg gyermekét egy várandós nő

2023. július 31. – 15:17

Másolás

Vágólapra másolva

Nem fogadta a terhes nőt a városi kórház, ezért egy járdán volt kénytelen megszülni gyermekét, írja a Libertatea.

Sokakat felháborított, mások megdöbbenéssel reagáltak a rendkívüli esetre, ami a Ialomița megyei Urziceni-ben történt. Egy 24 éves nőről jelentek meg képek a közösségi médiában, aki a városi kórház előtti járdán szülte meg gyermekét hétfő reggel.

A kórház vezetője a Libertateának azt mondta, hogy a nőt a 60 kilométerre lévő, ugyanabban a megyében található Slobozia kórházba kellett volna átszállítani, mert az urziceni-i kórházban nem áll rendelkezésre szakorvosi ügyelet. Kapcsolatba léptek a 112-es segélyhívó szolgálattal, amely egy mentőautót küldött. A vajúdó nő azonban nem jutott a kórház bejáratánál tovább, mert elkezdődött a szülés. A Libertatea szerint a pácienst a kórházban nem felügyelték és nem kísérték a mentőautóhoz.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter rendkívül súlyosnak nevezte a történteket, sajtóközleményében tisztázta, hogy bár az urziceni-i kórházban van szülészeti és nőgyógyászati osztály, a kórház nem tudott szakorvosi ügyeletet biztosítani, de volt egy sebész, akinek koordinálnia kellett volna az orvosi segítségnyújtást. Bejelentette, hogy az ügyet kivizsgálják, a Ialomița megyei rendőrség pedig közölte, hogy hivatalból eljárást indított hivatali visszaélés miatt.

Az egészségügyi miniszter később egy sajtótájékoztatón azt is mondta, azt tartja „morális és megfelelő” lépésnek, ha a kórház menedzsere lemond, vagy pedig a polgármester meneszti az egészségügyi intézmény vezetőjét.

A kórházak állapota és felszereltsége régóta téma Romániában, 2015-ben a Colectiv-tűzvész utáni kórházi fertőzések, a koronavírus idején a kórháztüzek is annak jelei voltak, hogy gyökeres változásokra, átfogó reformra lenne szükség az egészségügyben. A jobb körülmények biztosítása érdekében a kormány egyelőre annyit tett, hogy elfogadott egy rendeletet, amelynek értelmében augusztus elsejétől emelik az egészségügyi dolgozók bérét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!